*

Politik

Minister: Boykot kan få konsekvenser

Dansk Folkeparti vil indefryse bistandsmidler og midlertidigt indstille bistandsprojekter i Sudan efter landets opfordring til global boykot af Danmark. Udviklingsminister vil ikke afvise, at sagen får konsekvenser.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs overvejer, om Sudans opfordring til boykot af Danmark skal have konsenkvenser. Foto: Mik Eskestad

”Jeg forstår godt, at den umiddelbare reaktion hos nogen kan være, at vi skal afbryde bistandssamarbejdet, og jeg kan heller ikke afvise, at sagen får konsekvenser, siger udviklingsminister, Ulla Tørnæs (V), efter sudanesiske opfordringer til global boykot af Danmark.

Hun har dog endnu ikke gjort sin stilling endelig op i forhold til eventuelle konsekvenser for dansk bistand til Sudan.

DF: Bistandsmidler skal indefryses

Dansk Folkeparti kræver ellers, at danske udviklingsprojekter i landet øjeblikkeligt indstilles, efter at Sudans præsident, Omar al-Bashir, ved en massedemonstration har opfordret til boykot af danske varer, selskaber, institutioner, organisationer og borgere Danmark.

Omar Al-Bashir svor ved samme lejlighed, at "ikke en eneste dansk fod fra nu af får lov til at besudle Sudan".

”Det er helt oplagt, at midlerne bliver indefrosset med det samme, og at projekterne bliver midlertidigt standset, så de folk vi har derude for egen sikkerheds skyld kommer hjem,” siger Søren Espersen, som er udenrigspolitiske ordfører.

Han håber samtidig på, at andre lande vil være solidariske overfor Danmark i den givne situation.

”De lande, som vi normalt arbejder sammen med om bistandsprojekter og andre EU-lande, bør som en helt naturlig følge gøre præcis det samme som os,” siger han.

S: Sudansk regering ligeglad med humanitær bistand

Jeppe Kofod (S) kalder præsidentens udmelding for ”fuldstændig vanvittig”. Han advarer dog i mod at indstille danske udviklingsprojekter.

”Der er tale om en humanitær bistand, som ikke går til regeringen i Khartoum, men til flygtninge og internt fordrevne. Den bistand skal vi ikke fjerne, for det vil regeringen i Sudan være ret ligeglad med,” siger Socialdemokratiets udenrigspolitiske ordfører.

Venstres udenrigspolitiske ordfører, Søren Pind, vil ikke afvise, at boykotten kan få konsekvenser for dansk bistand i området, men det må ikke gå udover de forkerte.

”I min optik er alt i spil. Men det er på den anden side også klart, at det ville være mærkeligt, hvis vi gik ind og eksempelvis fjernede støtten til de ofre, der er i Dafur, som lider under regimet. Det må vi have et åbent sind overfor. Men i længden kan vi ikke bare nøjes med at se passivt til, mens et bandit-diktatur spiller ”kong gulerod” på den måde,” siger Søren Pind.

Bekymring for nødhjælpsarbejdere

Henriette Kjær, politisk ordfører hos Det Konservative Folkeparti, kalder præsidentens udmelding "uklog, uigennemtænkt og meget følelsesladet", men er primært bekymret for de udsendte nødhjælpsarbejdere og vil ikke tage nogen overilet beslutning.

”Men man skulle jo mene, at de så heller ikke ønsker den hjælp, som vi kommer med på bistandssiden, når de ikke ønsker at have noget med Danmark at gøre,” siger hun.

Ulla Tørnæs forstår frustrationerne, men fastslår, at Danmarks bistandsprojekter og programmer i Sudan ikke har til hensigt at støtte regeringen eller Omar al-Bashir.

”Den danske bistand går altså til at fordele magten bedre mellem landets befolkningsgrupper – frem for i dag, hvor magten er koncentreret i Khartoum. Med vores bistand til Syd-Sudan støtter vi altså ikke styret i Khartoum. Faktisk støtter vi omvendt, at andre befolkningsgrupper – f.eks. de kristne grupper – også får del i Khartoums magt,” siger hun.

null

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her