*

Rejsereportage

Send smagsløgene på rejse til det gamle Italien

Ascoli Piceno i regionen Marche byder på uspoleret italiensk atmosfære og lokale smagsoplevelser i massevis.

Elena Cicchi demonstrerer, hvordan man laver den lokale delikatesse Olive Ascolane. Foto: Kirstine Bache

Rejsen dertil

Norwegian, Ryanair, SAS, Alitalia m.fl. flyver direkte fra København til Rom på cirka 2,5 timer. Fra Billund flyver Ryanair på 2 timer og 35 minutter.

Fra Rom kan du tage en bus til Ascoli Piceno. Busturen varer cirka tre timer og koster omkring 150 kr.

B972338490Z.1_20160714150237_000+GSHUH6RC.1-0.png 

Fra de mintgrønne stole, der er placeret foran Caffé Melettis lyserøde façade er der perfekt udsyn over hele Piazza del Popolo – folkets plads. 

Med sine lange søjlegange, travertin-fliser, Palazzo dei Capitani på den ene side og San Francesco-kirken for enden bliver den store og rektankulære plads med rette anset for at være en af Italiens smukkeste.

Pladsen er centrum i den gamle middelalderby Ascoli Piceno, som ligger i provinsen af samme navn i Marche-regionen i det centrale Italien – et område, der flere steder beskrives som en lidt overset egn. Denne eftermiddag på torvet i Ascoli Piceno er det umiddelbart heller ikke til at få øje på nogen turister bevæbnet med mavebælter, store kameraer og folde-ud-kort – bortset altså fra os selv.

Vi er langt fra den hektiske stemming, der kan herske i storbyer og områder, som er turistmagneter. Her er der intet stort menneskemylder at forsvinde i, men hele dagen igennem summer det alligevel af liv, når de lokale italienere krydser pladsen og hinanden for at nå hver til sit.

Flere af dem vælger at lægge vejen forbi den lyserøde bygning med de mintgrønne stole: Caffé Meletti. Caféen, der er en af Italiens ældste, blev oprindeligt bygget som posthus i slutningen af 1800-tallet. Siden begyndelsen af 1900-tallet har den fungeret som café, og flere store berømtheder som Ernest Hemingway, Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir har gæstet den historiske café.

I dag er caféen, som er holdt i art nouveau-stil, mødested for mange lokale, som sidder og småsnakker eller læser dagens avis i de gamle Thonet-caféstole omkring de små runde caféborde.

På hylderne bag den gamle bar i mørkt træ står forskellige farvestrålende flasker med spiritus, heriblandt Caffé Melettis specialitet, som stedet er berømt for: en meget sød likør kaldet Anisetta Meletti. Navnet har den fået efter drikkens indhold af anis, og manden, der opfandt den: grundlæggeren af Caffé Meletti, Silvio Meletti.

En af gæsterne prøver selv kræfter med en af cafeens italienske specialiteter, friturestegte oliven. Hun guides af cafeens ejer, Maria Elena Cicchi. Foto: Kirstine Bache Nicolaisen

Da vi spørger, hvad tjeneren på caféen kan anbefale, kommer svaret straks: Anisetta con la mosca. Det er Anisetta med et par kaffebønner i og caféens signaturdrik.

Mosca er italiensk for flue og skyldes, at kaffebønnerne, der ligger sig på drikkens overflade, kan give associationer til netop disse bevingede insekter. Det lyder lidt ulækkert, men det er drikken heldigvis ikke. Tværtimod smager den sødt, lidt stærkt og godt af lakrids.

Friturestegte oliven

På Caffé Meletti kan man også få den lokale specialitet Olive Ascolane, som er friturestegte oliven med hakket kødfyld. Retten er kendt i hele Italien og mange andre lande, men den har sin oprindelse i Ascoli Piceno.

Mange steder kan de købes færdiglavede, men de smager allerbedst, når de er hjemmelavet fra bunden. Derfor tager vi til agriturismo Villa Cicchi, en charmerende villa opført i slutningen af det 17. århundrede og beliggende et par kilometer fra Ascoli Piceno.

Her møder vi ejeren, Maria Elena Cicchi, en smilende mørkhåret kvinde, som vil demonstrere tilberedningen af de fyldte oliven for os. Hun fører os ned ad en trappe til kælderetagen, som er et rustikt rum med rå stenvægge. På et langt bord står alle ingredienserne stillet op. Maria Elena Cicchi fortæller os, at retten kan føres helt tilbage til 1800-tallet. Oprindeligt spiste man de fyldte oliven som en del af hovedmåltidet, men i dag bruges de som forret eller appetizer.

Til Olive Ascolane bruges helst oliven af sorten Tenera, som er store grønne oliven med blødt frugtkød. I Marche dyrker man oliven i det meste af regionen, og Ascoli Piceno er især kendt for produktionen af netop Tenera-sorten.

I gaderne omkring Piazza del Popolo summer det af liv, når de lokale italienere krydser hinanden for at nå hver til sit. Foto: Sgobbone/Flickr

Fra Caffé Meletti har man udsyn over hele Piazza del Popolo. Foto: Kirstine Bache

»Det er kun de flotteste oliven, vi bruger til at lave Olive Ascolane. Det er vigtigt, at de er store, så der er plads til kødfyldet,« fortæller Maria Elena Cicchi.

Her er de bedste bagerier i Rom

Opskriften på Olive Ascolane kommer i mange variationer, men de fleste er lavet med hakket kødfyld af kylling, oksekød og svinekød. Maria Elena Cicchi bruger som hovedpart oksekød, som stammer fra Sibillini-bjergene, der adskiller Marche fra naboregionen Umbrien.

På Caffé Meletti kan man blandt andet nyde stedets signaturdrik, Anisetta con la mosca. Foto: Bruno/Flickr

»Nu kommer den sværeste del. Man skal passe på ikke at skære olivenen helt over,« siger hun og skærer olivenen i en spiral for at få stenen ud.

»Det er faktisk sværere, end man lige skulle tro,« lyder det overrasket fra en af gæsterne, der prøver at gøre hende kunsten efter.

»Det kræver lidt øvelse,« siger Maria Elena Cicchi og putter kødfyldet forsigtigt ind i olivenen. Så vender hun den i mel, dernæst i en æggemasse med revet parmesanost og derefter i rasp.

Den lokale specialitet er Olive Ascolane, der er friturestegte oliven med kødfyld. Foto: Alessandra Raimondi/Flickr

Fra de mintgrønne stole uden for caféen kan man rigtigt indsnuse byens liv. Foto: Kirstine Bache

»Til sidst skal de dybsteges i god olivenolie, så man får et resultat, der er sprødt og blødt på samme tid,« fortæller Maria Elena Cicchi, der dog afslører, at ”hun har snydt lidt”. Der er nemlig allerede tilberedt rigelige mængder af de fyldte oliven, så vi behøver ikke at vente på at få stillet vores sult og nysgerrighed, men kan bare sætte tænderne i den lækre lokale specialitet.

Opskrift på Olive Ascolane:

Ingredienser til 6 personer:

  • 60 store oliven
  • 150 g hakket svinekød
  • 100 g hakket oksekød
  • 1 stilk selleri
  • 1 gulerod
  • 60 g revet parmesan
  • 3 hele æg
  • Ekstra jomfru oliven olie
  • 3-4 skefulde rasp
  • lidt brødkrummer
  • ½ teskefuld muskatnød
  • et drys kanel
  • 1 skefuld tomatkoncentrat
  • salt og peber
  • 50 g mel
  • Olivenolie til at stege

Put 2-3 skefulde olivenolie i en gryde, hak 1 stilk selleri og 1 gulerod og lad det brune sammen med det hakkede svine- og oksekød. Tilsæt derefter 1 skefuld tomatkoncentrat, der fortyndes med en smule vand og lad det koge ved moderat varme.

Brødkrummerne blødgøres i lidt vand og vandet klemmes ud, hvorefter de tilsættes de let stegte ingredienser i gryden. Tilsæt så et æg og parmesanosten. Smag til med muskatnød og en smule kanel, salt og peber. Rør ingredienserne sammen til de er godt blandet.

Lille italiensk perle lokker: Omringet af turistbyer i verdensklasse

Fjern stenene fra olivenene med redskab beregnet hertil og fyld dem derefter med det tilberedte fyld. Vend de fyldte oliven i melet, derefter i de to æg der er pisket sammen og endeligt i raspen.

Når alle olivenene er blevet paneret steges de i kogende olivenolie ved at vende den forsigtigt i olien således at de får en gylden farve og kan serveres varme.

Opskriften er fra www.italia-jatak.dk

Tre råd til rejsen

Gå ikke glip af et besøg i Marches hovedby, Ancona, som er den største by i Marche og samtidig en af de største havnebyer i Adriaterhavet. I Ancona kan du leje en bil og køre ned gennem Marche langs den smukke kyststrækning.

Ripatransone er en lille charmerende by placeret på en bjergtop ca. 500 m over havet og har derfor en fantastisk smuk udsigt. Byen er indehaver af ”den smalleste gade i Italien” og er derudover kendt for sine mange vingårde i området.

Grotte di Frasassi blev først opdaget i 1971, men er dannet gennem millioner af år. Drypstenshulerne bliver med en længde på omkring 30 kilometer anset for at være nogle af de største og smukkeste i hele Europa.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Så opdrag for h… jeres børn

Joachim Nielsen, partner hos Idefilm og Think Big
De bliver små uforskammede og ulidelige sataner uden nogen form for rimelig ydmyghed.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her