*

Politik

Så kom burka-rapporten

Regeringen bøjer sig og offentliggør den omstridte rapport fra burka-udvalget

Allerede i sidste uge drøftede regeringens topministre burka-rapporten på et møde i regeringens koordinationsudvalg. Foto: Colourbox

Burka-rapporten er på gaden. Regeringen giver efter for presset og offentliggør den omstridte burka-rapport med optællingen af burka-klædte kvinder i Danmark.

Som Morgenavisen Jyllands-Posten kunne fortælle i sidste uge, er forskerne bag burka-optællingen nået frem til, at der i Danmark findes op imod 200 kvinder i niqab eller egentlig burka.

Lederen af undersøgelsen professor Margit Warburg vurderede overfor Jyllands-Posten, at kun tre af disse kvinder går i burka. Den væsentligste forskel på burka og niqab er, at kvinder i burka også har et net for øjnene. Ellers dækker begge dragter hele kvindens krop.

Flere konvertitter

Omkring halvdelen af kvinderne i burka eller niqab er ifølge burka-rapporten, danske kvinder som er konverteret til islam.

Allerede i sidste uge drøftede regeringens topministre burka-rapporten på et møde i regeringens koordinationsudvalg. Men ministre valgte at fortsætte hemmeligholdelsen af rapporten, ligesom regeringen endnu heller ikke klar med initiativer på baggrund af rapporten.

Hen over weekenden har flere andre medier omtalt en foreløbig version af burka-rapporten, og Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard har truet regeringen med at gå sammen med oppositionen for at tvinge regeringen til at offentliggøre resultatet af burka-optællingen.

Udvalg nedsat i sommer

Burka-udvalget blev nedsat i sommer, efter at de konservative i et nyt integrationsudspil ville forbyde kvinder i Danmark at gå med burka.

Kravet kom bag på Venstre, og partiet stillede sig på bagbenene. Efter flere dages offentligt skænderi mellem V og K holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den konservative leder Lene Espersen krisemøde, hvor de besluttede at sparke sagen til hjørne med et hurtigtarbejdende burka-udvalg bestående af embedsmænd fra ministerierne.

Venstre stod stejlt på, at et burka-forbud ville være i strid med grundloven, og i september gav Justitsministeriet Venstre ret.

Derefter bakkede de konservative tilbage fra kravet om burka-forbud, men partiet ønsker nu andre lovstramninger, som kan være med til at gøre det besværligt at gå med burka.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt.

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her