*

Viden

Komet går i udbrud

En strejfer i vort solsystem er eksploderet i lys og kan ses tydeligt under stjernebilledet Cassiopeia. Den haleløse komet bærer navnet Holmes.

Arkivfoto af kometen Hale-Bopp

En komet er gået i voldsomt udbrud og kan nu ses på nattehimlen med det blotte øje.

Det drejer sig om den periodiske komet ved navn Holmes, hvis bane omkring hvert syvende år fører den ind i de indre egne af solsystemet. Kometens lysstyrke er siden onsdag vokset eksplosivt og stiger stadig.

På få timer blev kometens lysstyrke forøget mere end 400.000 gange, og onsdag aften var den synlig med det blotte øje i stjernekonstellationen Perseus under det karakteristiske stjernebillede Cassiopeia, der har form som et W.

Komet Holmes ligner en mellemklar, lidt ulden eller sløret gul stjerne. Den har ingen hale, oplyser planetarieleder Ole J. Knudsen fra Århus.

- Kometer er ret uforudsigelige. Det kan være et kortvarigt udbrud, så den allerede torsdag nat er svag igen, eller det kan være starten på en kraftigere opblussen, siger han.

Kometer er dybfrosne rester af den sky af materiale, vores solsystem blev dannet af for 4,6 milliarder år siden.

Ritzau
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden

Undskyld, jeg spørger – men kan man undskylde for meget?

Vær ikke ked af at sige undskyld – det har flere fordele, end du tror. Hvis man skal tro avisoverskrifter, kan for mange undskyldninger svække folks autoritet og være dårligt for selvværdet, men forskning viser, der er flere positive fordele forbundet med at sige undskyld.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her