*

Viden

Antibrint holdt i et skruestik i 16 min.

Forskere med en dansk fysiker i spidsen har for første gang holdt antibrintatomer i et jerngreb.

Antiatomerne er fanget i en magnetisk fælde. Fælden er cylindrisk og dens 'vægge', som er vist med lyse farver, består af et stærkt magnetfelt, som skabes af superledende magneter. Inden i fælden er der vakuum, og magnetfeltet sørger for, at antiatomerne ikke kan bevæge sig ud til vakuumbeholderens sider, hvor de vil blive tilintetgjort i kontakten med almindeligt stof. Foto: Videnskab.dk

Fysikere på CERN får sig nok en kop øl eller to, efter at det er lykkedes dem at holde antibrintatomer i et jerngreb i op til 16 minutter.

Den samme forskergruppe fik så sent som i november stor medieopmærksomhed efter at have produceret og fastholdt antibrintatomer i 172 millisekunder.

»Vi har øget den tid, antibrintatomerne bliver fastholdt, betragteligt, og det har stor betydning for vores kommende eksperimenter,« fortæller lektor Jeffrey Hangst fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, der leder projektet.

»Ikke alene sikrer det, at kommende forsøg får de bedste begyndelsesbetingelser, men også, at vi kan gennemføre mange typer af præcisionseksperimenter, der generelt er tidskrævende.«

Antibrint er brints spejlbillede

Jerngrebet ruster fysikerne til at kunne løse én af universets allerstørste gåder, nemlig hvorfor verdensrummet tilsyneladende kun indeholder stof. Ifølge fysikkens fundamentale teorier burde det rumme lige så meget antistof.

Antibrintatomer forsvinder i det øjeblik, de kommer i kontakt med almindeligt stof under udsendelse af energi.

Udfordringen var derfor at bygge en 'fælde’, der forhindrede antibrintatomerne i at komme i kontakt med stof tilstrækkeligt længe til, at man kunne undersøge dem.

ALPHA-gruppen har brugt det meste af et årti på at udvikle en metode og et apparatur, der magter opgaven. Det har været en langsommelig proces, der har krævet en stor portion tålmodighed og kreativitet, og som nu er mundet ud i en forsøgsopstilling, hvis størrelse og kompleksitet overgår de fleste menneskers fatteevne.

Men nu er apparaturet færdigt.

Kortlægning ønskes

Udforskningen af antibrint kan gå i gang, og en kortlægning af antibrintatomernes energiniveauer er noget, der står højt på forskernes ønskeliste.

Med den i hånden har de nemlig en mulighed for direkte at sammenligne et antibrintatom med et brintatom. Hvis energiniveauerne i de to atomer er fuldstændigt ens, så er det ikke her, at forskerne skal finde forklaringen på antistofs fravær.

»For første gang er det muligt at gennemføre eksperimenter, som kan give os det allerførste kig ind i strukturen af antibrint, som er det første grundstof i det parallelle periodiske system for antistoffer,« fastslår Jeffrey Hangst.

Læs mere på Videnskab.dk: Antistof fastholdt i 16 minutter

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her