Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Motion & Sundhed 09.01.13 kl. 08:25
Fra at være en fattigmandsspise, er kål nu på vej til at blive ganske moderne. Arkivfoto: JP

Din alder afgør trang til kål

Men kål-sulten afhænger også af, hvor i landet man bor. Endnu.

Det er den ældre generation, der oftest jonglerer med kålhovederne i de danske køkkener. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmagasin Foodculture.dk. Næsten 10 procent i alderen 55-74 år spiser kål en vilkårlig dag i løbet af året, mens under fem procent i alderen 15-34 år gør det samme. Kål-generationskløften er tydelig og ikke tilfældig.

Det vurderer madhistoriker Else-Marie Boyhus, der igennem en årrække har vurderet danskernes madvaner:

"Den ældre del af befolkningen har fået kål ind med modermælken, da kål var en billig grøntsag og dermed en populær hverdagsspise. Der var dog ikke den store opfindsomhed i køkkenet dengang, og jeg tror, den unge generation er blevet træt af stuvet og udkogt kål. Det betyder, at de unge skal lære at spise kål igen på en helt ny måde."

Kål er fremtidens rodfrugter

Hun vurderer, at kålen i den kommende tid vil gennemgå den samme popularitet, som rodfrugterne har gjort det de seneste 15 år.

"Rodfrugterne havde også et popularitetsproblem tidligere, og i dag er de en integreret af de danske køkkener. Dengang begyndte kokke at lave spændende tilberedninger med rodfrugter, og det forplantede sig i befolkningen og dermed supermarkederne. Det samme vil ske med kålen, hvor det nye nordiske køkken i dag bruger kålen på en masse nye og forskellige måder," siger Else-Marie Boyhus til Foodculture.dk.

Fin-kål

I dag bliver kål brugt på førende restauranter i Danmark, og det er en blåstempling af den ældgamgle grøntsag, der tidligere blev betragtet som fattigmandsspise.

"Da jeg var barn kunne man ikke tillade sig at servere kål til et selskab. Sådan er det ikke længere, og det giver kålen mulighed for at opleve en renæssance i de kommende år," siger Else-Marie Boyhus til Foodculture.dk.

Sønderjyderne gør kål på resten af landet

Hvis man er kålelsker, er Sydjylland det mest optimale sted at befinde sig. I det sydjyske er der næsten 20 procent oftere kål på aftenbordet i forhold til landsgennemsnittet. Og det er der en helt bestemt grund til.

"Det sønderjyske folk er dem, der går mest op i deres egnsretter, og som oftest laver dem. De retter indeholder hyppigt kål, og derfor er sønderjyderne så kålglade," vurderer Else-Marie Boyhus.

Omvendt er københavnerne dem, der prioriterer kålen lavest. De ligger 20 procent under landsgennemsnittet.

Kilde: Foodculture.dk
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

"Lort i klampen er noget af det værste"

Flere kvinder nyder glæden ved den åbne landevej og cykling. Vi har mødt Seje Sild Cykler, som endda må afvise mænd, der gerne vil være med.
forsiden lige nu

Psykisk syge: Tag penge fra andre syge

Psykisk syge og deres pårørende kræver 2 mia. kr. ekstra til psykiatrien.

Apple overrasker eksperterne positivt

Apples nye regnskabstal overstiger forventningerne takket været et tilfredsstillende iPhone-salgstal.

Prins Charles' svoger er pludseligt død efter fald

Hertuginde Camillas bror er som 62-årig død i New York. Han faldt, da han var ved at tænde en cigaret.

Hollandske F-16 fly afviste russiske kampfly på grænsen til hollandsk luftrum

To fuldt bevæbnede F-16 flyblev sendt i luften, da uidentificerede russiske kampfly nærmede sig Holland.

Real Madrid vandt trods Bayerns belejring

Karim Benzemas scoring afgjorde den første semifinale i Madrid, hvor Bayern havde svært ved at skabe chancer.

Nu er manden uden hukommelse død

Amerikaner med mystisk hukommelsestab kunne pludselig kun tale svensk. Nu er han fundet død.
Annonce
Annonce
Viva
  • Hun har to mænd

    Designer Gitte Dyrbergs liv er delt mellem to mænd. Den ene kan hun snart fejre sølvbryllup med. 
Vinanmeldelser
  • Napa vender tilbage

    Amerikanerne holder stadig af at udfordre europæerne, selv mange år efter den store smagning i Paris, der chokerede vinens verden. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
"Lort i klampen er noget af det værste"
Flere kvinder nyder glæden ved den åbne landevej og cykling. Vi har mødt Seje Sild Cykler, som endda må afvise mænd, der gerne vil være med. 
Se flere
Hvorfor skal det altid være her?
Strandvejens Grundejerforening er utilfreds med, at så mange arrangementer skal finde sted omkring Tangkrogen og Mindeparken. Beboerne vil have embedslægen til at vurdere, om racerløb overhovedet bør køres i et boligkvarter. 
Se flere