*

Politik

Ole Sohn imod tysk genforening

Dokumenter fra det tidligere DDR rejser spørgsmål til Ole Sohns egen udlægning af hans rolle som DKP-formand under omvæltningerne i Østeuropa i 1989.

SF's Ole Sohn. Arkivfoto: Bo Svane

Formanden for SF's folketingsgruppe, Ole Sohn, der formentlig står til at blive minister, hvis S-SF får regeringsmagten, kæmpede som formand for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP)1987-91 imod betonkommunismen og for reformer i DKP og i de østeuropæiske broderpartier.

Sådan har han i alt fald fremstillet sig selv, men dokumenter fra det tidligere DDR viser, at Ole Sohn støttede det forhadte DDR-regime helhjertet til det sidste. Han fastholdt ifølge dokumenterne dogmet om kommunistpartiets førende rolle, en klar hindring for demokrati.

Under fejringen af DDR's 40 års jubilæum den 7. oktober 1989 stod Ole Sohn på podiet med diktatorer fra Warszawapagt-landene. Han har selv sagt, at det var »en mulighed for at møde andre, der var i gang med den samme proces som os«.

Sohn afviser

Men ifølge et telegram, som DDR's ambassadør i København sendte til Østberlin den 15. november 1989, seks dage efter Murens fald, mente Ole Sohn, at det skulle være en »fornyelsesproces« med vægt på, at kommunistpartiet skulle beholde magten. Ambassadøren havde talt med Ole Sohn, som han refererede for, at »udviklingen i Ungarn og Polen havde skabt både dyb bestyrtelse og til en vis grad politisk forvirring i DKP«.

»Et stærkt socialistisk DDR vil derfor have endnu større betydning for kommunistpartiets arbejde,« mente Ole Sohn, der forsikrede, at »DKP står fuldt og helt bag« DDR-regimets beslutninger og vil modarbejde alle planer om genforening.

Telegrammet rokker ifølge historikere i nogen grad ved det billede, som Ole Sohn har tegnet af sig selv, men det afviser Ole Sohn:

»Jeg hilste udviklingen i DDR velkommen og kan ikke forestille mig, at jeg har sagt det om Ungarn og Polen, for det strider mod, hvad jeg sagde offentligt senere i 1989, da jeg var blevet afsat som DKP-formand ved et kup.«

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Skattelettelser, ja tak!

Eva Kjer Hansen
Danskerne er verdens hårdest beskattede folk, og enhver skattelettelse skal være mere end velkommen.

Blog: Enhedslisten har stirret sig blind på Mærsk

Signe Munk
Vil man gerne have forargelse på venstrefløjen, så skal man sige ”MÆRSK”, ”ERHVERVSLIV” og ”SKATTELETTELSER”.

Blog: Midt i en jazztid

Mikael Jalving
Terroren er politisk og må derfor mødes med politiske svar, ikke blot tekniske eller retoriske.
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her