*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
lørdag 2. august 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten nyviden

Viden - i samarbejde med

Videnskab.dk
Viden 04.04.2009 kl. 08:25

Forskere: Sprængstof i støvet fra WTC

World Trade Center styrtede måske i grus, fordi nogen havde anbragt brandbart nanomateriale i bygningerne, og ikke fordi to fly hamrede ind i dem.

Det var tilsyneladende ikke kun kontormaterialer, vægge og lofter, som blev pulveriseret og spredt ud over store dele af New York, da World Trade Center i 2001 blev ramt af to fly under et voldsomt terrorangreb mod USA.

Støvet indeholdt ifølge en videnskabelig artikel også rester af vellavet nanotermit - et specialfremstillet materiale med så meget energi, at det kan udvikle enorm varme og være decideret eksplosivt. Det skriver videnskab.dk.

Dansker: Et fagligt gennembrud

Den kemiske reaktion danner flydende metal, der med temperaturer på omkring 2.500 grader celsius kan have smeltet de stålbjælker, som var kernen i tårnene i World Trade Center.

Fundet er gjort af en international gruppe, som har lavet grundige analyser af fire forskellige støvprøver, der blev samlet sammen på Manhattan i New York i timerne og dagene efter terrorangrebet 11. september 2001. De opsigtsvækkende resultater er netop offentliggjort i The Open Chemical Physics Journal - et gratis online-tidsskrift med peer-review. Det betyder, at analyser og resultater i artiklen er gennemgået og blåstemplet af professionelle fagfolk.

Én af artiklens ni forfattere er Niels Harrit, lektor på Kemisk Institut på Københavns Universitet.

»Det her er et gennembrud rent fagligt. Det er første gang, nogen påviser på højeste videnskabelige plan, at der var eksplosiver i World Trade Center,« siger Niels Harrit til videnskab.dk.

Sprængstof kom ikke fra flyene

Han tilføjer, at den sprængstoflignende blanding må have været plantet i selve bygningerne.

»Termitten kan ikke være kommet fra de to fly. Nanotermit skal ligesom andre sprængstoffer placeres ordentligt og tæt på de bærende stålbjælker, mens selve sprængningen kan styres elektronisk,« lyder det fra Niels Harrit.

Den største officielle undersøgelse af angrebet på tårnene 11. september fra National Institute of Standards and Technology har ikke analyseret ruiner eller støv for rester af termit. I stedet konkluderer den, at der ikke er grund til at tro, at der var nogen former for sprængstoffer eller lignende i de to tårne.

Men ifølge forfatterne er virkeligheden en anden. Niels Harrit siger, at støvprøverne indikerer, at »mange tons ureageret termit« er blevet spredt rundt i New Yorks gader og lejligheder efter de to tårnes kollaps.

Terrorforsker er skeptisk

Den danske terrorforsker Martin Harrow interesserer sig blandt andet for den tekniske del af terrorhandlinger. Han har aldrig hørt om nanotermit, og da han får det beskrevet af videnskab.dk og hører, at det skulle være brugt under terrorangrebet 11. september, er han skeptisk.

»Man eksponerer sig selv enormt meget, når man laver den slags ting. Når man tænker på, hvor meget en organisation gør for at holde sådan en operation hemmelig i forvejen, så bliver det kun sværere, hvis vi taler avancerede sprængstoffer. Det lyder mærkeligt, at al-Qaeda pludselig skulle bruge mange tons avanceret sprængstof, og hvis man alternativt forestiller sig, at en efterretningstjeneste skulle løbe risikoen for at blive opdaget, lyder det næsten endnu mere mærkeligt,« mener Martin Harrow, ph.d.-studerende på Dansk Institut for Internationale Studier.

Niels Harrit og medforfatterne er i forvejen kendt som skeptikere over for den officielle forklaring på, hvad der skete i tvillingetårnene, da de styrtede sammen. De forholder sig ikke til, hvordan nanotermitterne er havnet i støvet fra World Trade Center, men erklærer i stedet, at deres analyser formentlig kan indgå som tekniske beviser i en eventuel retssag i forbindelse med terrorangrebet.

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tilmeld dig overvågning af Ny viden
Annonce
Ny viden lige nu
Tophistorie

"Helvede" sluttede for 4 mia. år siden

Forskere har tegnet et nyt verdenskort efter at have undersøgt Jordens "helvedesperiode" nærmere.
forsiden lige nu

Mange forældre vil gps-overvåge børn

4 af 10 forældre synes, at det er en god idé, at forældre kan følge deres børns færden via apps til mobiltelefoner.

"Helvede" sluttede for 4 mia. år siden

Forskere har tegnet et nyt verdenskort efter at have undersøgt Jordens "helvedesperiode" nærmere.

USA

Obama: Vi torterede folk efter 9/11

Den amerikanske præsident mener ikke, at CIA-agenter bør straffes for hårdt for brugen af tortur.

Eksperter: IBM's system burde have opdaget tys-tys-klilde

IBM's avancerede sikkerhedssystem burde have afsløret tys-tys-kilden i Se og Hør-sagen, mener eksperter.

Rusland tager tre ukrainske fodboldhold

Tre hold fra Krim er trukket ud af ukrainsk fodbold og indlemmet i den russiske liga.

Danskernes ferieparadis gemmer på mørk side

En ny rapport konkluderer, at elefanter handles ulovligt og mishandles i Thailand.
Annonce
Annonce
Newton
TV
Foto
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Motor
Hvem vinder? Tom K eller Big Mag
Hvilken af de to danske racerstjerner er egentlig hurtigst: Tom Kristensen eller Jan Magnussen? Det afgøres i den kommende weekend, når de to viser stil og fart i det historiske motorløb Copenhagen Historic Grand Prix. 
Se flere