*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
onsdag 30. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten politik
Politik 09.01.2013 kl. 14:26
Fredericias borgmester Thomas Banke (V). Foto: Carsten Andreasen

Banke: Jeg kan vinde næste valg

Fredericias borgmester erkender en række fejl, men understreger også, at hans fejl ikke er mere værd end en flaske vin i Farum.

I dag vendte Fredericias borgmester, Thomas Banke, tilbage til borgmesterkontoret efter nogle ugers sygeorlov. Det skete under heftige protester fra et byrådsflertal, som ikke længere har tillid til ham. Mistilliden bunder i, at Banke i det meste af sin borgmestertid har haft rod i sine bilag og brugt kommunens betalingskort til private indkøb.

Et stort flertal i byrådet ønsker dig ikke tilbage. Hvorfor kommer du så tilbage?

”Jeg har nagelfast forsøgt at sammentømre et samarbejde sammen med De Konservative og Dansk Folkeparti i en borgerlig koalition i Fredericia, og det er gået godt på en lang række områder i de seneste tre år. Det vil jeg meget gerne holde fast i. Og i de sidste par uger, hvor jeg ikke har været en del af det, har der ikke været et ordentligt borgerligt samarbejde. Derfor har jeg taget imod opfordringen fra De Konservative, Dansk Folkeparti og det ene venstremedlem om at komme tilbage.”

Store projekter

Hvordan vil de regere byen?

”Vi har masser af store projekter, som byrådet har vedtaget i enighed. Vi har rigtig mange fælles retninger i byrådet.”

Men hvis hele byrådet er enig om kursen, hvorfor så ikke give borgmesterposten til en af dine kolleger?

”Nu er det sådan, at der et valgresultat fra for tre år siden, som immervæk stadig har en betydning. Og det valgresultat vil blive prøvet om 11 måneder, og så må vi se, om det kan lade sig gøre, eller om det ikke kan.”

Kan dit comeback ikke blive så stort et problem for kommunen, at det er bedst for byen, at du trækker dig?

”Nej, det vurderer jeg ikke. Så skal alle sætte sig over i et hjørne og sige, at de ikke vil noget, så længe jeg er tilstede. Forestiller du dig virkelig, at voksne mennesker skulle gøre det?”

Positivt livssyn

Det kan vel godt tænkes, at et flertal i byrådet vil gøre det?

”Men vil de stemme imod ny lovgivning, som er vigtig for byen? Det tror jeg ikke på. Jeg er liberal, og jeg har et grundlæggende positivt livssyn på mennesker. Også de politiske modstandere, som har svinet mig til i et halvt år.”

Du har haft rod i dine bilag og brugt kommunens betalingskort til private indkøb. Hvordan skal du kunne styre dine bilag fremover, når du ikke har kunnet gøre det de seneste tre år?

”Vent og spørg mig om tre måneder.”

Beklageligt og dumt

Men din kommunaldirektør har flere gange tidligere gjort det klart, at du burde få styr på dine bilag. Hvorfor lyttede du ikke til ham?

”Jeg har ikke forstået budskabet tilpas meget til at indordne mig efter det, og det har været fuldstændig beklageligt og dumt, og det kan jeg kun sige undskyld for. Men jeg har ikke haft nogle onde intentioner.”

Du har i dine kørselsregnskaber forlangt godtgørelse for afstande helt ned til 400 meter. Er det rimeligt?

”Nej, det er faktisk ikke særligt smart. Det er et dumt signal at sende. Jeg er ikke interesseret i at få kørsel for ned til 400 meter.”

Forkert prioritering

Der har også været kritik af, at du har meldt fra til mange møder. Hvordan er din egen vurdering af dine prioriteringer?

”Der har været møder i Billund Lufthavn og Trekantområdet Danmark, som jeg burde have prioriteret anderledes.”

Hvorfor gjorde du det så ikke?

”Der er ingen grund til at komme med alle mulige undskyldninger. Det er bare ikke godt nok.”

Men hvorfor kom du ikke til møderne?

”Jamen jeg har prioriteret noget andet, og i bagklogskabens lys var det ikke rigtigt.”

Presset program

Flere af dine kolleger fortæller, at du meget ofte er kommet for sent til møder eller har aflyst i sidste øjeblik. Hvorfor den praksis?

”Jeg har nogle gange haft et meget presset program, og når en aftale er skredet, er resten af programmet også skredet. Det skal der nu strammes op på.”

Nogen vil mene, at du tænker mere på dig selv end på byen – at du frygter mere for dit eget liv end for Fredericia lige nu?

”Jeg går ikke og tænker på mig selv lige nu. Jeg tænker på, at der skal gennemføres den politik, som vi alle er enige om.”

Ingen betydning for Venstre

Det er måske lidt svært at tro på, at du ikke tænker på dit eget politiske liv?

”Selvfølgelig har man altid en tanke med henblik på sig selv, men det er ikke sådan, at jeg går og tænker, hvordan jeg skal overleve det her. Jeg går sådan set bare og tænker på, at de mange ting, som byrådet er enig om, dem skal vi blive ved med at fokusere på.”

Er du ikke bange for, at du sætter Venstre i et dårligt lys med denne sag?

”Det her er en Fredericia-sag, og jeg tror ikke på, at det betyder noget for Venstre andre steder.”

Der vil muligvis være nogen, som mener, at Venstre har et problem. Peter Brixtofte var også borgmester – og Venstremand?

”Det må jeg tage kraftig afstand fra. Peter Brixtofte betalte aldrig et eneste bilag tilbage, og min samlede mængde af fejl, hvor jeg har betalt pengene tilbage, løber op i 20.000 kr., har nogen regnet sig frem til. Det svarer til, hvad en flaske vin kostede i Farum til et møde.”

Kontakt med V-medlemmer

Hvad siger Venstres ledelse til sagen?

”Jeg tror da ikke, at den synes, at det er verdens sjoveste sag. Jeg har løbende holdt mig i kontakt med de relevante personer i Venstre, som man skal holde sig i kontakt med, men det er mit indtryk, at Venstres landsorganisation har en meget vid ramme i forhold til de frihedsgrader, som lokalforeningerne har.”

Men har Venstre-toppen ikke anbefalet, at du trækker dig?

”Nej, det er ikke rigtigt. Det er naturligt, at jeg i sådan en sag her taler med partiet, men jeg oplever ikke nogen utidig indblanding.”

Bedre borgmester

Føler du dig mere klar til at være borgmester nu end for en måned siden?

”Ja, jeg er i meget bedre form. For jeg spiser ikke længere morfin, det er fri af min krop, og det kan jeg sagtens mærke.”

Tror du selv, at du kan vinde det næste valg?

”Ja, for ellers ville jeg ikke komme tilbage. Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg, at folk i Fredericia er kvalmende trætte af at høre om denne her sag.”

Thomas Banke

Thomas Banke har været i politisk stormvejr, siden byrådet i december udtrykte mistillid til ham, fordi han har brugt kommunens kreditkort til private indkøb.

Først trak han sig som borgmester, men blev i Venstre. Derefter trak han sig også som byrådsmedlem i Fredericia Kommune.

* I efteråret 2012 erkender Thomas Banke at have brugt store mængder smertestillende morfin i forbindelse med en langvarig tandbehandling.

* 14. december sygemelder Thomas Banke sig i en periode efter et ekstraordinært møde i kommunens økonomiudvalg.

* 15. december kommer det frem, at borgmesteren i flere tilfælde har brugt kommunens kort til private indkøb og betalinger, hvilket har stået på i to år.

* 16. december erklærer Thomas Banke, at han i sin sygeperiode vil tænke grundigt over sin fremtid. Samtidig beklager han sine fejldispositioner.

* 17. december opfordrer et enigt byråd - herunder Venstre - Banke til at gå af som borgmester.

* 7. januar 2013 meddeler bestyrelsen i Venstre i Fredericia samt byrådsmedlemmet Pernille Jensen, at de alligevel støtter Thomas Banke og ønsker ham velkommen tilbage på borgmesterposten. De er dermed uenige med de fire resterende medlemmer af partiets byrådsgruppe.

* 7. januar 2013: Samtidig støtter også den borgerlige fløj i Fredericias byråd, Dansk Folkeparti og De Konservative, nu borgmesteren.

* 7. januar 2013 afslører TV2 nye belastende detaljer om Bankes borgmestertid. Ifølge eget kørselsregnskab har Thomas Banke holdt møder med borgmesteren i Herning, partifællen Lars Krarup, både den 24. april 2010 og 25. maj samme år, men Lars Krarup har ikke registreret møder med Thomas Banke de to pågældende datoer.

* 8. januar 2013: De fire Venstre-folk i Fredericia-byråd øger presset for at få Banke til at trække sig som borgmester. Udmeldingen lyder, at byrådsgruppen ekskluderer Thomas Banke fra partiet Venstre, hvis han ikke trækker sig inden onsdag 9. januar klokken 12.

* 8. januar 2013 meddeler Thomas Banke i et interview i TV Syd, at han vender tilbage til jobbet som borgmester.

* 8. januar 2013: Alle de Venstre-folk i Fredericia Byråd, som ikke bakker op om Thomas Banke som borgmester, er blevet truet med eksklusion, oplyser Hanne Lumby, der sidder for Venstre i Fredericia Byråd, til jp.dk.

* 9. januar 2013: Borgmester Thomas Banke ekskluderes fra Venstre.

* 9. januar 2013: De fire Venstrepolitikere i byrådet, der har ekskluderet Banke, bliver selv ekskluderet af den lokale partiforening.

* 10. januar 2013: Thomas Banke genindtræder i Venstre.

* 10. januar 2013: Thomas Banke trækker sig som borgmester, men forbliver i Fredericia Byråd og Venstre.

* 13. januar 2013: Thomas Banke trækker sig som byrådsmedlem i Fredericia Byråd.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Politik lige nu
Tophistorie

Anne Baastrup forlader Folketinget ved næste valg

Kredsformand begræder SF's mangeårige folketingsmedlems beslutning.
Tilmeld dig Politiks Nyhedsoverblik
forsiden lige nu

Her er adgangskravene på 897 uddannelser - se, om du kom ind

Onsdag får 64.397 nye studerende at vide, at de er optaget på en uddannelse.

Førende ebola-læge er død af ebola

Ebola hærger i Vestafrika og har i den seneste tid også ramt de mennesker, der forsøger at bekæmpe virussen.

Anne Baastrup forlader Folketinget ved næste valg

Kredsformand begræder SF's mangeårige folketingsmedlems beslutning.

Obama: Nye sanktioner vil ramme Rusland hårdt

USA indfører nye sanktioner mod russiske nøglesektorer som finans, energi og våben.

Det danske badevand er rekordvarmt

Badevandstemperaturerne tangerer nu alle tiders rekord.

Venstre vil forskelsbehandle i fængslerne

Der burde ikke bruges en »bøjet 25 øre« på udlændinge, der skal sendes hjem, mener retsordfører Karsten Lauritzen (V).
Annonce
Annonce
Indland
 • »Kriminelle griner af det danske samfund«

  Interview: For at undgå mistillid til alle udlændinge skal der sættes hårdt ind over for de kriminelle, der kommer til landet, mener Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

  Unge vil have praktiske uddannelser

  Optaget på de videregående uddannelser viser, at der er sket et skred i unges syn på uddannelse, mener eksperter. Erhvervsakademierne med deres korte, praktiske uddannelser optager 10 pct. flere end sidste år.

  Patienter venter for længe på undersøgelse for kræft

  Skarp kritik af Region Hovedstaden, som ikke kan leve op til løfterne om hurtig undersøgelse af mistanke om kræft. Uacceptabelt, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

  »Jeg vil ikke sidde til forelæsninger i fem år«

  Louise Mølgaard fra Vejle og Emma Rager fra Grenaa har begge fravalgt en lang, teoretisk uddannelse. Kristoffer From fra Jyllinge tager en kort uddannelse, fordi han ikke kan komme ind på drømmestudiet.

Blogs
Annonce