*

Sne og ski

Undgå forsikringsfælder på skiferien

Det er ikke alle rejseforsikringer, der automatisk dækker hjemtransporten, hvis du kommer til skade på skiferien.

Februar er en populær måned at finde ski og snowboards frem, pakke tagboksen og sætte kurs mod skidestinationer rundt omkring i Europa.

Faktisk rejser cirka en halv million danskere hvert år på skiferie, vurderer Danmarks Rejsebureau Forening.

Desværre er skiferien også den type ferie, hvor mange danskere kommer til skade. Derfor er det vigtigt, at man er tilstrækkeligt forsikret, inden man rejser mod de hvide bjergtoppe, fortæller Lars Baadsgaard, der er testøkonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Fakta

Tjekliste inden skiferien

- Husk det blå sygesikringskort og dit pas.

- Tjek om din rejseforsikring er inkluderet i din indboforsikring, så du undgår at blive dobbeltforsikret. Hav også styr på både ansvars- og ulykkesforsikring, da de kan komme i spil på rejsen.

- Undersøg, hvad din rejseforsikring indeholder. Nogle rejseforsikringer dækker ikke automatisk aktive ferier, så man skal tilkøbe dækning.

- Download appen "UM Rejseklar". Den kan give vigtige informationer om lavinefare eller lignende.

Kilder: Lars Baadsgaard, René Dinesen

Først og fremmest er det vigtigt, at du har det blå EU-sygesikringskort med på rejsen.

- Med det blå sygesikringskort kan du blive behandlet på et sygehus og få tilsvarende behandling, som borgerne i det pågældende land får, siger Lars Baadsgaard til Ritzau Fokus.

Du er dækket af det blå sygesikringskort i alle EU-lande og i de såkaldte EØS-lande som Norge, Schweiz, Island og Liechtenstein.

Men én ting er ophold på hospitalet. Noget helt andet er hjemtransport fra hospitalet, og her kommer det blå sygesikringskort til kort. Derfor er det vigtigt, at du også har en rejseforsikring, som kan dække eventuel hjemtransport.

Sådan bliver din bil klar til skiferien

Mange danskere har en rejseforsikring via deres indboforsikring eller via et Mastercard, men det er ikke automatisk ensbetydende med, at du får hjemtransporten med, understreger Lars Baadsgaard.

- Der er forsikringsselskaber, som decideret skriver, at du ikke er obligatorisk dækket på skiferie, men at du må tegne og betale for en tilvalgsdækning for skiferie, siger han.

Derfor er det vigtigt at læse policen for din rejseforsikring grundigt igennem og forhøre dig hos dit forsikringsselskab, inden du rejser. Blandt andet bør du tjekke, om du er dækket under "aktiv ferie", som skiferier hører under.

Hjemtransporten alene kan nemlig ende med at blive en dyr fornøjelse, lyder det fra René Dinesen, der er chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

- Har man ikke forsikret sig, kan det blive uhyrligt dyrt. Hvis du skal hjælpes væk med helikopter og have en dyr behandling på hospitalet plus ledsaget hjemtransport, så kan det blive meget dyrt, fortæller René Dinesen til Ritzau Fokus.

Han fortæller også, at der kan opstå situationer på skiferien, hvor andre forsikringstyper kan træde i kraft.

- Hvad med lejet skiudstyr eller tyveri af skiudstyr? Det har man typisk dækket af indboforsikringen. Du kan også risikere at påkøre nogen på ski, og så er der tale om ansvarsforsikringen, siger han.

- Så du bør tjekke dine almindelige forsikringer. Reelt set taler vi om, at både indbo-, ansvar-, rejse- og ulykkesforsikringen er relevante, når man tager på skiferie. Så der er potentielt fire forsikringer at holde styr på, siger René Dinesen.

Læs rejsereportagen fra Hemsedal, der ikke uden grund bliver kaldt for "Nordens alper".

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her