*

Politik

Rektor: Regeringen skal hjælpe os med at finde besparelser

Københavns Universitet mener, at regeringens sparekniv skal følges op af plan for afbureaukratisering.

I løbet af efteråret tilbyder Folkeuniversitetet i Aarhus 279 forelæsningsrækker og events i Aarhus, 197 i København og 42 i Herning, at det netop har sendt 600.000 kataloger på gaden, og at det kan notere sig en omsætning på 26,5 mio. kr. Arkivfoto: Ole Lind

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) sagde for nylig til Politiken, at nogle af landets universiteter og øvrige uddannelesinstitutioner er så "kornfede", at de sagtens kan stramme op og spare nogle penge.

Helt konkret har regeringen varslet, at hver institution skal spare 2 pct. om året over de næste fire år, bl.a. på at skære i bureaukrati.

Men hvis man for alvor skal spare på uddannelsesområdet, kunne staten med fordel gå forrest og fjerne nogle af de mange regler, som gør, at universiteternes udgifter er så høje. Det mener den øverste ledelse, rektoratet, på Københavns Universitet.

"Hvis vi skal fastholde forskningens og uddannelsernes kvalitet, er det afgørende, at staten løsner sin bureaukratiske detailstyring af universiteterne. Vi opfordrer uddannelsesminister Esben Lunde Larsen til hurtigst muligt at indkalde universiteterne til drøftelser af, hvordan vi kan lette de stadig større administrative byrder. Vi er langt over grænsen for reguleringer, analyser og afrapporteringer," siger rektor Ralf Hemmingsen.

Ralf Hemmingsen har helt konkret foreslået, at staten slækker lidt på fremdriftsreformen og bl.a. afskaffer at studerende skal tvangstilmeldes kurser, samt at universiteterne skal tilbydes at købe deres egne bygninger, hvis de ønsker det.

"Der er i dag meget dobbeltadministration, hvor staten er et fordyrende led," lyder det fra rektoratet, som også vil afskaffe den regel, som gør, at universiteterne ikke kan bestemme, hvilke stillinger de slår op, og fjerne de meget omfattende evalueringer af universiteternes kvalitet.

Også fra Christiansborg har der lydt kritik af regeringen, og ifølge Enhedslisten hænger det ikke sammen, at man med den ene hånd kræver besparelser, mens man med den anden skaber mere bureaukrati.

"Jeg ved ikke, hvilken verden minister Esben Lunde Larsen lever i, når han siger, at uddannelsesinstitutionerne i dag er kornfede og sagtens kan holde til at spare. Uddannelsesinstitutionerne er skåret helt ind til benet, da der de sidste mange år er kommet flere studerende og ikke flere penge," siger Enhedslistens uddannelsesordfører Jakob Sølvhøj, som har kaldt Esben Lunde Larsen samt Børn- og unge-minister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om sagen.

Regeringen vil spare milliarder på uddannelse

På Københavns Universitet mener man, at der efterhånden er så få penge tilbage per studerende, at det vil være umuligt at skære mere, uden at det går ud over kvaliteten af undervisningen.

"Det er lidt lige som gæsten, der ikke vil betale restauranten efter, han har spist måltidet. Politikerne har efterspurgt øget optag på universiteterne, mere kontrol og høj kvalitet i uddannelserne til en stadig lavere pris. Nu vil de have, at regningen skal være endnu billigere," siger Ralf Hemmingsen.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby har forklaret besparelserne med, at det er "nødvendigt at prioritere anderledes", hvis Danmarks vækst og velstand skal sikres. Desuden, påpeger hun over for DR Nyheder, er Danmark stadig det land i OECD, som samlet set bruger flest penge på uddannelsesområdet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Så opdrag for h… jeres børn

Joachim Nielsen, partner hos Idefilm og Think Big
De bliver små uforskammede og ulidelige sataner uden nogen form for rimelig ydmyghed.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.

Blog: Migrantkrise? Nu skal yderligere 500.000 migranter mod Europa

Anders Vistisen
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her