*

Storbyer

Skjulte romerske delikatesser

Når blodsukkeret falder, og det bliver tid til en pause fra den historiske sightseeing i Rom, er der steder nok at vælge imellem. Men flere af de bedste steder at indtage eftermiddagskaffen og -kagen er nemme at overse, hvis ikke man ved, hvor de er.

På den gamle chokoladefabrik SAID, kan du få serveret mange forskellige chokoladedelikatesser, eller spise en lækker middag.

Biscottificio Innocenti - Et retrobageri

Foto: Verena Eidel

Det charmerende ved netop denne butik er, at den vækker en følelse af en tid, der for længst er borte. Dengang var livet, selv i storbyen, mere afslappet, og bageren var et centralt mødested for folk i kvarteret, der altid havde nogle venlige ord at udveksle med hinanden, når de gjorde deres indkøb.

Selv om Biscottificio Innocenti ligger i en af de mest velbesøgte gader i det populære område Trastevere, drøner mange mennesker lige forbi butikken. Der er ikke noget indbydende skilt over indgangen, og der er ingen grund til at forvente, at noget særligt skulle gemme sig bag de duggede ruder. Men så opdager man den forførende duft af sukker og vanilje, og – hvis man ser ordentligt efter – fade med tærter, småkager og små stykker pizza.

Butikkens indre domineres af en stor, lysegul ovn. Den er 11 meter lang og stammer fra 1950’erne. Den har været i gang i mange timer hver dag, siden den blev installeret, og den ser lige så gammel ud, som den er. I den ene ende af lokalet er bageriet, i den anden ende selve bagerbutikken. Alt, der er til salg her, kommer friskt fra ovnen.

Brug for et frirum på storbyferien? Find vej til Berlins skjulte udendørsoaser

Den store vægt, som både småkagerne og de tynde, sprøde pizzastykker bliver vejet på, er også et klenodie for samlere.

Forretningen bestyres af Stefania Innocenti, en lille, yndig kvinde med kortklippet hår, og hendes hyppige smil fortæller, at hun holder af sit arbejde. Hun overtog bageriet fra sin mor for en del år siden – på samme måde, som hendes mor overtog det fra sin far. Familien har været bagere her i mere end 100 år. Bortset fra en dør, der er overklistret med billeder af katte, er væggene nøgne, og det får varerne til at se endnu mere attraktive ud.

Særligt gode kager er: fave dei morti (de dødes bønner), brutti ma buoni (grimme, men gode) og torta di mele (æblekage).

Info:

  • Adresse: Via della Luce 21
  • Transport: To stop fra Argentina med bus 8 til Belli
  • Åbningstid: Mandag-lørdag kl. 8-20; søndag kl. 9.30-14

Tip:

Museo di Roma på Piazza Sant’Egidio 1b i Trastevere har mange genremalerier af bydelen og dens indbyggere, som de så

ud fra 1500-tallet til 1800-tallet. Åbningstiden er tirsdag-søndag kl. 10-20.

Chokoladefabrikken - Lækre godbidder i baggården

Foto: Verena Eidel

Øst for hovedbanegården ligger San Lorenzo-kvarteret, der i guidebøgerne ofte kaldes et trendy kunstnerkvarter. Der er da også ganske rigtigt rykket mange kreative typer ind, men det har nok mere at gøre med de lave huslejer og leveomkostninger, end det har med områdets udseende at gøre.

Om aftenen er der fyldt med liv ved den gamle aurelianske bymur, hvor restauranter, klubber og barer ligger tæt; om dagen er området dejlig fredeligt. Og det er i dagslys, at man lægger mærke til de aldrende boligblokke og de tomme industribygninger, der venter på, at noget skal ske. Selv den travle Via Tiburtina, som skærer gennem San Lorenzo fra vest til øst, virker mere funktionel end tiltrækkende.

Men disse første indtryk kan være meget misvisende. Der gemmer sig ofte en positiv overraskelse bag de uinteressante facader – for eksempel en ganske speciel baggård, man let kommer til at spadsere forbi, hvis man ikke er på udkig efter den. Her finder man den gamle chokoladefabrik SAID, som allerede i 1920’erne producerede chokoladestykker, -trøfler og -barer her. De forme, som blev brugt dengang, hænger stadig på væggene og over disken.

Carla og Fabrizio de Mauro, som er børnebørn af grundlæggeren, har bygget fabrikken op til et ægte chokolade-mekka. I det første rum kan du købe delikatesser og små gaver eller bare falde om i en lænestol, nyde en kop varm chokolade og stresse af. I “dagligstuen” serveres der om eftermiddagen kager, tærter og biscotti, og herfra kan du også følge med i chokolademagernes arbejde.

Du kan også nyde din aperitivo, en fyraftensdrink med lidt at spise til, på stedet, og når den udskænkning er slut, åbner værterne endnu et rum op for offentligheden. Det er dekoreret med historisk udstyr til chokoladeproduktion, og her kan du spise middag. Der er både normal a la carte-menu og tag-selv-bord – plus andre retter, som er kunstfærdigt smagt til med den lækreste chokolade.

Info:

  • Adresse: Via Tiburtina 135, 00185 Rom
  • Transport: Bus 71 til Tiburtina/Marrucini; sporvogn 3, 19 til Scalo S. Lorenzo/Ausoni
  • Åbningstid: Butikken: tirsdag-lørdag kl. 10-22; Salon, Veranda og Dagligstue: tirsdag-lørdag fra kl. 16, søndag fra kl. 12.30; aperitivo kl. 19.30; middag fra kl. 20.30

Tip:

Ikke langt væk, på Via degli Equi 13, ligger Formula Uno, som er et godt og meget spartansk pizzeria med fornuftige priser. Tag derhen tidligt, hvis du vil have et bord – der er fyldt godt op om aftenen.

Pompi - Tiramisuens kongerige

Foto: Verena Eidel

Man kan ikke kalde Pompi en hyggelig eller rolig restaurant; den er mere som en travl banegård, hvor man skal være heldig for at få øjenkontakt med en af tjenerne. Alligevel bliver romere i alle aldre uimodståeligt tiltrukket af den. Den har nemlig byens bedste tiramisu.

Den berømte dessert, hvis navn betyder noget i retning af “træk mig op”, består af mascarpone, ladyfingerkager, pisket æg, espresso og alkohol – normalt amaretto, marsala eller nøddelikør – og opstod i regionen Veneto i det nordøstlige Italien, hvor den var udbredt allerede i renæssancen. Pompi har specialiseret sig i denne delikatesse siden 1962 og omtaler stolt sig selv som “tiramisuens kongerige”.

Foruden den klassiske version producerer restauranten den fede dessert i mange andre udgaver, for eksempel med smag af nutella, banan, pistacie og jordbær – og desuden laver de tiramisu-smagende tærter, chokolader og is. Nogle gange kan man også få “limited editions” og sæsonbestemte tiramisuversioner, for eksempel en sommervariant med smag af piña colada.

Guide: Her er det gamle London, som man kun ser, hvis man ved, hvor man skal lede

I årenes løb har Pompi udvidet sit menukort betragteligt. Nu om dage er der mange, der kommer for at få den lækre morgenmad, som serveres fra kl. 6.30. Fra kl. 12.30 til 15.30 er der et stort udvalg af frokostretter med alt fra sandwicher til hele måltider med dessert.

Mange romere begynder aftenen med en aperitivo – en drink med vennerne plus en lille bid eller to – og den klarer Pompi selvfølgelig også. Restauranten har dog sin egen, let udvidede version, som går under navnet “AperiTime”. Fra kl. 18.30-21 varmer en dj op med moderne musik; det er hovedsageligt yngre kunder, der nynner med her, mens de forsyner sig fra buffeten. Når klokken nærmer sig 21, er stedet fyldt, og det bliver det gerne ved med at være til efter midnat. Hvis du foretrækker at nyde din tiramisu i ro og fred, skal du få den pakket ind og tage den med hjem.

Info:

  • Adresse: Via Albalonga 7b–11, 00183 Rom
  • Transport: Metro A til Re di Roma
  • Åbningstid: Tirsdag-søndag kl. 6.30-24

Tip:

Lige i nærheden ligger Piazza Re di Roma, Kongen af Roms Plads. Det lidt underlige navn kan den takke Napoleon for. Kejserens eneste lovlige arving var hans søn Napoleon Franz Bonaparte, som han udnævnte til konge af Rom kort efter drengens fødsel i 1811. Napoleon Franz havde kun sin titel i tre år, før faderen abdicerede.

Alternative Rom

Find flere hemmelige steder og få rejseinspiration til Rom i bogen “111 steder i Rom som du skal se”. I bogen kan man finde 111 alternativer til de verdensberømte attraktioner i den italienske storby.

Bogen er udkommet hos forlaget Frydenlund og koster 199 kr.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Pas på de dyre satellitforbindelser på rejsen
Dyre satellitopkald om bord på færger eller tæt ved kysten kan ende med at koste dig dyrt, da selskaberne ofte benytter sig af en privat og dyrere operatør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her