*

Viden

DMI’s seneste prognose: Nu får du langt bedre prognoser

Danmarks Meteorologiske Institut lancerer som det første i verden et nyt prognosesystem, der time for time skal levere mere præcise vejrudsigter.

Ifølge Xiaohua Yang har det nye prognosesystem adskillige fordele sammenlignet med mere traditionelle systemer. Arkivfoto: Ole Lind

Vi danskere elsker at tale om vejret, og fremover får vi virkelig noget at tale om.

Mens vi allesammen sov, gik Danmarks Meteorologiske Institut nemlig over til et nyt system, der skal levere mere præcise og næsten løbende vejrudsigter. Det skriver Videnskab.dk.

»Der er ingen andre i verden, der gør det,« fortæller DMI-forskeren, Xiaohua Yang, som udviklede det nye system kaldet COMEPS - Continous Mesoscale Prediction System.

Det nye system har siden september 2016 arbejdet side om side med DMI's almindelige vejrtjeneste for Danmark og Færøerne, og i løbet af indkøringsperioden overgik COMEPS-systemet det nuværende.

Kan forudsige ekstreme hændelser mere præcist

COMEPS-systemet producerer vejrudsigter hver time på en meget mere præcis skala end tidligere set, forklarer Xiaohua Yang.

Læs også: Derfor bløder DMI

»Indtil videre præsterer COMEPS-systemet konsekvent bedre end det nuværende system,« tilføjer han.

DMI skiftede officielt over til COMEPS-systemet ved midnat, og fremover vil vejrtjenesten benytte sig af det nye prognosesystem til de daglige driftsprognoser.

Yang håber, at det nye prognosesystem vil være i stand til at forudsige ekstreme hændelsers tidspunkt og lokation med større præcision - for eksempel skybrudshændelser, der ofte udvikler sig meget hurtigt og med kort forvarsel.

Opdaterer hver time

Ifølge Xiaohua Yang har det nye prognosesystem adskillige fordele sammenlignet med mere traditionelle systemer.

Ét fortrin er eksempelvis hyppigere opdateringer, der gør de kortsigtede vejrudsigter mere præcise.

Læs også: Ekstremt vejr bliver mere almindeligt

»Vejrudsigten blev tidligere opdateret hver sjette time. Med opgraderingen i juni 2016 blev det hver tredje time. Det nye COMEP-system opdaterer hver time. Det er der ingen andre i verden, som gør,« fortæller Xiaohua Yang.

Opdateringerne hver time benytter de seneste satellitobservationer og data fra DMI’s observatoriske netværk af vejrstationer og radarer. Det betyder, at der i teorien ikke bør ske pludselige forandringer fra den ene prognose til den næste efter hver opdatering.

Svensk kollega: Lad os lige se det an

Men man skal være tilbageholdende med ros for DMI’s nye prognosesystem, indtil vi har resultaterne.

Det mener Ulf Andrae, der er ekspert i numerisk modellering og High Performance Computing ved Sveriges Meteorologiske og Hydrologiske Institut. 

Læs også: Forskere varsler skybrud i ørkenen

»Alle institutterne bevæger sig i denne retning - imod dét, som vi kalder 'nuheder', hvilket betyder, at vi opdaterer vejrudsigten hver time med input fra meteorologiske observationer,« forklarer Ulf Andrae.

Ulf Andrae fortæller, at DMI og MetCoOp planlægger at sende data til hinanden og sammenligne de to systemers prognoser. I løbet af et par uger ved de, om der er afgørende forskelle, siger han.

MetCoOp er et samarbejde mellem Norges Meteorologiske Institut, Sveriges Metoerologiske og Hydrologiske Institut (SMHI) og Finlands Meteorologiske Institut (FMI).

»Dét, DMI foretager sig, er interessant. Men vi er nødt til at vente og se, hvilke fordele og ulemper systemet bringer med sig.«

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her