*

Politik

Radikale står fast på aftale om politikeres løn

Radikale vil fortsat følge Vederlagskommissionens anbefalinger om politikeres løn- og pensionsvilkår. SF trækker støtten på grund af udsigt til lønstigninger.

Generelt er det sundt, at politikere ikke selv beslutter, hvad de skal have i løn og pension, mener De Radikales Sofie Carsten Nielsen. Blandt andet derfor bakker R stadig op om kommissionen. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Politikeres lønninger skal kunne forklares – ellers kan de ikke forsvares.

Sådan lyder det fra De Radikale, som står fast på den politiske aftale, som et flertal i Folketinget har indgået om at følge anbefalingerne fra den såkaldte Vederlagskommission.

»Vi står der, hvor vi hele tiden har gjort,« siger den radikale gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen.

Partierne S, V, R, K og SF nedsatte i 2014 kommission til at komme med anbefalinger til ministre, folketingsmedlemmer, borgmestre og andre politikeres fremtidige løn- og pensionsvilkår. Samtidig gav partierne hinanden hånd på, at støtte kommissionens anbefalinger uanset hvad. Som det hed i aftaleteksten, var der en »gensidig forståelse« om, at kommissionens indstillinger skal følges.

Fakta: Så meget tjener politikerne i dag

Diskussionen om hvor høj løn og hvor gunstig en pensionsordning, politikere skal have, er formentlig en af de diskussioner, der aldrig rigtig stopper. Og nu blusser den for alvor op igen, fordi Vederlagskommissionen inden længe vil kunne præsentere dens endelige konklusioner.

Fakta

Politikeres løn:

Medlemmer af Folketinget får en grundløn på 52.073 kr. om måneden, hvilket svarer til knap 625.000 kr. om året. Derudover får de et skattefrit omkostningstillæg på knap 61.000 kr. om året, hvis de bor i Danmark.

Politikeres pension:

Et år som medlem af Folketinget udløser ret til livslang politikerpension på 79.142 kr. om året.

Har man siddet i Folketinget længere end 20 år, vokser pensionen til 347.008 kr. om året. Den bliver udbetalt, selv om politikeren har indtægt fra en ny arbejdsgiver.

Kilde: Folketinget.dk

Ifølge Politikens kilder vil kommissionen anbefale en lønstigning til folketingspolitikere og ministre på omkring 15 procent.

Til gengæld er der udsigt til forringede pensionsvilkår, så politikerpensioner i højere grad kommer til at ligne almindelige arbejdsmarkedspensionsordninger.

SF'er: Vi skal ikke have en stor lønforhøjelse

Oplysningerne om, at der er en pæn lønstigning på vej til folketingsmedlemmer får nu SF til at løbe fra aftalen om kommissionen. Finansordfører Jonas Dahl mener, at 15 procent mere i løn er for meget, fastslår han.

»Det er alt for store lønstigninger i en situation, hvor vi stadig er på kanten af en krise.«

»Hvis de oplysninger, der bliver lagt frem nu, står til troende, så bliver det ikke med vores stemmer,« siger Jonas Dahl, som ikke mener, at politikere skal have markante lønhop i en tid, hvor almindelige lønmodtagere kun har fået meget små stigninger.

»De oplysninger, der er fremme, er så langt fra skiven, at det kan vi ikke bakke op om,« siger han.

Radikale: Højere pensionsalder skal også gælde politikere

De Radikale har dog ingen planer om at trække sig fra aftalen, fastslår Sofie Carsten Nielsen.

»Men det er klart, at vi er nødt til lige at se den endelige rapport, som jeg glæder mig til, at kommissionen fremlægger,« siger hun.

Men I bakker stadig op om at følge kommissionens indstillinger?

»Det er der, vi står, ja. Men vi er nødt til lige at se rapporten.«

SF mener, at en lønstigning på omkring 15 pct. til folketingspolitikere er for meget. Hvad mener I?

»Jeg er nødt til at se studere rapporten og se, hvilket grundlag kommissionen bruger. Men vi har sagt meget tydeligt, at vi ønsker ordnede og gennemskuelige forhold og pensionsvilkår, som er sammenlignelige med andres.«

»Men det gælder selvfølgelig, at vores lønforhold skal kunne forklares – ellers kan de ikke forsvares,« tilføjer Sofie Carsten Nielsen.

Hun finder det generelt sundt, at det ikke er politikere, men en selvstændig kommission, der kommer med anbefalinger til politikernes lønvilkår.

Uanset om SF trækker sig fra aftalen eller ej har de øvrige aftalepartier stadig politisk flertal.

Ifølge Enhedslisten, som flere gange har stillet forslag om at forringe ministerlønninger og politikerpensioner, er det »helt på månen« at give lønstigninger til folketingsmedlemmer og andre folkevalgte.

EL: Lønstigning til politikere vil være hyklerisk

Deltaget i debatten: Bør politikerne lytte til kommissionens anbefalinger og give sig selv en lønstigning mod til gengæld at få en mindre gunstig pension?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Den hårde tone fører til politisk vold

David Trads
Hvem har ansvaret for den alt for hårde tone? Det har en alliance af Dansk Folkeparti, Trykkeselskabet, Den Korte Avis og enkelte andre politikere og erhvervsfolk. De radikaliserer.

Blog: Hvorfor vil alle gakkerne legalisere hash?

Rune Toftegaard Selsing
Et ret ligegyldigt emne som narkotika er omgærdet af et stort hysteri, fordi principdyrkelsen har taget overhånd.

Blog: Skandaløs dækning af Brexit

Morten Uhrskov Jensen
Mere fordomsfuldt og uprofessionelt end DR og TV2 News bliver det ikke. En ynk på en meget vigtig aften.
Annonce
Bolig
Sådan skabte familien Lykke en strandvejsvilla, der forandrede familiens liv
Familien Lykke boede i otte år i deres hus ved Strandvejen i Køge, før de opførte den tilbygning, som forvandlede et småt og ordinært hus til et rummeligt og moderne hjem. 
Se flere
Det store ikon for byen
Byhistorie: Aarhus Rådhus fremtræder som en sjælden vellykket bygning, der er blevet en del af det aarhusianske dna. Sådan tegnede det ikke, da huset skulle bygges, og borgerne forlangte et rigtigt rådhus mmed tårn. Dette er historien om rådhuset, der fylder 75 år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her