Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten livsstil
Motion & Sundhed 13.01.08 kl. 08:13
David Elliott og Joel Weinstock, opdagede, at en infektion med parasitorme kunne have en gavnlig indflydelse på to allergilignende lidelser i tarmen, Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa. Arkivfoto

Orme kan blive hverdagskost mod allergier

Vejen til behandling af allergi går gennem tarmen. Vi lever for renligt, og det har vist sig, at en teske ormeæg til middag kan gøre kål på allergiske lidelser. Ren science fiction? Nej, spørger man forskerne, kan det blive fremtiden.

Videnskabelige landvindinger bliver ofte til, når posen for alvor bliver rystet. Et lysende eksempel på, at nye sandheder kan fostres af fri leg, var da to specialister i henholdsvis immunologi og mave-tarmsygdomme, for et par år siden satte sig sammen og parrede deres resultater.

De to herrer, David Elliott og Joel Weinstock, opdagede nemlig, at en infektion med parasitorme kunne have en gavnlig indflydelse på to allergilignende lidelser i tarmen, Morbus Crohn og Colitis Ulcerosa. Parringen bar altså frugt, men resultatet var mildest talt forbavsende og gav, forståeligt nok, det meste af den videnskabelige verden kaffen galt i halsen. Det viste sig nemlig, at det var patienter uden parasitorme, der var syge, mens de patienter, der havde tarmen besat af parasitiske orme, slap for allergi.

I manges ører lyder det ganske vist højst mærkværdigt, at vi kan leve for hygiejnisk, og at parasitorme kan holde allergier i skak, men forskningen viser, at den er god nok. Eksperterne peger på, at svaret skal findes i evolutionen.Parasitter som medicin

Tanken om at parasitter kan være til gavn for mennesket, har for så vidt eksisteret i mange år, men teorien er aldrig blevet eftervist så grundigt som nu. Teorien bygger grundlæggende på det evolutionsbiologiske princip, at en organisme over tid udvikler sig til at passe ind i det miljø, der omgiver den. Det vil med andre ord sige, at en parasit, der lever i et menneskes tarm, har udviklet finurlige mekanismer, der gør, at den kan skjule sig for menneskets immunforsvar.

Særligt udskiller parasitten nogle kemiske stoffer, der lægger en dæmper på menneskets immunforsvar, og den undgår derved at blive slået ihjel. Men tilpasningen går begge veje. Gennem evolutionen har mennesket som modsvar skruet en tand op for immunforsvaret, så det så at sige kompenserer for parasittens nedregulering. Det biologiske fagudtryk for denne gensidige tilpasning er symbiose - et perfekt tilpasset biologisk samvirke orm og menneske imellem.

Problemet er bare, at vores moderne hygiejniske livsstil gør det vanskeligt for et makkerskab som dette at opstå. Praktisk talt ingen mennesker i den vestlige verden har nogen parasitter i sig, og skal man tro de seneste teorier, er det altså lige præcis her, at nøglen til forståelse af allergi skal findes. For uden parasitterne til at tøjle allergiske reaktioner kan menneskets immunforsvar gå i selvsving og reagere mod helt ufarlige ting som f.eks. græspollen eller kattehår.Allergi - en vestlig epidemi

Videnskabeligt set kan man betragte allergi som en moderne epidemi. Allergi er blevet kaldt vor tids svar på pest og kolera, og sammen med fedme og sukkersyge kæmper allergi nu om at toppe listen over velfærdssygdomme. Måske lider De selv af allergi, eller også kender De sandsynligvis, en der gør, for i dag er ikke mindre end hver femte dansker ramt af allergi.

artiklen fortsættes...
1 - 2 - 3
null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Livsstil lige nu
Tophistorie

"Lort i klampen er noget af det værste"

Vi har mødt Seje Sild Cykler, som endda må afvise mænd, der gerne vil være med.
forsiden lige nu

Nøgne unge skal skabe flere elevpladser

HK-reklame er useriøs, nedsættende og halvsexistisk, mener en kommunikationsekspert.

Dronning Margrethe hyldes i Kina

Danmarks dronning står i spidsen for den store flok af ministre og erhvervsfolk, der netop nu er i Kina.

Hvordan endte denne bog på toppen af salgslisten?

Et mammutværk på 700 sider om økonomi fortrænger alle fantasyromaner på bestsellerliste.

Finland sætter bøsser på kuverten

Tom of Finlands erotiske, homoseksuelle motiver kommer til september som frimærker i kunstnerens hjemland.
Annonce
Annonce
Viva
  • Hun har to mænd

    Designer Gitte Dyrbergs liv er delt mellem to mænd. Den ene kan hun snart fejre sølvbryllup med. 
Vinanmeldelser
  • Napa vender tilbage

    Amerikanerne holder stadig af at udfordre europæerne, selv mange år efter den store smagning i Paris, der chokerede vinens verden. 
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce