Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
fredag 18. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Motion & Sundhed 09.01.13 kl. 08:25
Fra at være en fattigmandsspise, er kål nu på vej til at blive ganske moderne. Arkivfoto: JP

Din alder afgør trang til kål

Men kål-sulten afhænger også af, hvor i landet man bor. Endnu.

Det er den ældre generation, der oftest jonglerer med kålhovederne i de danske køkkener. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmagasin Foodculture.dk. Næsten 10 procent i alderen 55-74 år spiser kål en vilkårlig dag i løbet af året, mens under fem procent i alderen 15-34 år gør det samme. Kål-generationskløften er tydelig og ikke tilfældig.

Det vurderer madhistoriker Else-Marie Boyhus, der igennem en årrække har vurderet danskernes madvaner:

"Den ældre del af befolkningen har fået kål ind med modermælken, da kål var en billig grøntsag og dermed en populær hverdagsspise. Der var dog ikke den store opfindsomhed i køkkenet dengang, og jeg tror, den unge generation er blevet træt af stuvet og udkogt kål. Det betyder, at de unge skal lære at spise kål igen på en helt ny måde."

Kål er fremtidens rodfrugter

Hun vurderer, at kålen i den kommende tid vil gennemgå den samme popularitet, som rodfrugterne har gjort det de seneste 15 år.

"Rodfrugterne havde også et popularitetsproblem tidligere, og i dag er de en integreret af de danske køkkener. Dengang begyndte kokke at lave spændende tilberedninger med rodfrugter, og det forplantede sig i befolkningen og dermed supermarkederne. Det samme vil ske med kålen, hvor det nye nordiske køkken i dag bruger kålen på en masse nye og forskellige måder," siger Else-Marie Boyhus til Foodculture.dk.

Fin-kål

I dag bliver kål brugt på førende restauranter i Danmark, og det er en blåstempling af den ældgamgle grøntsag, der tidligere blev betragtet som fattigmandsspise.

"Da jeg var barn kunne man ikke tillade sig at servere kål til et selskab. Sådan er det ikke længere, og det giver kålen mulighed for at opleve en renæssance i de kommende år," siger Else-Marie Boyhus til Foodculture.dk.

Sønderjyderne gør kål på resten af landet

Hvis man er kålelsker, er Sydjylland det mest optimale sted at befinde sig. I det sydjyske er der næsten 20 procent oftere kål på aftenbordet i forhold til landsgennemsnittet. Og det er der en helt bestemt grund til.

"Det sønderjyske folk er dem, der går mest op i deres egnsretter, og som oftest laver dem. De retter indeholder hyppigt kål, og derfor er sønderjyderne så kålglade," vurderer Else-Marie Boyhus.

Omvendt er københavnerne dem, der prioriterer kålen lavest. De ligger 20 procent under landsgennemsnittet.

Kilde: Foodculture.dk
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Engelske lærere: iPad-børn har ingen motorik

Fire-årige kan "swipe" med fingeren, men ikke bygge med klodser, mener engelske lærere.
forsiden lige nu

Danskere ønsker aktiv dødshjælp

Døende og uhelbredeligt syge bør have mulighed for at afslutte livet, mener et stort flertal af danskere.

Obama: Vi er klar med flere sanktioner

Barack Obama udviser behersket optimisme for den Ukraine-løsning, som flere stormagter har indgået.

FCV

FC Vestsjælland-skurk: Jeg føler mig skyldig

En tidligere FCK-spiller begik en graverende fejl, da FC Vestsjælland tabte med 0-1.

Her er restauranterne med verdens smukkeste udsigt

Nogle steder er værd at rejse efter for andet end menuen.

20-årig mand anholdt for drabet på sin mor

20-årig somalier, der var efterlyst for drabet på sin mor i Høje Gladsaxe, blev torsdag anholdt i Aarhus.

Selvmordsraten stiger med forårets pollen

Forskere har fundet en kobling mellem mængden af pollen i luften og antallet af selvmord i Danmark.
Annonce
Annonce
Viva
  • Brystet frem og kvindeligheden op

    Kvinder lukker ned for sig selv i stedet for at give sig selv lov til at stråle mest muligt, mener Emilia van Hauen, der efterlyser mere ladycoolness. 
Vinanmeldelser
  • Det er synd for naboen

    Alkohol + sødme + vaniljesmag + koncentration = vinglæde. Anders Halskov-Jensen afslører den hemmelige formel og forklarer, hvorfor den er en del af ondskabens akse. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce