*

Politik

Minister: Boykot kan få konsekvenser

Dansk Folkeparti vil indefryse bistandsmidler og midlertidigt indstille bistandsprojekter i Sudan efter landets opfordring til global boykot af Danmark. Udviklingsminister vil ikke afvise, at sagen får konsekvenser.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs overvejer, om Sudans opfordring til boykot af Danmark skal have konsenkvenser. Foto: Mik Eskestad

”Jeg forstår godt, at den umiddelbare reaktion hos nogen kan være, at vi skal afbryde bistandssamarbejdet, og jeg kan heller ikke afvise, at sagen får konsekvenser, siger udviklingsminister, Ulla Tørnæs (V), efter sudanesiske opfordringer til global boykot af Danmark.

Hun har dog endnu ikke gjort sin stilling endelig op i forhold til eventuelle konsekvenser for dansk bistand til Sudan.

DF: Bistandsmidler skal indefryses

Dansk Folkeparti kræver ellers, at danske udviklingsprojekter i landet øjeblikkeligt indstilles, efter at Sudans præsident, Omar al-Bashir, ved en massedemonstration har opfordret til boykot af danske varer, selskaber, institutioner, organisationer og borgere Danmark.

Omar Al-Bashir svor ved samme lejlighed, at "ikke en eneste dansk fod fra nu af får lov til at besudle Sudan".

”Det er helt oplagt, at midlerne bliver indefrosset med det samme, og at projekterne bliver midlertidigt standset, så de folk vi har derude for egen sikkerheds skyld kommer hjem,” siger Søren Espersen, som er udenrigspolitiske ordfører.

Han håber samtidig på, at andre lande vil være solidariske overfor Danmark i den givne situation.

”De lande, som vi normalt arbejder sammen med om bistandsprojekter og andre EU-lande, bør som en helt naturlig følge gøre præcis det samme som os,” siger han.

S: Sudansk regering ligeglad med humanitær bistand

Jeppe Kofod (S) kalder præsidentens udmelding for ”fuldstændig vanvittig”. Han advarer dog i mod at indstille danske udviklingsprojekter.

”Der er tale om en humanitær bistand, som ikke går til regeringen i Khartoum, men til flygtninge og internt fordrevne. Den bistand skal vi ikke fjerne, for det vil regeringen i Sudan være ret ligeglad med,” siger Socialdemokratiets udenrigspolitiske ordfører.

Venstres udenrigspolitiske ordfører, Søren Pind, vil ikke afvise, at boykotten kan få konsekvenser for dansk bistand i området, men det må ikke gå udover de forkerte.

”I min optik er alt i spil. Men det er på den anden side også klart, at det ville være mærkeligt, hvis vi gik ind og eksempelvis fjernede støtten til de ofre, der er i Dafur, som lider under regimet. Det må vi have et åbent sind overfor. Men i længden kan vi ikke bare nøjes med at se passivt til, mens et bandit-diktatur spiller ”kong gulerod” på den måde,” siger Søren Pind.

Bekymring for nødhjælpsarbejdere

Henriette Kjær, politisk ordfører hos Det Konservative Folkeparti, kalder præsidentens udmelding "uklog, uigennemtænkt og meget følelsesladet", men er primært bekymret for de udsendte nødhjælpsarbejdere og vil ikke tage nogen overilet beslutning.

”Men man skulle jo mene, at de så heller ikke ønsker den hjælp, som vi kommer med på bistandssiden, når de ikke ønsker at have noget med Danmark at gøre,” siger hun.

Ulla Tørnæs forstår frustrationerne, men fastslår, at Danmarks bistandsprojekter og programmer i Sudan ikke har til hensigt at støtte regeringen eller Omar al-Bashir.

”Den danske bistand går altså til at fordele magten bedre mellem landets befolkningsgrupper – frem for i dag, hvor magten er koncentreret i Khartoum. Med vores bistand til Syd-Sudan støtter vi altså ikke styret i Khartoum. Faktisk støtter vi omvendt, at andre befolkningsgrupper – f.eks. de kristne grupper – også får del i Khartoums magt,” siger hun.

null

  • Hollande på ferie (2012): Franskmændenes indtryk af deres præsident lider det første store knæk, da de ser ham holde afslapningsferie i Sydfrankrig. Han kritiseres for ikke at tage embedet alvorligt nok.
  • Budgetminister taget for skattefusk (2013): Jérôme Cahuzac, præsidentens budgetminister, træder tilbage efter afsløringer om, at han har haft en hemmelig bankkonto i skattely i ca. 20 år.
  • Krigen i Mali (2013): Francois Hollande sender franske militærstyrker til det vestafrikanske land Mali for at bekæmpe islamistiske oprørere. Den franske præsident viser for første gang, at han tør tage store militære beslutninger.
  • Den utro præsident (2014): Sladdermagasinet Closer afslører, at Hollande tager på natlige scooterbesøg hos den franske skuespiller Julie Gayet. Affæren får hans samlever, Valérie Trierweller, til at forlade Elysée-palæet. Hun skriver en bog om ydmygelsen.
  • Terrorangreb (2015-): Frankrig har i Hollandes regeringstid været ramt af en stribe blodige terrorangreb. Hver gang har præsidenten haft til opgave at berolige befolkningen, og her er han blevet rost for at holde den samlet.
  • Arbejdsmarkedsreformer (2016): Hollande og hans regering gennemtrumfer omfattende og omstridte arbejdsmarkedsreformer, som tusindvis af franskmænd demonstrerer imod.
  • ”En præsident burde ikke sige det her…” (2016): To journalister fra Le Monde udgiver en omstridt bog om præsidenten. Han kritiseres for at tale mere med journalister end at gøre noget godt for befolkningen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her