*

Kommunalvalg
Politik

Hjort: Nato kan aktiveres ved nordkoreansk angreb på USA

Vi skal undgå, at nogen misforstår noget, så der sker noget utilsigtet, siger Hjort om krisen med Nordkorea.

Et angreb på ét Nato-land er et angreb på dem alle.

Så hvis Nordkorea skulle gøre alvor af truslerne om at angribe USA, kan Nato og herunder Danmark blive kastet ind i krigen.

Det er meldingen fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der torsdag er til Nato-møde i Bruxelles.

- Vi skal alle sammen huske, at hvis Amerika bliver angrebet, så følger det jo af traktatens artikel 5, at et angreb på ét land er et angreb på alle, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Så det vil i givet fald kunne aktivere Nato, siger han.

Den eneste gang, Nato nogensinde har aktiveret sin sikkerhedsgaranti i Atlantpagtens artikel 5, er efter angrebene på New York og Washington 11. september 2001.

Nordkorea har både truet med at angribe det amerikanske fastland og militærbasen på den amerikanske ø Guam i Stillehavet.

Men det gør ingen forskel, om det måtte være det ene eller andet sted, lyder det fra forsvarsministeren. Guam er amerikansk territorium, og det er det afgørende.

Claus Hjort Frederiksen siger samtidig, at hvis Nordkorea har missiler, der kan ramme det amerikanske fastland, så kan de også ramme Europa.

- De missiler, de arbejder med, vil kunne nå Europa. Kan de nå USA's vestkyst, kan de også nå Europa. Og derfor bliver det en meget konkret trussel, siger han.

På Nato-mødet i Bruxelles har alliancens forsvarsministre haft en lang diskussion om truslen fra den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, og hans styres atomprogram.

- Når man er i sådan nogle højspændte situationer som denne, er risikoen, at nogen misforstår et eller andet, og at der sker noget helt utilsigtet, siger forsvarsministeren.

- Det er det, vi skal prøve at undgå, siger han.

Forsvarsministeren siger, at truslen om en atomkrig er "vildt afskrækkende", og alle Nato-lande er enige om at forsøge at finde en diplomatisk løsning.

- Det er derfor, at vi har lovet at presse på over for Kina. Presse på, for at de udnytter deres indflydelse over Nordkorea til at få dem til forhandlingsbordet, siger Claus Hjort Frederiksen.

- USA har også gjort det klart for kineserne, at de ikke går efter et regimeskifte i Nordkorea. Så det kan kineserne være trygge ved, siger han.

Den amerikanske forsvarsminister, Jim Mattis, siger, at USA går efter en diplomatisk løsning på atomkrisen med Nordkorea.

- Dette er en diplomatisk ledet og med økonomiske sanktioner forstærket indsats for enten at isolere dem og reducere deres økonomiske situation. Eller også kan de komme til forhandlingsbordet, siger Mattis.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Sociale klausuler virker. Jeg ved det for jeg har set det fra først række.

Louis Jacobsen
Flere og fler kommuner stiller krav om ordentlige arbejdsforhold og en seriøs tolkning af uddannelsesansvaret, når virksomheder skal byde ind på opgaver. I skal huske hvem der arbejder for de klausuler når i stemmer.

Blog: Vision Amager Fælled 2027 – Den sande tilstand

Jens Kindberg
Der er ikke en fugl, fisk eller frø, som har fået det bedre i 2027 med den nuværende tilgang.

Blog: Vi tillader, at parallelsamfund udvikler sig

Olav Skaaning Andersen
Det er betænkeligt, at fædregrupper og imamer - under politiets radar - kan overtale kriminelle bander til en 'våbenhvile'.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her