*

Politik

Opbakningen til EU i bakgear

Danskerne siger atter nej til euroen, og det tidligere flertal for at afskaffe forsvarsforbeholdet og det retlige forbehold er stort set udraderet.

Tegning: Rasmus Sand Høyer

Befolkningens opbakning til EU er på tilbagetog, mens modstanderne vinder terræn på alle felter.

Der er nu igen flere danskere, der siger nej til at indføre euroen i Danmark, end ja-sigere, og den tidligere stabile opbakning til at afskaffe forsvarsforbeholdet og det retlige forbehold er nærmest smuldret.

Det viser en ny meningsmåling udført af Rambøll for Morgenavisen Jyllands- Posten.

Målingen viser, at 45,2 pct. af danskerne vil bevare kronen, mens 43,7 pct. er parate til EU's fælles mønt. Så sent som i januar i år ville 49,8 pct. stemme ja til dansk eurodeltagelse, mens 44,6 pct. sagde nej.

Mindst lige så iøjnefaldende er tilbagegangen i støtten til at ophæve det retlige forbehold, hvilket kan hænge sammen med det seneste års diskussion om Metock-dommen fra EF-domstolen og dens konsekvenser for den danske udlændingepolitik.

Lars Løkkes plan

Også når det gælder dansk deltagelse i EU's militære samarbejde, er danskerne gået i bakgear og deler sig nu i to lige store grupper.

Trods den vigende euro-opbakning fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for første gang, at »målet stadig er en afstemning om euroen i denne valgperiode,« men kun hvis to grundlæggende forudsætninger falder på plads.

»For det første skal det traktatmæssige grundlag i EU være helt afklaret. For det andet skal der være en stærk parlamentarisk opbakning og en afklaret situation i Folketinget, og den er der ikke nu,« siger han.

Socialdemokratiets EU-ordfører, Svend Auken, mener, at den nybagte statsminister bærer en stor del af ansvaret for den dalende EU-begejstring, fordi VK-regeringen ikke tager EU- spørgsmålet alvorligt.

»Tværtimod har den nye statsminister stort set aflyst debatten,« siger Auken.

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her