*

Kommunalvalg
Politik

Radikale står fast på aftale om politikeres løn

Radikale vil fortsat følge Vederlagskommissionens anbefalinger om politikeres løn- og pensionsvilkår. SF trækker støtten på grund af udsigt til lønstigninger.

Generelt er det sundt, at politikere ikke selv beslutter, hvad de skal have i løn og pension, mener De Radikales Sofie Carsten Nielsen. Blandt andet derfor bakker R stadig op om kommissionen. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard/Polfoto

Politikeres lønninger skal kunne forklares – ellers kan de ikke forsvares.

Sådan lyder det fra De Radikale, som står fast på den politiske aftale, som et flertal i Folketinget har indgået om at følge anbefalingerne fra den såkaldte Vederlagskommission.

»Vi står der, hvor vi hele tiden har gjort,« siger den radikale gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen.

Partierne S, V, R, K og SF nedsatte i 2014 kommission til at komme med anbefalinger til ministre, folketingsmedlemmer, borgmestre og andre politikeres fremtidige løn- og pensionsvilkår. Samtidig gav partierne hinanden hånd på, at støtte kommissionens anbefalinger uanset hvad. Som det hed i aftaleteksten, var der en »gensidig forståelse« om, at kommissionens indstillinger skal følges.

FAKTA: Så meget tjener politikerne i dag

Diskussionen om hvor høj løn og hvor gunstig en pensionsordning, politikere skal have, er formentlig en af de diskussioner, der aldrig rigtig stopper. Og nu blusser den for alvor op igen, fordi Vederlagskommissionen inden længe vil kunne præsentere dens endelige konklusioner.

Fakta

Politikeres løn:

Medlemmer af Folketinget får en grundløn på 52.073 kr. om måneden, hvilket svarer til knap 625.000 kr. om året. Derudover får de et skattefrit omkostningstillæg på knap 61.000 kr. om året, hvis de bor i Danmark.

Politikeres pension:

Et år som medlem af Folketinget udløser ret til livslang politikerpension på 79.142 kr. om året.

Har man siddet i Folketinget længere end 20 år, vokser pensionen til 347.008 kr. om året. Den bliver udbetalt, selv om politikeren har indtægt fra en ny arbejdsgiver.

Kilde: Folketinget.dk

Ifølge Politikens kilder vil kommissionen anbefale en lønstigning til folketingspolitikere og ministre på omkring 15 procent.

Til gengæld er der udsigt til forringede pensionsvilkår, så politikerpensioner i højere grad kommer til at ligne almindelige arbejdsmarkedspensionsordninger.

SF'er: Vi skal ikke have en stor lønforhøjelse

Oplysningerne om, at der er en pæn lønstigning på vej til folketingsmedlemmer får nu SF til at løbe fra aftalen om kommissionen. Finansordfører Jonas Dahl mener, at 15 procent mere i løn er for meget, fastslår han.

»Det er alt for store lønstigninger i en situation, hvor vi stadig er på kanten af en krise.«

»Hvis de oplysninger, der bliver lagt frem nu, står til troende, så bliver det ikke med vores stemmer,« siger Jonas Dahl, som ikke mener, at politikere skal have markante lønhop i en tid, hvor almindelige lønmodtagere kun har fået meget små stigninger.

»De oplysninger, der er fremme, er så langt fra skiven, at det kan vi ikke bakke op om,« siger han.

Radikale: Højere pensionsalder skal også gælde politikere

De Radikale har dog ingen planer om at trække sig fra aftalen, fastslår Sofie Carsten Nielsen.

»Men det er klart, at vi er nødt til lige at se den endelige rapport, som jeg glæder mig til, at kommissionen fremlægger,« siger hun.

Men I bakker stadig op om at følge kommissionens indstillinger?

»Det er der, vi står, ja. Men vi er nødt til lige at se rapporten.«

SF mener, at en lønstigning på omkring 15 pct. til folketingspolitikere er for meget. Hvad mener I?

»Jeg er nødt til at se studere rapporten og se, hvilket grundlag kommissionen bruger. Men vi har sagt meget tydeligt, at vi ønsker ordnede og gennemskuelige forhold og pensionsvilkår, som er sammenlignelige med andres.«

»Men det gælder selvfølgelig, at vores lønforhold skal kunne forklares – ellers kan de ikke forsvares,« tilføjer Sofie Carsten Nielsen.

Hun finder det generelt sundt, at det ikke er politikere, men en selvstændig kommission, der kommer med anbefalinger til politikernes lønvilkår.

Uanset om SF trækker sig fra aftalen eller ej har de øvrige aftalepartier stadig politisk flertal.

Ifølge Enhedslisten, som flere gange har stillet forslag om at forringe ministerlønninger og politikerpensioner, er det »helt på månen« at give lønstigninger til folketingsmedlemmer og andre folkevalgte.

EL: Lønstigning til politikere vil være hyklerisk

Deltaget i debatten: Bør politikerne lytte til kommissionens anbefalinger og give sig selv en lønstigning mod til gengæld at få en mindre gunstig pension?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Sociale klausuler virker. Jeg ved det for jeg har set det fra først række.

Louis Jacobsen
Flere og fler kommuner stiller krav om ordentlige arbejdsforhold og en seriøs tolkning af uddannelsesansvaret, når virksomheder skal byde ind på opgaver. I skal huske hvem der arbejder for de klausuler når i stemmer.

Blog: Vision Amager Fælled 2027 – Den sande tilstand

Jens Kindberg
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang.

Blog: Vi tillader, at parallelsamfund udvikler sig

Olav Skaaning Andersen
Det er betænkeligt, at fædregrupper og imamer - under politiets radar - kan overtale kriminelle bander til en 'våbenhvile'.
Annonce
22-årig stukket med kniv
Østjyllands Politi efterlyser vidner til en episode lørdag morgen, hvor en 22-årig mand blev antastet af fire unge mænd i Aarhus V og stukket med en kniv af en af dem. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her