*

 

Politik

Danskerne vil bevare racismeparagraf

En meningsmåling viser massiv opbakning til racismeparagraffen - også hos Dansk Folkepartis vælgere.

Racistiske bemærkninger skal ikke være tilladt i det offentlige rum, mener et stort flertal af danskerne.

I en meningsmåling fra Rambøll/Analyse Danmark svarer 69 pct., at racismeparagraffen skal bevares. 21 pct. vil afskaffe den, mens 10 pct. er uafklarede.

Racismeparagraffen, som straffelovens paragraf 266 b sædvanligvis omtales, giver bøde eller op til to års fængsel, hvis man ytrer sig forhånende, nedladende eller truende om andre personer på grund af bl.a. deres race, køn eller seksualitet.

DF ønsker paragraf afskaffet

Dansk Folkeparti har i årevis presset på for at få afskaffet paragraffen, ikke mindst efter at rigsadvokaten i sommer besluttede at retsforfølge folketingsmedlem Jesper Langballe (DF) for racisme.

»Grundlæggende mener vi, at man skal have lov til at sige, hvad man mener,« forklarer retsordfører Peter Skaarup.

Partiets vælgere bakker imidlertid i stort tal op om racismeparagraffen. Kun 26 pct. vil afskaffe den.

»Jeg tror, at det hænger sammen med, at en del ikke er klar over, at der findes en injurielovgivning, som netop skal dæmme op for de fuldstændigt vanvittige udtalelser mod enkeltpersoner,« siger Peter Skaarup om modstanden fra sine egne og andres vælgere.

K: Nødvendig for sober debat

Den konservative retsordfører, Tom Behnke, vil bevare paragraffen, fordi »det er nødvendigt, at der er en stopklods, så vi får en sober debat«, mens Socialdemokratiets ordfører, Karen Hækkerup, siger:

»Vi skal have ytringsfrihed, men der er visse begrænsninger. Man skal undgå at opildne til had og sætte skel mellem mennesker.«

Ifølge jurist Jacob Mchangama fra det tværpolitiske netværk Fri Debat er spørgsmålet om racisme til debat over alt i Europa. Han kalder racismeparagraffen for en del af »en international udvikling, hvor rammerne for ytringsfriheden hele tiden bliver strammet«.

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kronik: Lad mand være mand og kvinde være kvinde

Amalie Pedersen, parterapeut
Manden slår græsset, og kvinden gør rent. Nogle par gør bare det, som de er bedst til. I disse parforhold fodrer man hinandens styrker, og sammen står man stærkt.
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Danmark for danskere – og gerne flere af dem

Jens Kindberg
Nej, dette indlæg handler ikke om fertilitet. Men derimod om udlændingedebatten, som i årtier har raset i Danmark. Nogle er strammere – andre slappere. Og nu kaster jeg mig også ind i kampen.

Blog: Ligeglad med Danmark

Rune Toftegaard Selsing
Når vi diskuterer udlændinge og integration, skal vi huske noget væsentligt. Nogen er simpelthen bare ligeglad med Danmark.

Blog: Mediernes tørklæde-myte gør os dummere

Katrine Winkel Holm
Igen og igen får vi at vide, at fortidens danske kvinder gik tildækket som islamiske kvinder. Direkte forkert, men overfladiske medier kan nemt skabe en farlig myte, takket være historieløsheden.
Annonce
Find vej til lykken på Samsø
Samsø er øen, hvor ren og skær lyksalighed er inden for rækkevidde, så snart færgen har lagt til havn. 
Se flere
Bolig
Boliganalytiker advarer mod andelsboligkøb
Regeringens boligskattepakke kaster ikke meget lys over, hvordan andelsejendomme fremover skal vurderes. Problematisk, siger andelsekspert. 
Se flere
Stortest: Her bliver den trådløse lyd kæmpestor
Nu kan du streame musikken trådløst til ægte hi-fi-receivere og på den måde få din yndlingsmusik ud gennem hjemmets stereohøjttalere i stort format. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her