*

Politik

Opbakningen til EU i bakgear

Danskerne siger atter nej til euroen, og det tidligere flertal for at afskaffe forsvarsforbeholdet og det retlige forbehold er stort set udraderet.

Tegning: Rasmus Sand Høyer

Befolkningens opbakning til EU er på tilbagetog, mens modstanderne vinder terræn på alle felter.

Der er nu igen flere danskere, der siger nej til at indføre euroen i Danmark, end ja-sigere, og den tidligere stabile opbakning til at afskaffe forsvarsforbeholdet og det retlige forbehold er nærmest smuldret.

Det viser en ny meningsmåling udført af Rambøll for Morgenavisen Jyllands- Posten.

Målingen viser, at 45,2 pct. af danskerne vil bevare kronen, mens 43,7 pct. er parate til EU's fælles mønt. Så sent som i januar i år ville 49,8 pct. stemme ja til dansk eurodeltagelse, mens 44,6 pct. sagde nej.

Mindst lige så iøjnefaldende er tilbagegangen i støtten til at ophæve det retlige forbehold, hvilket kan hænge sammen med det seneste års diskussion om Metock-dommen fra EF-domstolen og dens konsekvenser for den danske udlændingepolitik.

Lars Løkkes plan

Også når det gælder dansk deltagelse i EU's militære samarbejde, er danskerne gået i bakgear og deler sig nu i to lige store grupper.

Trods den vigende euro-opbakning fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for første gang, at »målet stadig er en afstemning om euroen i denne valgperiode,« men kun hvis to grundlæggende forudsætninger falder på plads.

»For det første skal det traktatmæssige grundlag i EU være helt afklaret. For det andet skal der være en stærk parlamentarisk opbakning og en afklaret situation i Folketinget, og den er der ikke nu,« siger han.

Socialdemokratiets EU-ordfører, Svend Auken, mener, at den nybagte statsminister bærer en stor del af ansvaret for den dalende EU-begejstring, fordi VK-regeringen ikke tager EU- spørgsmålet alvorligt.

»Tværtimod har den nye statsminister stort set aflyst debatten,« siger Auken.

Flemming Lassen

  • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
  • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
  • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
  • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
  • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blogs

Blog: Brexit, Trump og hvad så?

Morten Uhrskov Jensen
Fremtiden er lige rundt om hjørnet. Vil du være med på vognen?

Blog: Lad os få noget mere kritisk sans i medierne

Josephine Fock
Kan det virkelig passe, at der skal et Detektor-program til, før medierne vil forholde sig kritisk til regeringens spin? Sagen om PSO-ordningen kunne desværre tyde på det.

Blog: Vil Thulesen Dahl være statsminister redde Danmark?

Rune Toftegaard Selsing
Der er en grund til, at Thulesen Dahl ikke forlanger reelle stramninger af udlændingepolitikken.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her