*

Politik

Kandidater har støttet terror

Flere af Enhedslistens kommende folketingsmedlemmer har åbenlyst støttet terrorbevægelserne Farc og PFLP og taler i dag om et legitimt oprør.

Rosa Lund støtter PFLP og Farcs kamp, men ikke deres metoder. Arkivfoto: Gregers Tycho

Med udsigt til en tredobling af Enhedslistens mandattal ved valget på torsdag, får Folketinget en række medlemmer, der de seneste år har gjort sig bemærket ved åbenlyst at støtte terrororganisationer.

Det drejer sig om både organisationen Farc i Colombia, der bl.a. er kendt for kidnapninger af civile, og PFLP i Palæstina, der har stået for bl.a. flykapringer og bombesprængninger.

Finn Sørensen, der er opstillet i København, siger:

»I mine øjne har PFLP en legitim ret til kamp mod besættelsesmagten Israel. Det er ikke det samme som at sige, at Enhedslisten samarbejder med Farc eller PFLP. Vi tager afstand fra terror, hvis det handler om overfald på civile. Men f.eks. er de internationale terrorlister lavet meget vilkårligt af et politi-embedsværk uden demokratisk kontrol. Derfor vil jeg arbejde for, at det er Folketinget, der bestemmer, hvem, vi mener, er terrorister.«

Overtrædelse af terrorloven

Også Rosa Lund og Stine Brix har støttet PFLP og Farc i forbindelse med sagen om Foreningen Oprør, der sendte 50.000 kr. til hver af organisationerne. En bedrift, der har kostet flere personer en dom for overtrædelse af terrorloven.

Mens Stine Brix fortryder sit engagement, siger Rosa Lund, der tidligere har kaldt Farc og PFLP »eksempler på solidaritet med en legitim og åbenlys frihedskamp«:

»Det er legitimt at gøre modstand mod Israels ulovlige besættelse af de palæstinensiske områder, og det er legitimt at gøre modstand i Colombia. Men jeg tager afstand fra de metoder, som de to organisationer bruger.«

Ungdomsgren

Rosa Lund har indtil 2010 været ledende medlem af Socialistisk Ungdomsfront, SUF, Enhedslistens ungdomsgren. SUF har tidligere anbefalet bevægelser, der ville foretage voldelige aktioner under klimatopmødet i 2009, SUF linker fra sin hjemmeside til Antifascistisk Aktion, der vil radikalisere venstrefløjen, og SUF har fået hjælp af Torkil Lauesen, tidligere medlem af Blekingegadebanden, til en bog om mexicanske oprørere.

Line Barfoed fra Enhedslistens valgledelse siger:

»Vi støtter ikke Farc og PFLP. Vi tager skarp afstand fra deres krænkelser af menneskerettigheder. Det er Enhedslistens politik, og den skal vores folketingsmedlemmer stå inde for.«

  • Hollande på ferie (2012): Franskmændenes indtryk af deres præsident lider det første store knæk, da de ser ham holde afslapningsferie i Sydfrankrig. Han kritiseres for ikke at tage embedet alvorligt nok.
  • Budgetminister taget for skattefusk (2013): Jérôme Cahuzac, præsidentens budgetminister, træder tilbage efter afsløringer om, at han har haft en hemmelig bankkonto i skattely i ca. 20 år.
  • Krigen i Mali (2013): Francois Hollande sender franske militærstyrker til det vestafrikanske land Mali for at bekæmpe islamistiske oprørere. Den franske præsident viser for første gang, at han tør tage store militære beslutninger.
  • Den utro præsident (2014): Sladdermagasinet Closer afslører, at Hollande tager på natlige scooterbesøg hos den franske skuespiller Julie Gayet. Affæren får hans samlever, Valérie Trierweller, til at forlade Elysée-palæet. Hun skriver en bog om ydmygelsen.
  • Terrorangreb (2015-): Frankrig har i Hollandes regeringstid været ramt af en stribe blodige terrorangreb. Hver gang har præsidenten haft til opgave at berolige befolkningen, og her er han blevet rost for at holde den samlet.
  • Arbejdsmarkedsreformer (2016): Hollande og hans regering gennemtrumfer omfattende og omstridte arbejdsmarkedsreformer, som tusindvis af franskmænd demonstrerer imod.
  • ”En præsident burde ikke sige det her…” (2016): To journalister fra Le Monde udgiver en omstridt bog om præsidenten. Han kritiseres for at tale mere med journalister end at gøre noget godt for befolkningen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her