*

Viden

Parkinsons syge kan snart opdages, før det er for sent

Ny forskning baner vejen for, at Parkinsons kan behandles, før den giver rystelser i kroppen, muskelsvind og stivhed i kroppen.

Mere end 12 mio. mennesker i verden har Parkinsons syge. Voksne i alle aldre kan rammes, men typisk er det personer i 50-60 års alderen, der viser de første symptomer. NIMA STOCK

Snart kan den frygtede Parkinsons sygdom muligvis opdages, før sygdommen er så fremskreden, at den invaliderer folk med konstante rystelser, muskelsvind og stivhed i kroppen.

Danske forskere fra Teknologisk Institut og Bispebjerg Universitetshospital har nemlig udviklet en ny metode, der kan bane vejen for at opdage hjerne-sygdommen tidligere.

Det skriver Teknologisk Institut i en pressemedelelese.

<a href="http://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE7188383/Ny-opdagelse-i-kampen-mod-Parkinsons-sygdom/" id="_cc2addef-8981-4b89-8bc2-459f3616a941" target="_blank">Ny opdagelse i kampen mod Parkinsons sygdom

I dag kan man først identificere Parkinson, når sygdommen har sat sig så meget i hjernen, at det er for sent at sætte ind med behandling. Derfor kan lægevidenskaben ofte kun mildne symptomerne.

Men med nye fremskridt i at opdage sygdommen kan der være håb for fremtidens Parkinsons-patienter.

»Vi har fundet biomarkører, som kan fastslå, hvem der vil udvikle Parkinson, inden symptomerne på sygdommen kommer. Det kan det få stor betydning udvikling af nye lægemidler, der har en bremsende eller endda helbredende effekt på udviklingen af sygdommen,« siger PhD i biomarkører, specialist Peter Lüttge Jordal, Teknologisk Institut.

Parkinsons Sygdom, der har ramt over 7.000 danskere, angriber hjernen, der mister flere og flere af de nerveceller, som indeholder signalstoffet dopamin.

»For at kunne sætte ind imod Parkinsons sygdom er det vigtigt at kunne sætte ind, inden de dopamin-producerende hjerneceller dør. Derfor skal der sættes ind tidligere for at opnå den nervebeskyttende effekt, og det håber vi at kunne arbejde hen imod,« siger Peter Lüttge Jordal.

Forskning: Urtesaft kan bremse Alzheimer

Forskerholdet bag den nye metode har analyseret prøver af den væske, som omgiver hjernen. Væsken kaldes cerebrospinalvæsken og er ansvarlig for at transportere affaldsstoffer og nedbrydningsprodukter fra døde celler væk fra hjernen. Ved at bruge en avanceret analyse for protein-nedbrydningsprodukter har forskerne fundet biomarkører, der kan fastslå, hvilke individer der har Parkinsons syge.

Næste skridt i kampen mod Parkinsons sydommen er at søge yderligere støtte og samarbejdspartnere til at bygge videre på de lovende resultater.

Peter Lüttge Jordal mener dog, at der med de nye, forbedrede metoder og med ny lægemiddeludvikling er håb for, at behandlende lægemidler kan se verden inden for de næste 10-20 år.

Følg
Jyllands-Posten
Uddannelseschef i DA: Der er behov for nyt system til efteruddannelse
Jannik Bay, uddannelseschef i DA
Det nuværende AMU-system svarer ikke i tilstrækkelig grad til det, virksomhederne har behov for, hvis de skal kunne følge med konkurrenterne. Virksomhederne oplever ofte, at kurserne ikke udbydes i tilstrækkeligt omfang, at de ofte aflyses, og at informationen om kurserne er ringe.
Annonce
Annonce
Viden lige nu
22.01

Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns

Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden

Utroskab: Jeg er gift, men ...

Gifte danskere er muligvis blandt de mest utro i verden. Tal indsamlet af en kondomproducent viser, hvor stort danskerne ser på ægteskabsløftet.
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her