Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
lørdag 19. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten nyviden

Viden - i samarbejde med

Videnskab.dk
Viden 16.11.11 kl. 11:48
Månens kredsen om Jorden skaber tidevandsbølger, der i perioder er kraftigere end andre. Det sender ifølge Ole Humlum og hans kolleger større mængder varmt vand til Arktis, der dermed varmes op. Foto: Colourbox

Forsker: Opvarmning skyldes Månen

Af SYBILLE HILDEBRANDT, Videnskab.dk

Norsk professor mener, at det varmere klima stort set kan tilskrives naturlige ændringer.

De fleste forskere og politikere er i dag ovebeviste om, at den globale opvarmning er menneskeskabt og er opstået på grund af en stigende mængde af drivhusgasser i atmosfæren – en pointe, som det internationale klimapanel IPCC gang på gang har slået fast.

Men den opfattelse bliver nu udfordret af professor Ole Humlum fra Institut for Geofysik ved Oslo Universitet. Sammen med astrofysiker Jan Erik Solheim fra universitetets Institut for Teoretisk Astrofysik samt statistiker Kjell Stordahl, der til daglig arbejder med langtidsprognoser hos teleselskabet Telenor, har han udviklet en metode til at finde naturlige klimaændringer ud fra temperaturkurver på Grønland og Svalbard.

Forskernes analyser er for nylig publiceret i det videnskabelige tidsskrift Global and Planetary Change.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Global opvarmning kan redde danske liv

»IPCC hævder i sin seneste rapport fra 2007, at størstedelen af temperaturstigningen efter 1970 skyldes CO2, og at den globale temperatur ellers ville have vist en faldende tendens. Alle politiske begrænsninger af CO2 bygger på denne fortolkning. Vores kortlægning af naturlige temperaturvariationer sår stærk tvivl om, hvorvidt denne fortolkning er rigtig. Temperaturstigningen efter 1970 ser i al væsentlighed ud til at være helt naturlig,« siger professor Ole Humlum til Videnskab.dk.

Han og hans kolleger ved godt, at deres nye analyse er kontroversiel og forventer af den grund også at blive mødt med skepsis. Og prygl er lige, hvad de får.

»Jeg er meget negativ over for Ole Humlums resultater, de har ingen gang på jord. Det, de laver, er på niveau med at læse i kaffegrums for at forudsige fremtiden,« siger lektor Peter Ditlevsen fra Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Den globale opvarmning hæmmer sig selv

I princippet burde det være en simpel opgave at finde ud af, hvorvidt det er menneskeskabt CO2 eller naturlige klimaændringer, der gør klimaet varmere, fortæller Ole Humlum. Strategien er at identificere effekten af de naturlige klimaændringer ud fra en temperaturkurve – resten må logisk set stamme fra menneskelig påvirkning, bl.a. i form af udledning af drivhusgasser. I det øjeblik, man kender størrelsen af de to bidrag, er det en smal sag at finde ud af, hvilket af dem, der er størst.

Problemet er, at man hidtil har haft rigtigt svært ved at identificere de naturlige variationer, fordi temperaturkurverne er så kaotiske, at man ikke har kunnet finde hoved og hale i de mange temperaturudsving. Men ved hjælp af to matematiske værktøjer kaldet Fourier- og Wavelet-analyser mener de tre forskere at have identificeret bidraget fra naturlige klimaændringer.

artiklen fortsættes...
1 - 2
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig overvågning af Ny viden
Annonce
Ny viden lige nu
Tophistorie

Derfor lytter folk ikke til gode argumenter

Selv de bedste argumenter er ikke nok til at overbevise alle mennesker.
forsiden lige nu

Forældre flytter tættere på børnene

En helt ny tendens er ved at bide sig fast i boligmarkedet, lyder det fra landets ejendomsmæglere.

»Der er problemer med linjen til Moskva«

Ultranationalister bruger vendinger, der lyder som opskriften på en borgerkrig.

Kartoffelkurens far er død

Politiker og samfundsrevser Palle Simonsen fra De Konservative er død efter en blodprop.

Forskere: Gå på job med ondt i ryggen

En udbredt myte medfører ifølge førende eksperter et unødigt sygefravær for milliarder om året
AGF

FC Midtjylland hager sig på AaB

Med en klar sejr på 4-0 i Aarhus sørger midtjyderne for at bevare spændingen i toppen intakt.

Ventetid presser demente og pårørende

Aarhusianere har oplevet en fordobling i sagsbehandlingstiden hos Statsforvaltningen.
Annonce
Annonce
Newton
TV
Foto
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce