*

Kommunalvalg
Politik

Statens advokat skal granske fiskekvotesag

Oprydningsarbejde efter kvotekonge-sagen har afsløret en række »bemærkelsesværdige« og »muligvis alvorlige« forhold.

Den nye fiskeriminister Karen Ellemann (V) er ved at rydde op oven på skandalerne om de såkaldte kvotekonger i dansk fiskeri. Foto: Linda Johansen

Den såkaldte fiskekvotesag skal nu granskes af statens advokat, Kammeradvokaten.

I august kom Rigsrevisionen med en sønderlemmende kritik af Miljø- og Fødevareministeriet, som i årevis ikke havde haft ordentligt styr på fordelingen af fiskerettigheder mellem danske storfiskere – de såkaldte kvotekonger. Folketingets vagthunde, Statsrevisorerne, udtalte på baggrund af rapporten den skarpest mulige kritik af ministeriet, og sagen førte senere til, at fiskeriområdet blev helt udskilt fra Esben Lunde Larsens (V) Miljø- og Fødevareministerium. En ny selvstændig fiskeristyrelse er nu ved at blive etableret under Udenrigsministeriet.

Men sagen fortsætter med at spøge, og nu har den nye fiskeriminister, Karen Ellemann (V), bedt Kammeradvokaten om en nærmere undersøgelse af en række »muligvis alvorlige forhold«. Advarselslamperne blinker særligt over en række politianmeldelser af fiskere, som efterfølgende er blevet trukket tilbage.

Fakta: Sagen om kvotekongerne kort fortalt

For nylig er Folketingets fiskeriordførere blevet orienteret om, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har tilbagetrukket fire-fem politianmeldelser af fiskere, som ellers var blevet anmeldt forud for Rigsrevisionens rapport.

»Bemærkelsesværdigt,« mener Karen Ellemann:

»Det siger sig selv, at hvis der er foregået ting, der ikke er i orden, skal der naturligvis rettes op på det. Hvis vi finder, at der er sket alvorlige fejl, vil der blive placeret et ansvar. Det er vigtigt, at vi får alt frem i den her sag. Det er afgørende for tilliden til forvaltningen,« siger hun i en pressemeddelelse.

Forhold, som ikke er blevet politianmeldt, selvom de burde, vil blive det, understreger ministeren.

Efter kritik: Esben Lunde er færdig som fiskeriets minister

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, er tilfreds med, at Kammeradvokaten nu kommer på banen:

»Der er utrolig mange uregelmæssigheder i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen for nu at sige det diplomatisk. Der bliver ved med at dukke nye ting op, så vi skal simpelthen have undersøgt sagen til bunds,« siger han.

I forvejen er en ekstern undersøgelse på vej, og to medarbejdere er blevet flyttet fra fiskeriområdet. Sideløbende forhandler Folketingets partier om en samlet indsats, der skal gøre op med de såkaldte kvotekonger.

Kammeradvokatens undersøgelse skal ligge klar inden årsskiftet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Danske brune feminister skal have mere mod

Naser Khader
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen.

Blog: En milepæl for regeringens uforståelige klimalogik

Christel Schaldemose
Udfasning af kulkraft inden 2030 er i bund og grund et godt mål. Men det er ikke regeringens eget.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her