*

Viden

Nu kan vi snart blive 150 år

-og vi kan måske takke rødvin for de ekstra år og stamcellebehandlinger for livskvaliteten

Ikke nok med at vi snart kan blive op til 150 år gamle ifølge forskere, vi vil også kunne leve så længe uden at skulle døje med de sygdomme, der normalt følger med alderdommen. Arkivfoto

Inden for de næste 10 år vil der komme medicin, der vil kunne bremse kroppens aldringsproces og dermed øge chancerne for, at vi kan blive op til 150 år gamle. Det skriver Daily Mail.

Lige nu er behandling med stamceller stadig en relativt ny opdagelse, men sammen med medicin, der kan hjælpe kroppen med at reparere sig selv, vil behandlingen kunne give os et længere liv uden bekymringer om alderen.

Ovenstående forudsigelser blev fremlagt af professor i genetik ved Harvard University David Sinclair, ved en offentlig forelæsning på University of New South Wales i Australien.

"Vi er vidne til begyndelsen på teknologi, som en dag vil tillade os at blive 150 år," sagde professoren, som i år blev kåret til en af de 100 mest indflydelsesrige personer af Time Magazine.

En af de ting, der kan være med til at give os et længere liv, er rødvin. I rødvin er der nemlig et stof, der hedder resveratrol, som hjælper vores krop med at helbrede sig selv.

Sammen med andre er David Sinclair i gang med at udvikle en kunstig version af resveratrol, som er 1000 gange kraftigere end det naturlige stof.

Hos mus har resveratrol-lignende stoffer vist sig at aktivere enzymer, som starter reparationen af musenes dna, og dermed hjælper dem med at helbrede sig selv.

En menneskekrop har de samme enzymer, som blev aktiveret hos musene, så ifølge professor David Sinclair, er det en klar mulighed, at der en dag vil komme medicin, som kan bremse aldringsprocessen hos mennesker.

At få et langt liv er dog ikke nok, hvis ikke man kan holde sygdomme, der normalt kommer med alderen fra døren.

Lang levealder betyder normalt en større risiko for lidelser som demens og gigt. Dem kan vi dog undgå, forklarede Professor Stephen Simpson fra University of Sydney ved forelæsningen.

I stedet for at have et langt liv, hvor det langsom går ned ad bakke, mener Stephen Simpson, at vi vil komme til at leve et langt og sundt liv helt frem til døden.

Næringsindholdet i vores mad er ifølge Stephen Simpson helt afgørende for, at vi kan ældes og samtidig holde os sunde. Han arbejder på at skabe modeller for den helt rigtige ernæring, som dog endnu ikke er færdige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her