*

Viden

Overlæge: Seksuel overførsel af zikavirus er ligegyldig

For epidemiens spredning spiller det ingen rolle, hvis virussen også kan overføres seksuelt, siger overlæge.

Der er ingen grund til at være bekymret for spredningen af den frygtede zikavirus, hvis det skulle blive endeligt bekræftet, at virussen også kan overføres seksuelt.

Det understreger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut over for Ritzau.

- For epidemiens spredning er det ligegyldigt. Det kan godt være, at der er en enkelt, der kan blive smittet på den måde, men for epidemiens spredning er det myggene, der betyder noget.

Spørgsmål: Men hvis det viser sig, at virussen kan overføres seksuelt, så er det vel ikke helt ligegyldigt?

- Det sker så sjældent, at det ikke betyder noget. Det er simpel matematik. Det er så lille en faktor, at det rent statistisk kan ignoreres, siger overlægen.

- Det, der er vigtigt, er at få myggene under kontrol. Den potentielle seksuelle overførsel er en mindre ting i forhold til det, der virkelig driver epidemien.

WHO bekymret for melding om zika-smitte ved sex

Han fortæller desuden, at hvis det skulle ske, at smitten bliver båret fra person til person, så er det ikke en virus, der kan bæres videre som for eksempel klamydia.

- Det er meget svært at forestille sig, at en person, som er blevet smittet af en anden person, skulle få en tilstrækkelig stor mængde virus i sig til at kunne smitte videre. Så er vi virkelig ude i det teoretiske.

Tidligere onsdag kom det frem, at den første person i USA er blevet smittet med zikavirus. Det formodes, at smitten er blevet seksuelt overført, men det er ikke endeligt bekræftet.

Første tilfælde af seksuelt overført zikavirus i USA

Der er en stærk mistanke om, at zikavirus kan give medfødt microcephali (for lille hovedudvikling) og andre skader på centralnervesystemet hos babyer. Sammenhængen er dog ikke endeligt bevist.

Zikavirus spredes primært af myggearten Aedes, som er udbredt på store dele af kloden.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere
TV: Den fandenivoldske landsbykonge. Klip 3 - Den gamle mand
Jørgen Søvndal har en god forretning, og han tjener mange penge. Han bruger nogle af dem til at gøre landsbyen Linde til et bedre sted at bo. Men i hans engagement ligger også en skjult kritik af 'systemet', som, han mener, af og til holder ham tilbage. Passionerede og lokalpatriotiske erhvervsdrivende findes i hele landet, og de kan være afgørende for landdistrikterne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her