*

Politik

Fogh gentager: Bush er en overbevist miljøforkæmper

Mens mange har travlt med at skrive kritiske afsnit til præsident George W. Bush' politiske eftermæle, holder Anders Fogh Rasmussen fast: Bush mener noget med miljøet.

George W. Bush Anders fogh Rasmussen

Det vakte almindelig forundring, da statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tilbage i marts hyldede USA's præsident George W. Bush som en "overbevist miljøforkæmper".

På klimafronten blæser der nu nye vinde i Washington, når Barack Obama om få dage overtager præsidentposten.

Men Anders Fogh Rasmussen står fast på sin gamle beskrivelse af Bush, som han brugte i marts i fjor under et besøg på præsidentens ranch i Texas.

Overbevist efter Bush-besøg

Siden har Fogh erkendt, at han selv i årevis var for tilbageholdende med at føre en miljørigtig klimapolitik, og det fik i december partiformand Helle Thorning-Schmidt (S) til at spørge, om statsministeren står ved beskrivelsen af George W. Bush.

Det gør han. I sit svar til Thorning henviser Fogh til et svar på et lignende spørgsmål fra 10. april i fjor.

Svaret lød dengang:

"Jeg har under mit besøg hos præsident George W. Bush kunnet konstatere, at præsidenten støtter bestræbelserne på at nå til enighed om en global klimaaftale på klimakonferencen i København i 2009, at præsidenten i sin tid som guvernør i Texas har gjort en stor indsats for øget anvendelse af vedvarende energi, og at præsidenten personligt har gjort et stort arbejde for naturgenopretning på sin egen ranch. På den baggrund har jeg 1. marts kaldt George W. Bush en "committed environmentalist".

Auken: Bush før sandheden

Tidligere miljøminister Svend Auken (S) ser svaret som udtryk for, at Fogh i et valg mellem sandheden og kærligheden til George W. Bush altid vil vælge kærligheden til Bush.

"Fogh indrømmer jo nødig en alvorlig fejl. Men det at sige om den mand, der egenhændigt har gjort mest for at skade miljøet, at han ligefrem er en miljøforkæmper, det er så absurd, at det næsten er humoristisk. Fogh har notorisk uret. Meget kan man sige om den amerikanske præsident, men nogen miljøforkæmper er han mildest talt ikke," siger Svend Auken.

Meget tyder på, at klimaminister Connie Hedegaard (K) heller ikke istemmer statsministerens beskrivelse. Klimaministeren udtalte i april til Politiken, at avisen "måtte tale med statsministeren" om dennes ros til George W. Bush.

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her