*

Politik

Skattelettelser til alle

Danskerne kan se frem til både skattelettelser og bedre velfærd, når regeringen i dag præsenterer sin 2015-plan og kvalitetsreform af den offentlige sektor. Kvalitetsfond på 50 mia. kr. skal bl.a. finansiere et moderne sundhedsvæsen, erfarer Morgenavisen Jyllands-Posten.

Bendt Bendtsen (K) og statsminister Anders Fogh Rasmussen er enige - nu kommer skattelettelserne. Foto: Kim Agersten/polfoto

Hjemmehjælperen, håndværkeren og direktøren skal samlet slippe 10 mia. kr. billigere i skat på arbejde, og det vil samtidig blive dyrere for erhvervslivet og forbrugerne at belaste miljøet og klimaet. Det er konsekvensen af den skatteplan, som regeringstoppen præsenterer i dag på et pressemøde kl. 12.

Her vil regeringen også offentliggøre sit endelige udspil til en kvalitetsreform af den offentlige sektor, der bl.a. har til formål at forbedre velfærden for borgerne, fremme dygtige ledere og vedligeholde nedslidte bygninger.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger bliver et centralt punkt en kvalitetsfond med op til 50 mia. kr. i pengetanken, der bl.a. skal finansiere et moderne sundhedsvæsen.

Dermed gør regeringen klar til valg ved både at love bedre velfærd og skattelettelser i modsætning til Socialdemokratiet, der alene prioriterer bedre velfærd.

KS of SF kritiserer

Ifølge beregninger fra Skatteministeriet svarer det til, at beskæftigelsesfradraget fordobles samtidig med, at grænsen for, hvornår man skal betale mellem- og topskat hæves med henholdsvis ca. 40.000 kroner og ca. 15.000 kroner, skriver Politiken.

Dermed slipper en halv mio. danskere for at betale mellemskat, mens omkring 150.000 ikke længere skal betale topskat.

S og SF kritiserer udspillet for at ramme skævt. Det belønner kun folk i arbejde, og højere afgifter rammer også folkepensionister og ledige.

Men der er råd til begge dele, lyder argumentet i regeringen, fordi skattepakken til 10 mia. kr. er fuldt finansieret og hverken indebærer ubehagelige besparelser, eller at regeringen bruger det milliardstore overskud på statens finanser.

Med skattepakken vil regeringen øge beskæftigelsesfradraget med fem mia. kr. og samtidig hæves grænserne for, hvornår der skal betales mellem- og topskat.

Skattelettelserne finansieres ved bl.a. højere energiafgifter, som regeringen vil regulere med inflationen. Afgifterne på kul, el, naturgas, olie og benzin har været fastfrosset siden 2001.

Selv om skattestoppet dikterer, at ingen skat eller afgift må sættes op, giver skattestoppet dog mulighed for, at regeringen kan øge afgifter af miljømæssige grunde, såfremt merprovenuet bruges til at sænke en anden skat eller afgift. Dog slipper bilejerne for dyrere benzin- og dielselafgifter.

Penge fra arbejdsløse

Regeringen vil også skaffe ca. fem mia. kr. ved at ændre på reguleringen af arbejdsmarkedsfonden.

Skatteyderne betaler i dag 8 pct. i arbejdsmarkedsbidrag til fonden, som betaler for udgifterne til arbejdsløse. Men fonden giver ikke længere - som forventet - underskud på grund af den historisk lave ledighed, og overskuddet vil regeringen bruge til at øge beskæftigelsesfradraget.

Skattelettelser er et centralt punkt i den økonomiske 2015-plan, som regeringens absolutte top blev enige om mandag efter langvarige forhandlinger. Dermed lægges låg på den langvarige skattekrig mellem V og K.

V-toppen har længe afvist, at der var økonomisk råderum til det konservative skattekrav, men statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) åbnede forrige weekend for at give skattelettelser, såfremt det er økonomisk holdbart, respekterer skattestoppet og har en social profil, der tilgodeser de laveste indkomster.

Omvendt har økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) presset på for at sænke mellem- og topskatten. Kompromisset har til formål dels at fremme en mere miljøvenlig adfærd. Og dels skal skattelettelserne gøre det mere attraktivt at arbejde for at øge beskæftigelsen.

Regeringens magtfulde koordinationsudvalg mødtes mandag aften for at godkende planerne. Regeringspartiernes folketingsgrupper er ekstraordinært indkaldt til i dag kl. 10.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Cepos: Brud på skattestop
Regeringen bryder skattestoppet med sin plan om skattelettelser. Det siger den borgerlige tænketank Cepos, som samtidig kalder lettelserne ineffektive.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Lars Hedegaard 75 år

Morten Uhrskov Jensen
En kriger fylder rundt.

Blog: Lars Løkkes lange omvej til tilgivelse

Olav Skaaning Andersen
Der er fremgang at spore, men statsministeren slider stadig med sin troværdighed
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her