*

Politik

S's retsordfører om Joachim B. Olsen: "Selvtægt kan aldrig forsvares"

Retsordfører for Socialdemokraterne mener, at man som politiker har et ekstra ansvar for at tage afstand fra selvtægt.

Foto: www.socialdemokratiet.dk

Joachim B. Olsen, folketingsmedlem for Liberal Alliance, er kommet i modvind, efter at han fredag skrev en noget spydig statusopdatering på Facebook, hvor han truer med bank til nogle unge fyre, der angiveligt sprængte hans postkasse i stykker nytårsnat.

I går aftes bad jeg nogle unge mænd, som fyrede ulovligt fyrværkeri af på vores vej om at forsvinde. Det gjorde de....Posted by Joachim B. Olsen on Friday, 1 January 2016

Flere af landets politikere tager nu afstand fra hans holdning til selvtægt.

»Der er ikke nogen tvivl om, at selvtægt aldrig er i orden. Som politiker mener jeg, at man har et ekstra ansvar for at tage afstand fra det, og derfor forstår jeg ikke Joachim B. Olsens opdatering,« siger Trine Bramsen, retsordfører for Socialdemokratiet.

Folketingsmedlem: En huskekage kan være på sin plads

Fredag morgen vågnede Joachim B. Olsen op til en postkasse, der var sprængt i stykker samt en smadret baglygte på sin bil.

Dagen forinden havde han bedt nogle unge fyre om at forsvinde fra vejen, fordi de angiveligt fyrede ulovligt fyrværkeri af.

Joachim B. Olsen antager, at det er de samme fyre, der står bag nattens hærvæk. I sin opdatering på Facebook antyder han, at han ville have tyet til selvtægt, hvis han havde fanget dem på fersk gerning.

I en kommentar til sit eget opslag forklarer han endvidere, hvordan han synes, at selvtægt i visse tilfælde kan være okay.

»Prøv lige at høre her. Der er situationer, hvor det er helt på sin plads at stikke en person en flad. Man kan ikke sætte det på en præcis formel. Det afhænger fuldstændig af situationen,« skriver han og uddyber med et eksempel på, at han engang slog en mand, fordi han var aggressiv over for sin kone.

»Hvis man ser folk blive groft chikaneret, så kan det være på sin plads at stikke gerningsmanden en flad. Igen, det afhænger fuldstændig af situationen. Men at påstå, at det aldrig nogensinde er acceptabelt er noget sludder. Sådan har verden i øvrigt aldrig nogensinde hængt sammen.«

Politiformand advarer politiker mod at begå selvtægt

Trine Bramsen forstår godt, at Joachim B. Olsen blev irriteret over den sprængte postkasse.

»Jeg har fuld forståelse for, at Joachim B. Olsen blev både irriteret og måske bange over, at nogle fremmede mennesker trængte ind på hans private grund for at lave ballade,« siger hun og forklarer, at hun synes, der er stor forskel på selvtægt og selvforsvar.

»Sådan en episode kan skabe frygt i en familie. Jeg kan forstå, at man kan være nødt til at forsvare sig selv i visse situationer, men jeg synes, at der er stor forskel på selvforsvar og selvtægt.«

Joachim B. Olsen kontaktede politiet, da han havde bedt de unge ballademagere om at forsvinde fra vejen. Politiet havde dog ikke tid til at rykke ud.

Trine Bramsen mener, at hvis man føler sig utryg, skal man altid kontakte politiet. Hun ønsker dog ikke at udtale sig om, hvorvidt det skulle være rykket ud i dette tilfælde, men hun stoler på, at det har lavet en faglig vurdering af situationen.

Undersøgelse: Politikerne får for mange tæsk på Facebook

SF's formand Pia Olsen Dyhr tager ligeledes afstand fra at begå selvtægt. På Twitter skriver hun, at selvtægt aldrig er i orden, og at hun finder det grotesk, at Joachim B. Olsen foreslår det.

Mattias Tesfaye (S) har også været ved tasterne for at kommentere LA-politikerens opdatering. Han mener, at man bør se ind ad og kigge på, hvad man selv ville have gjort.

S-politikeren mener ikke, at almindelig opdragelse hører til hos staten, men at man også selv har et ansvar.

Joachim B. Olsen er endt i modvind fordi han vil give lussinger til de knægte, der har sprængt hans postkasse i luften....Posted by Mattias Tesfaye on Saturday, 2 January 2016

Retsordfører i Venstre Preben Bang Henriksen forstår også Joachim B. Olsens frustrationer. Men han mener heller ikke, at selvtægt kan forsvares.

”Jeg forstår godt Joachim B. Olsens ophidselse og vrede, men selvtægt kan ikke forsvares, og så er den ikke længere”

De Konservative har ingen kommentar til udmeldingen, siger kommunikationschef for partiet Benny Damsgaard.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra flere af LA's politikere, men de har ifølge partiets pressechef, Katrine Hertz Mortensen, ikke ønsket at udtale sig.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Den hårde tone fører til politisk vold

David Trads
Hvem har ansvaret for den alt for hårde tone? Det har en alliance af Dansk Folkeparti, Trykkeselskabet, Den Korte Avis og enkelte andre politikere og erhvervsfolk. De radikaliserer.

Blog: Hvorfor vil alle gakkerne legalisere hash?

Rune Toftegaard Selsing
Et ret ligegyldigt emne som narkotika er omgærdet af et stort hysteri, fordi principdyrkelsen har taget overhånd.

Blog: Skandaløs dækning af Brexit

Morten Uhrskov Jensen
Mere fordomsfuldt og uprofessionelt end DR og TV2 News bliver det ikke. En ynk på en meget vigtig aften.
Annonce
Bolig
Sådan skabte familien Lykke en strandvejsvilla, der forandrede familiens liv
Familien Lykke boede i otte år i deres hus ved Strandvejen i Køge, før de opførte den tilbygning, som forvandlede et småt og ordinært hus til et rummeligt og moderne hjem. 
Se flere
Det store ikon for byen
Byhistorie: Aarhus Rådhus fremtræder som en sjælden vellykket bygning, der er blevet en del af det aarhusianske dna. Sådan tegnede det ikke, da huset skulle bygges, og borgerne forlangte et rigtigt rådhus mmed tårn. Dette er historien om rådhuset, der fylder 75 år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her