*

Viden

Gigantisk isbjerg er ved at rive sig fri fra Antarktis

Et isbjerg, der menes at være det 10. største, man nogensinde har registreret, er tæt på at brække af Antarktis.

Kløften er i omegnen af 20 km lang. Foto: NASA

Forskere fra hele verden følger med spænding udviklingen på Antarktis, hvor et isbjerg, der af eksperter anses for at være det 10. største nogensinde, er tæt på at brække af den gigantiske indlandsis.

De seneste måneder har en gigantisk sprække i isen udvidet sig med 24 meter i timen – og lige nu er der ”kun” 20 km, der holder isbjerget fast. Da der er tale om et isbjerg – eller isstykke – på ca. 5.000 kvadratkilometer – halvanden gang så stort som Fyn – er det i sandhed en gigantisk isklump, der er på vej ud i havet omkring det vestlige Antarktis.

Da selve isbjerget, der er døbt Larsen C, i forvejen ligger ovenpå vandet, vil det ikke i sig selv få vandet i verdenshavene til at stige. Men inde bagved ligger enorme mængder is, og mange forskere fra både USA, Storbritannien og Danmark mener, at disse ismasser vil begynde at sætte sig i bevægelse, når Larsen C brækker af selve Antarktis.

»Larsen C fungerer som en prop,« forklarer professor og leder af klimainstituttet Nansensenteret i Bergen, danskeren Sebastian Mernild.

»Når proppen forsvinder, vil isen inde bagved komme i bevægelse. Og vurderingen er, at det kan resultere i en global vandstandsstigning på 10 centimeter,« forklarer Sebastian Mernild.

Kløften er cirka 100 meter bred, men omkring 500 meter dyb. Foto: NASA
Ifølge den danske professor, der tidligere har arbejdet med Antarktis med udgangspunkt i Chile, har flere gletsjere på Antarktis trukket sig op mod 40 km tilbage de seneste år.

»Antarktis er begyndt at blive mere ustabil. Det kan føre til en irreversibel udvikling – en udvikling vi ikke kan vende,« mener han.

Forskere fra det amerikanske rumagentur NASA har fulgt udviklingen ved Larsen C intenst de seneste par år, og de fortæller, at revnen i isen i løbet af december måned voksede 18 km i løbet af blot et par uger, hvilket svarede til en forskydning på lidt over 24 meter i timen.

Forskerne har kendt til revnen i isen ved Larsen C i årevis, men nu er revnen som i en anden actionfilm vokset med stor fart og isen hænger nu kun fast i et meget lille stykke is. Derfor forventer man, at isen meget snart vil brække af.

»Hvis det ikke knækker af i løbet af de næste par måneder, vil jeg blive overrasket,« siger Adrian Luckman, der er projektleder fra Swansea University til BBC.

Ifølge forskerne fra universitetet i Swansea, er der ikke umiddelbart beviser for, at det skyldes klimaforandringer. Forskerne kalder det for »en geografisk begivenhed.«

Sebastian Mernild påpeger dog, at temperaturen på Antarktis er begyndt at stige, og at der er observeret flere varmerekorder på kontinentet.

»Så vi er sikre på, at der er noget i gærde,« lyder det fra Mernild.

Helt nye tal fra det europæiske observationsprogram Copernicus viser, at 2016 blev det varmeste år, der nogensinde er målt på kloden. Temperaturen blev hele 1,3 grader varmere end temperaturen før industrialiseringen og 0,2 grader varmere end det hidtidige rekordår 2015.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Annonce
Landet hvor man ikke kommer uden om fodbold: Oplev Lissabons storhold på lysets stadion
Stemningen på tribunerne er en stor del af oplevelsen, når et af verdens bedste hold går på grønsværen i Portugals hovedstad. Klublegenden og tidligere storspiller Michael Manniche er en af dem, der bliver ved med at vende tilbage til Estádio da Luz. 
Se flere
Biler
Clio fortsætter, som om intet var hændt
Renault Clio var den første nye Renault, der fik et markant ændret design. Nyeste version ligner sig selv, men hvorfor også ændre på noget, der fungerer? 
Se flere
Landet hvor man ikke kommer uden om fodbold: Oplev Lissabons storhold på lysets stadion
Stemningen på tribunerne er en stor del af oplevelsen, når et af verdens bedste hold går på grønsværen i Portugals hovedstad. Klublegenden og tidligere storspiller Michael Manniche er en af dem, der bliver ved med at vende tilbage til Estádio da Luz. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her