Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
lørdag 19. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten
Politik 10.12.13 kl. 17:36
Helle Thorning-Schmidt (S) tager et såkaldt selfie sammen med Barack Obama og David Cameron under mindehøjtideligheden for Nelson Mandela i Sydafrika. Ved siden ser præsidenthustru Michelle Obama på. Foto: Roberto Schmidt/AFP

Thorning-foto med Obama går viralt

OPDATERET 10.12.13 KL. 18:51

Internationale medier undrer sig over Thornings såkaldte selfie med præsident Obama.

Et foto af Helle Thorning-Schmidt bliver i øjeblikket delt heftigt på internettet.

På billedet ses den danske statsminister i færd med at lave et såkaldt selfie - et selvportræt med en mobiltelefon - sammen med den amerikanske præsident Barack Obama og den britiske premierminister David Cameron.

Billedet er taget tidligere på dagen under mindehøjtideligheden for den afdøde sydafrikanske præsident Nelson Mandela i Soweto.

Det står ikke helt klart, om det er Thorning eller for eksempel Obamas telefon, der bliver benyttet.

Statsministeriet ønsker ikke at kommentere billedet.

Store medier bringer foto

Øjeblikket mellem de tre statsledere er fanget af en fotograf fra nyhedsbureauet AFP og blev øjeblikkeligt delt af flere tusinde på internettet.

Indenfor ganske kort tid er det også blevet brugt af flere store amerikanske medier som Washington Post, USA Today, Huffington Post, Buzzfeed, Fox News, CNN og ikke mindst det store internetsite reddit.com, hvor Thorning-fotoet tirsdag aften lå som nummer ét.

Ligner Thorning...

Ikke alle kunne dog umiddelbart genkende Thorning.

»Præsident Obama og David Cameron tager et selfie med en ’ikke identificeret embedsmand’,« skrev en journalist fra Washington Posts umiddelbart på Twitter.

Heller ikke USA Today - der bringer billedet under overskriften »Obama og Cameron tager et selfie« kan helt genkende kvinden i billedet.

»Men det ligner i høj grad den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt,« skriver avisen.

Vigtigste selfie i 2013?

Andre er dog ikke så meget i tvivl og har genkendt den danske regeringsleder.

Selfie
  • Betyder at tage et billede af sig selv - ofte med sin mobiltelefon - og derefter lægge det på et socialt medie som Facebook, Twitter eller Instagram.
  • Selfie er kåret til prets ord 2013 af redaktionen bag Storbritanniens Oxford-ordbøger.
  • Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn, har tidligere fortalt, at selfie er »en god kandidat« til også at blive årets ord i Danmark.
»Den uovertrufne Helle Thorning-Schmidt!« skriver Huffington Post på Twitter.

Journalist Jon Williams fra tv-stationen ABC skriver, at det »minder om en scene fra Borgen!«.

 Buzzfeed - et af de største amerikanske nyhedssites - stiller spørgsmålet: »Er dette det vigtigste selfie i 2013?«

Upassende

Flere brugere på de sociale medier bemærker dog også, at det er »upassende« med et selfie til en begravelse.

Også andre billeder af Thorning sammen med præsident Obama og med en tilsyneladende utilfreds præsidenthustru Michelle Obama har i dag været populære på de sociale medier.

Det er ikke oplyst, om billedet er taget før eller efter, at Helle Thorning-Schmidt har fået oplyst, at Morten Bødskov trækker sig fra posten som justitsminister.

LÆS OGSÅ Thorning fik Bødskov-farvel i Sydafrika

LÆS OGSÅ Selfier er et overlevelsesredskab

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
En kontant reform
Tophistorie

Gevinsten ved et job i Netto: 2.425 kr.

Enlige uden børn kan se frem til den største gevinst ved at tage arbejde i stedet for kontanthjælp.
forsiden lige nu

Putin: Jeg har et særdeles godt forhold til Foghs afløser

Vladimir Putin understreger, at det er op til Vesten at sørge for forbrødring med Rusland.

Privatøkonom: Vi overforsikrer os

Danskerne er generelt et overforsikret folkefærd, mener en privatøkonom.

Modehus får milliardsmæk efter skattejagt

Der skal hentes milliarder til den trængte italienske statskasse, og det bliver dyrt for eksklusivt modehus.

McLaren-chef: Kevin Magnussen var på en umulig opgave

Regn og kulde gav McLaren-bilerne problemer med downforce og dæktemperaturen i kvalifikationen i Shanghai.

City-profil: Sorte spillere får ikke nok anerkendelse

Yaya Toure føler ikke, at han har fået tilstrækkelig anerkendelse i medierne.

Mæslingeudbrud rammer Danmark

Statens Serum Institut anbefaler, at man straks får MFR-vaccinen, hvis man ikke allerede er vaccineret.
Tophistorier
Om temaet

Verden tager afsked med Nelson Mandela – Sydafrikas første sorte præsident, som i 1994 sikrede landets sorte befolkningsflertal demokratiske frihedsrettigheder og menneskeligt ligeværd. Men han efterlader også en politisk gæld, som regeringspartiet ANC endnu ikke har indfriet.

Nelson Mandelas liv

18. juli 1918:

tidslinje mandelas fødeby.pngRolihlahla Mandela bliver født i landsbyen Mvezo i den sydøstlige del af Sydafrika som søn af en høvding i Tembu-stammen. Navnet Nelson får han først, da han starter i skole.

1928:

Efter sin fars død bliver Mandela plejebarn hos en anden Tembu-høvding. Han bliver opdraget som kristen og sendt i metodist-skole, hvor han blandt andet lærer engelsk.

1939:

Efter først at være blevet smidt ud af et andet universitet på grund af politisk aktivisme opnår Mandela en bachelorgrad ved University of South Africa. Han studerer derefter jura på universitetet i Witwatersrand.

1944:

Nelson Mandela A.pngMandela bliver medlem af partiet African National Congress (ANC), der kæmper for de sorte sydafrikaneres rettigheder i det europæisk styrede land. Han er også med til at stifte partiets ungdomsafdeling.

5. oktober 1944:

Mandela gifter sig med sin første kone, Evelyn Mase. De får sammen fire børn, inden de bliver skilt i 1958. Af de fire børn er de tre i dag døde.

1949:

Den allerede markante racisme i Sydafrika sættes i system, da de første apartheidlove vedtages i landet.

14. juni 1958:

Mandela2a SH.pngMandela gifter sig igen. Denne gang med Winnie Mandela. Ægteskabet varer frem til 1996, og Mandela får yderligere to børn.

1960:

Mandela SH.pngMandela og adskillige andre ledere af ANC tiltales, men frifindes, for landsforrædderi på grund af deres bekæmpelse af de stadigt mere omfattende apartheid-love.

1962:

Mandela 1962.pngMandela bliver idømt fem års fængsel for aktivisme, opfordring til strejke, og for at rejse ud af landet uden tilladelse.

1964:

Mandela celle.pngMandela og fire andre ANC-ledere bliver trods internationale protester idømt fængsel på livstid for ”sabotage mod regeringen” og opfordringer til oprør. De fængsles på øen Robben Island ud for Cape Town, hvor Mandela tilbringer de følgende 18 år. Fra 1982 til 1990 afsoner han i forskellige fængsler på fastlandet.

11. februar 1990

Mandela fængsel.pngEfter mere end 27 år i fængsel bliver Mandela løsladt af det nye og mere moderate sydafrikanske styre under ledelse af præsident Frederik W. de Klerk.

1991:

Mandela, der er blevet hyldet som en frihedshelt af verdens ledere siden sin løsladelse, bliver valgt til præsident for ANC.

1993:

Mandela9.pngSammen med præsident De Klerk tildeles Mandela Nobels Fredspris for sin indsats for sin succesfulde og fredelige kamp mod apartheid i Sydafrika.

29. april 1994:

Mandela10.pngI det første frie valg i Sydafrikas historie får ANC 63 pct. af stemmerne. Mandela udpeges efterfølgende af parlamentet som landets nye præsident.

18. juli 1998:

Mandela 11 Craca.pngPå sin 80 års fødselsdag gifter Mandela sig for tredje gang. Denne gang med den 27 år yngre Graça Machel.

14. juni 1999:

mandela og Mbeki.pngMandela går af som præsident, og helliger sig humanitært arbejde, især fokuseret på kampen for menneskerettigheder og mod AIDS.

2010:

34952420.pngMandela laver sin sidste offentlige optræden i forbindelse med finalen ved VM i fodbold, som han selv var med til at skaffe til landet.

2011:

21841299.pngMandela bliver for første gang indlagt med lungeinfektion. De følgende år må han flere gange behandles for sygdommen.

2013:

38582510.jpg
			Nelson Mandela dør 5. december i sit hjem.

 

Research: Karsten Sander Nielsen

Foto anbefaler
JP's korrespondent

Henrik Thomsen er en af Danmarks førende Afrika-kendere. Han har rejst som journalist i Sydafrika gennem et kvart århundrede, og han er en af ganske få danske journalister, som har fulgt Nelson Mandela hele vejen, fra tiden da han stadig sad fængslet til løsladelsen i 1990, afviklingen af apartheid og bygningen af et nyt Sydafrika. Henrik Thomsen skriver nu sidste kapitel i den fantastiske saga om Nelson Mandela og hans land.

Fremtiden for Madibas land
Præsidenten går af 1999

Test din viden om Mandelas liv

Hvor længe sad han fængslet, og hvem delte han Nobels Fredspris med? Prøv quizzen
Annonce