*

Her er bedst at bo
Politik

Fogh: DF er useriøs og uansvarlig

Dansk Folkeparti kræver, at Danmark ignorerer en EU-dom, som går imod udlændingepolitikken. Men dét råd kan "ikke bruges til noget som helst", mener statsministeren

Anders Fogh Rasmussen var flankeret af politisk ordfører Inger Støjberg på dagens pressemøde. Foto: Sanne Vils Axelsen

Useriøst, uansvarligt og utroværdigt.

Det er blot nogle af de ord, som statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) bruger til at beskrive Dansk Folkepartis politik om EF-domstolens kontroversielle afgørelse, der har sat dansk udlændingepolitik under pres.

Dansk Folkeparti har foreslået, at Danmark ikke følger domstolens seneste dom, der har skabt tvivl om den danske udlændingepolitik. Den gør det muligt for EU-borgere at tage deres ægtefælle med til Danmark i henhold til EU-reglerne om fri bevægelighed, uden at vedkommende har opnået lovligt ophold i et andet EU-land.

Ikke seriøst!

Men statsministeren afviser, at dommen bare kan ignoreres.

"Jeg er bare nødt til at sige, at det kan ikke i en retsstat være en løsning at følge Dansk Folkepartis råd om bare at trodse domstolens afgørelse. Det kan ikke nogen seriøst mene, vel?" siger statsministeren.

"Det er nemt for Dansk Folkeparti at sige det. Det er et nemt budskab at gå ud med. Men der er jo ikke nogen, som vil se troværdigt og ansvarligt på det at lede et land i regering, der kan få sig selv til at sige, at man bare skal trodse det, som domstolen har sagt. Så det er ikke et råd, som kan bruges til noget som helst," siger han.

Kontakt til EU-lande

Statsministeren gentog på et pressemøde fredag, at regeringen vil rejse sagen i EU-Kommissionen og over for en række EU-lande.

"Vi vil først og fremmest rette henvendelse til de 10 lande, der har meddelt, at de er enige i den danske position, men også andre lande. Når der spredes oplysninger om, hvad der ligger i den dom, vil væsentligt flere være enige med os. Ingen kan mene alvorligt, at man skal kunne legalisere illegale ophold ved at benytte sig af reglerne om fri bevægellighed," sagde Anders Fogh Rasmussen.

Fogh betegner EU-dommen som et potentielt problem.

"Regler om fri bevægelighed blev anvendt i et forsvindende lille antal sager i 2007 og begyndelsen af 2008. Derfor kalder jeg det et hjørne af udlændingepolitikken, men det kan udvikle sig til noget mere. Det får mig ikke til at ligge søvnløs om natten, men jeg tager sagen alvorligt," sagde han.

Ritzau/JP
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Boykot Læger uden grænser

Morten Uhrskov Jensen
Fra humanitært arbejde til hjælp til menneskesmuglere.

Blog: Muslimske mænd er dejlige

Camilla Schwalbe
"De trænger til at vide, at den understrøm af mistroiskhed og fordømmelse, som mange af dem (op)lever med i hverdagen, ikke deles af os alle".

Blog: Se mere tysk tv!

Finn Slumstrup
Vi kan lære af debatkulturen i vort sydlige naboland.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her