*

Politik

Midlertidig grænsekontrol fjernes næppe foreløbig

Svenskerne ophæver ikke kontrollen, og dermed kan et dansk stop have lange udsigter.

- Så længe grænsekontrol er bedste mulighed for at holde styr på situationen vil der være grænsekontrol, siger Inger Støjberg. DRESLING JENS

Bruxelles

Sverige vil ikke ophæve den midlertidige grænse-  og id-kontrol, før der er en stabil flygtningesituation i Europa igen.

Det siger den svenske justitsminister, Morgan Johansson, onsdag efter et møde med sine tyske og danske kollegaer i Bruxelles om grænsekrisen i Nordeuropa.

Dermed kan det også have lange udsigter, inden den danske regering kan stoppe den midlertidige kontrol på grænsen til Tyskland.

Danmark er klar til at indføre transportøransvar

Trods en række beslutninger på EU-niveau for at dæmpe flygtningestrømmen, er der i praksis sket meget lidt, og der ankommer dagligt stadig flere tusinde nye flygtninge og migranter til Grækenland via Tyrkiet, som er blevet en hovedvej videre til Nordeuropa.

»Jeg vil ikke stå i en situation, hvor jeg fjerner ID-kontrollen i den ene uge, og så i den næste modtager 10.000-15.000 asylansøgere i Sverige og er tvunget til at genindføre det. Så jeg skal have en slags sikkerhed for, at der er stabilitet på kontinentet, inden den ophæves,« siger Morgan Johansson og fremhæver, at der formentlig også opholder sig op mod 300.000 uregistrerede flygtninge og migranter i Tyskland.

Eftersom Tyskland også er i gang med at stramme sine asylregler, kan de tænkes at søge til andre lande.

Integrationsminister Inger Støjberg vil ikke spekulere i, om Danmark vil fastholde stikprøvekontrollerne på den tyske grænse, så længe svenskerne opretholder deres grænse- og ID-kontrollen.

Tyskland: Grænsepassage fungerer fint trods kontrol

Men situationen normaliseres næppe i næste uge.

»Jeg ser ikke for mig, at vi i løbet af 10 dage kommer til at ophæve grænsekontrollen,« siger Inger Støjberg med en henvisning til den periode på 10 dage, som EU-Kommissionen foreløbigt at godkendt, at Danmark har indført midlertidig grænsekontrol.

Så der bliver tale om en forlængelse?

»Det kan jeg ikke sige endnu, men ellers skulle verden have ændret sig meget.«

Hvad skal der til, for regeringen ophæver grænsekontrollen igen?

»Så længe grænsekontrol er bedste mulighed for at holde styr på situationen vil der være grænsekontrol, og så giver det sig selv i det tilfælde, at vi kan se, at der ikke længere er et pres på samme måde og en risiko for, at der sker en ophobning af flygtninge og migranter, som ikke vil være i Danmark og kommer til at opholde sig her illegalt,« fortsætter Inger Støjberg.

EU: Grænsekontrol skal slutte igen hurtigst muligt

Også den tyske viceindenrigsminister Ole Schröder deltog i mødet i Bruxelles, som med et dags varsel var blevet indkaldt af den græske migrationskommissær Dimitris Avramopoulos for at undgå at udviklingen i Danmark og Sverige kan skabe en domino-effekt andre steder.

Ifølge den tyske minister har det danske tiltag ikke skabt nogen særlige gener på den tyske grænse.

»I øjeblikket har det ikke nogen stor effekt på den frie bevægelighed mellem Slesvig-Holsten og Danmark. Men det er vigtigt, at situationen følges tæt,« siger Ole Schröder.

Tyskland indførte selv midlertidig kontrol på grænsen til Østrig tilbage i september for at få kontrol med tilstrømningen via Grækenland og Balkan, som ifølge Schröder stadig i snit lyder på over 3.000 om dagen.

»Vores problem i øjeblikket er, at vi ikke har et fungerende grænsekontrolsystem – især på grænsen fra Tyrkiet til Grækenland. Og så længe, at vi ikke er i stand til at opnå løsninger på europæisk niveau – og det arbejder vi hårdt på; især (den tyske kansler) Angela Merkel - er medlemslande selv nødt til at tage affære,« konstaterer Ole Schröder.

På mødet var de tre lande enige ifølge Avramopoulos enige om, at de særlige grænsetiltag skal holdes på et absolut minimum, ligesom det er nødvendigt hurtigst muligt at vende tilbage til den normale situation med åbne grænser.

Holland, der netop har overtaget EU-formandsskabet, har planlagt at holde månedlige møder mellem EU’s justits- og integrationsministre for at  sikre, at beslutninger om at styrke de ydre grænser og få Tyrkiet til at dæmpe tilstrømningen til Grækenland bliver gennemført.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Derfor får vi mere Trump i Europa

Mikael Jalving
Hjælp til selvhjælp: Hvis de trøstesløse eliter vil have mindre Trump, skal de skrue gevaldigt ned for migrationen og Unionen.

Blog: Ny vagthund over for EU´s udenrigspolitik

Anders Vistisen
EU´s udenrigspolitik skal bekæmpes, hvilket jeg som ny næstformand i udenrigsudvalget vil arbejde for at gøre.

Blog: Det er ren Trump-stil at kræve Radio 24syv flyttet

Angela Brink
Når Christiansborg-politikere pludselig får den idé, at de skal blande sig i, hvor diverse statsfinansierede medier har redaktioner, så handler det ikke spor om provinsen.
Annonce
Aarhus Katedralskole får talentstempel
Videncenteret Science Talenter har givet Aarhus Katedralskole en certificering som talentgymnasium som anerkendelse af skolens arbejde med elever, der har en særlig interesse indenfor naturvidenskab. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her