*

Videnbrevkasse

Hvorfor hikker man?

Brevkasse: Hvorfor hikker man? Hvordan stopper man bedst sin hikke?

Det bedste, man kan gøre for at stoppe sin hikke, er at drikke noget vand. Arkivfoto: Claus Lunde/Polfoto

En læser har spurgt : Hvorfor hikker man? Jeg synes oftest, at det er ved indtagelse af alkohol, mad eller anden drikkelse? Hvordan stopper man bedst sin hikke?

Viden har talt med Jens C. Rekling, lektor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi, Københavns Universitet:

 »Lægevidenskaben er nået langt, men på nogle få områder famler vi stadig i blinde. De store lærebøger omtaler hikke som et fænomen, der ikke har nogen entydig forklaring. På det seneste tegner der sig dog ikke desto mindre en mulig forklaring på det fænomen, vi alle kender og har oplevet massevis af gange. Forklaringen skal måske findes hos spædbørn.

Spædbørn hikker formodentlig, fordi der er nogle luftbobler, som irriterer spiserøret, når de dier. Denne mekanisme ser ud til følge os senere i livet. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto
Alle mødre med spædbørn, der dier, ved, at de har godt af at komme op på skulderen efter en omgang modermælk for at få bøvset. Det er ligeledes også en god ide at have en klud klar, medmindre man vil have babygylp ned ad ryggen. Hvad man måske ikke har lagt mærke til er, at bøvsen næsten altid kommer lige efter et ordentligt hik – man kan ligefrem se på den lille, at det lettede. Et hik efterfulgt af en bøvs løser nemlig et problem, man som baby har efter at have fået mælk fra mors bryst. Der kommer noget luft med ned under amningen, og så er der ikke særlig god plads til mælken i mavesækken. Med et hik og en bøvs kommer den luft, der stod i mavesækken, op, og babyen er klar til at få noget mere mælk.

Således hikker spædbørn formodentlig, fordi der er nogle luftbobler, som irriterer spiserøret, når de dier. Denne mekanisme ser ud til følge os senere i livet. Hvis der er noget, som irriterer vores spiserør – dette kan f.eks. være alkohol eller mad, der ikke rigtig vil ned i mavesækken – så hikker vi. Når vi hikker, sker der en hurtigt inhalation af luft, som stoppes med lukning af stemmelæberne. Der skabes derved et kortvarigt undertryk i maven, og spiserørets indgang i mavesækken åbnes, så maden eller alkoholen glider nemmere ned. I en ikke så fjern fortid som urmennesker spiste vi som voksne en del uforarbejdet føde, og dengang har det sikkert været vigtigt at kunne få føden ned, hvis den satte sig fast – måske var der endda bensplinter eller andet, der kunne skade spiserøret.

Spædbørn hikker altså for at komme af med luft i maven, og voksne hikker formodentlig for at få mad og drikke, der sidder fast på halvvejen, ned.

Det bedste, man derfor kan gøre for at stoppe sin hikke, er at drikke noget vand for at forsøge at få blokaden af vejen. Dog kan spiserøret nogle gange stadig være irriteret, og så må man blot vente tålmodigt, til hikken er ovre igen. I sjældne medicinske tilstande, som ved f.eks. tumorer i hjernestammen, stammer hikken fra nerveceller, der bliver irriteret centralt, og så skal der kraftig nervemedicin til for at stoppe hikken.«

.
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her