Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 17. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten nyviden

Viden - i samarbejde med

Videnskab.dk
Viden 04.04.09 kl. 08:25

Forskere: Sprængstof i støvet fra WTC

World Trade Center styrtede måske i grus, fordi nogen havde anbragt brandbart nanomateriale i bygningerne, og ikke fordi to fly hamrede ind i dem.

Det var tilsyneladende ikke kun kontormaterialer, vægge og lofter, som blev pulveriseret og spredt ud over store dele af New York, da World Trade Center i 2001 blev ramt af to fly under et voldsomt terrorangreb mod USA.

Støvet indeholdt ifølge en videnskabelig artikel også rester af vellavet nanotermit - et specialfremstillet materiale med så meget energi, at det kan udvikle enorm varme og være decideret eksplosivt. Det skriver videnskab.dk.

Dansker: Et fagligt gennembrud

Den kemiske reaktion danner flydende metal, der med temperaturer på omkring 2.500 grader celsius kan have smeltet de stålbjælker, som var kernen i tårnene i World Trade Center.

Fundet er gjort af en international gruppe, som har lavet grundige analyser af fire forskellige støvprøver, der blev samlet sammen på Manhattan i New York i timerne og dagene efter terrorangrebet 11. september 2001. De opsigtsvækkende resultater er netop offentliggjort i The Open Chemical Physics Journal - et gratis online-tidsskrift med peer-review. Det betyder, at analyser og resultater i artiklen er gennemgået og blåstemplet af professionelle fagfolk.

Én af artiklens ni forfattere er Niels Harrit, lektor på Kemisk Institut på Københavns Universitet.

»Det her er et gennembrud rent fagligt. Det er første gang, nogen påviser på højeste videnskabelige plan, at der var eksplosiver i World Trade Center,« siger Niels Harrit til videnskab.dk.

Sprængstof kom ikke fra flyene

Han tilføjer, at den sprængstoflignende blanding må have været plantet i selve bygningerne.

»Termitten kan ikke være kommet fra de to fly. Nanotermit skal ligesom andre sprængstoffer placeres ordentligt og tæt på de bærende stålbjælker, mens selve sprængningen kan styres elektronisk,« lyder det fra Niels Harrit.

Den største officielle undersøgelse af angrebet på tårnene 11. september fra National Institute of Standards and Technology har ikke analyseret ruiner eller støv for rester af termit. I stedet konkluderer den, at der ikke er grund til at tro, at der var nogen former for sprængstoffer eller lignende i de to tårne.

Men ifølge forfatterne er virkeligheden en anden. Niels Harrit siger, at støvprøverne indikerer, at »mange tons ureageret termit« er blevet spredt rundt i New Yorks gader og lejligheder efter de to tårnes kollaps.

Terrorforsker er skeptisk

Den danske terrorforsker Martin Harrow interesserer sig blandt andet for den tekniske del af terrorhandlinger. Han har aldrig hørt om nanotermit, og da han får det beskrevet af videnskab.dk og hører, at det skulle være brugt under terrorangrebet 11. september, er han skeptisk.

artiklen fortsættes...
1 - 2
null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig overvågning af Ny viden
Annonce
Ny viden lige nu
Tophistorie

Fedt fra smør truer ikke hjertet

Mættet fedt er ikke er forbundet med øget risiko for hjertekarsygdomme, konkluderer ny analyse.
forsiden lige nu

Mørketal skjuler tusinder af ledige

Regeringen bør skrue ned for optimismen, lyder det.

Usædvanlig al-Qaeda-video bekymrer

Ny strategi gjorde det muligt at gennemføre et stort anlagt topmøde under åben himmel.

Stort hul i topprojekts kasse

Opførelsen af en ny letbane i Aarhus ser ud til at blive flere hundrede mio. kr. dyrere end ventet.

Frygt for ny boble på kontormarkedet

Risiko for milliardtab på kontorejendomme. Ejendomsdirektør advarer om, at der bygges med hovedet under armen.

20-årig somalier efterlyst efter drab

Den efterlyste kan være uligevægtig og bevæbnet, advarer politiet.

Specialstyrke kæmper ved katastrofeskib

Redningsaktion belastes af havstrømme, kuldegrader og dårligt sigtbarhed.
Annonce
Annonce
Newton
TV
Foto
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce