*

Viden

Ny satellit skal give Danmark bedre vejrudsigter

En ny satellit, der tirsdag blev sendt ud i rummet, skal sende mere præcise vejrudsigter hjem.

Tirsdag aften affyrede ESA en satellit, der blandt andet skal give mere præcise målinger af temperaturen i Nordatlanten. Målinger, der kommer danske vejrprognoser til gavn. Foto: ESA
DMI

Det er ikke altid, at meteorologerne rammer rigtigt med morgendagens vejrudsigt. Men det er der faktisk en løsning på.

Tirsdag aften blev satellitten Sentinel-3, der skal give både bedre og mere præcise vejrprognoser til bl.a. Danmark, sendt ud i rummet. Satellitten giver samtidig mere detaljeret overvågning af klimafænomenet El Nïno.

Det skriver DMI.

Satellitten er 3,9 meter høj og skal give bedre temperaturmålinger i Nordatlanten, hvor meget af det danske vejr kommer fra.

Remote sensing

Remote sensing er den gren af videnskaben, der beskæftiger sig med at omsætte data fra fly og satellitter til præcise målinger af forhold på Jordens overflade.

Kilde: DMI.dk

»Bedre temperaturmålinger i Nordatlanten giver os først og fremmest bedre styr på vejret de kommende 24 timer,« siger Gorm Dybkær, isforsker ved DMI til instituttets hjemmeside.

Foruden at måle temperaturen kan Sentinel-3 også sige noget om isens overflade i Arktis. Og det betyder ifølge Gorm Dybkær, at vejrprognoserne flere dage ud i fremtiden også vil blive mere præcise.

»Når vi ved mere præcist, hvordan vejret er i Arktis, så ved vi også mere om, hvad det er for noget luft, der kommer ned til os senere,« fortæller Gorm Dybkær.

Se opsendelsen af Sentinel-3 herunder:

Med de nuværende målinger af isens overflade er der stor usikkerhed om flere data, der skal præcisere morgendagens vejr. Det skyldes ifølge DMI, at de termometre, der sidder på satellitterne, ikke er ret godt kalibreret i forhold til is.

»I løbet af foråret tager vi til Arktis, hvor vi direkte måler temperaturen af hav og is. Når vi har data fra samme tid og sted fra satellitten, kan vi forbedre oversættelsen af dens målinger markant. Det er en teknik, vi har haft stor succes med,« siger "remote sensing"-ekspert ved DMI, Jacob Høyer, til instituttets hjemmeside.

Det ventes også, at målingerne fra Sentinel-3 kommer til at få betydninger ude i verden. Her skal satellitten også overvåge El Nïno-fænomenet, der opstår ude i det tropiske Stillehav med to til syv års mellemrum. På den måde kan befolkningen i blandt andet Sydamerika bedre forberede sig på effekterne.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DMI
Annonce
Annonce
Viden lige nu
22.01

Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns

Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden

Utroskab: Jeg er gift, men ...

Gifte danskere er muligvis blandt de mest utro i verden. Tal indsamlet af en kondomproducent viser, hvor stort danskerne ser på ægteskabsløftet.
Annonce
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
»Aarhus virker som en 17-årig teenager, der har fået øje på sig selv i spejlet og tænker: Jeg er egentlig ret lækker«
Selv om der foregår ”lige lovlig meget selvspejling” i øjeblikket, er Aarhus på vej mod noget rigtig godt, hvis man spørger journalist Stig Olesen og fotograf Carsten Ingemann. De har netop udgivet vandrebogen ”Åh Aarhus”, der på ironisk vis forsøger at afdække dna’et i den by, som på en og samme tid giver dem lyst til at juble og krumme tæer. Og makkerparret holder ikke igen – hverken i forhold til fordommene, stereotyperne eller byens skud forbi mål. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her