Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 17. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Motion & Sundhed 13.01.08 kl. 08:13
David Elliott og Joel Weinstock, opdagede, at en infektion med parasitorme kunne have en gavnlig indflydelse på to allergilignende lidelser i tarmen, Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa. Arkivfoto

Orme kan blive hverdagskost mod allergier

Vejen til behandling af allergi går gennem tarmen. Vi lever for renligt, og det har vist sig, at en teske ormeæg til middag kan gøre kål på allergiske lidelser. Ren science fiction? Nej, spørger man forskerne, kan det blive fremtiden.

Videnskabelige landvindinger bliver ofte til, når posen for alvor bliver rystet. Et lysende eksempel på, at nye sandheder kan fostres af fri leg, var da to specialister i henholdsvis immunologi og mave-tarmsygdomme, for et par år siden satte sig sammen og parrede deres resultater.

De to herrer, David Elliott og Joel Weinstock, opdagede nemlig, at en infektion med parasitorme kunne have en gavnlig indflydelse på to allergilignende lidelser i tarmen, Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa. Parringen bar altså frugt, men resultatet var mildest talt forbavsende og gav, forståeligt nok, det meste af den videnskabelige verden kaffen galt i halsen. Det viste sig nemlig, at det var patienter uden parasitorme, der var syge, mens de patienter, der havde tarmen besat af parasitiske orme, slap for allergi.

I manges ører lyder det ganske vist højst mærkværdigt, at vi kan leve for hygiejnisk, og at parasitorme kan holde allergier i skak, men forskningen viser, at den er god nok. Eksperterne peger på, at svaret skal findes i evolutionen.Parasitter som medicin

Tanken om at parasitter kan være til gavn for mennesket, har for så vidt eksisteret i mange år, men teorien er aldrig blevet eftervist så grundigt som nu. Teorien bygger grundlæggende på det evolutionsbiologiske princip, at en organisme over tid udvikler sig til at passe ind i det miljø, der omgiver den. Det vil med andre ord sige, at en parasit, der lever i et menneskes tarm, har udviklet finurlige mekanismer, der gør, at den kan skjule sig for menneskets immunforsvar.

Særligt udskiller parasitten nogle kemiske stoffer, der lægger en dæmper på menneskets immunforsvar, og den undgår derved at blive slået ihjel. Men tilpasningen går begge veje. Gennem evolutionen har mennesket som modsvar skruet en tand op for immunforsvaret, så det så at sige kompenserer for parasittens nedregulering. Det biologiske fagudtryk for denne gensidige tilpasning er symbiose - et perfekt tilpasset biologisk samvirke orm og menneske imellem.

Problemet er bare, at vores moderne hygiejniske livsstil gør det vanskeligt for et makkerskab som dette at opstå. Praktisk talt ingen mennesker i den vestlige verden har nogen parasitter i sig, og skal man tro de seneste teorier, er det altså lige præcis her, at nøglen til forståelse af allergi skal findes. For uden parasitterne til at tøjle allergiske reaktioner kan menneskets immunforsvar gå i selvsving og reagere mod helt ufarlige ting som f.eks. græspollen eller kattehår.Allergi - en vestlig epidemi

Videnskabeligt set kan man betragte allergi som en moderne epidemi. Allergi er blevet kaldt vor tids svar på pest og kolera, og sammen med fedme og sukkersyge kæmper allergi nu om at toppe listen over velfærdssygdomme. Måske lider De selv af allergi, eller også kender De sandsynligvis, en der gør, for i dag er ikke mindre end hver femte dansker ramt af allergi.

artiklen fortsættes...
1 - 2 - 3
null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

Engelske lærere: iPad-børn har ingen motorik

Fire-årige kan "swipe" med fingeren, men ikke bygge med klodser, mener engelske lærere.
forsiden lige nu

Mørketal skjuler tusinder af ledige

Regeringen bør skrue ned for optimismen, lyder det.

Usædvanlig al-Qaeda-video bekymrer

Ny strategi gjorde det muligt at gennemføre et stort anlagt topmøde under åben himmel.

Stort hul i topprojekts kasse

Opførelsen af en ny letbane i Aarhus ser ud til at blive flere hundrede mio. kr. dyrere end ventet.

Frygt for ny boble på kontormarkedet

Risiko for milliardtab på kontorejendomme. Ejendomsdirektør advarer om, at der bygges med hovedet under armen.

20-årig somalier efterlyst efter drab

Den efterlyste kan være uligevægtig og bevæbnet, advarer politiet.

Specialstyrke kæmper ved katastrofeskib

Redningsaktion belastes af havstrømme, kuldegrader og dårligt sigtbarhed.
Annonce
Annonce
Viva
  • Brystet frem og kvindeligheden op

    Kvinder lukker ned for sig selv i stedet for at give sig selv lov til at stråle mest muligt, mener Emilia van Hauen, der efterlyser mere ladycoolness. 
Vinanmeldelser
  • Det er synd for naboen

    Alkohol + sødme + vaniljesmag + koncentration = vinglæde. Anders Halskov-Jensen afslører den hemmelige formel og forklarer, hvorfor den er en del af ondskabens akse. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce