*

Ferie i Danmark

Møns kulinariske skattekiste

Sydhavsøen Møn gemmer ikke alene på billedskønne landskaber, langstrakte strande og uberørt natur, men også på en lokal madscene, der spænder over nordisk tapas, specialkaffe, mikrobryg og en gin, der er lavet på urter, blomster og rødder fra den mønske natur.

Luffes Gård er på mange måder hjertet af Stege by. Her finder man blandt andet Bryghuset Møn. Foto: Monica Grue

I løbet af de sidste år er Møn og Stege blomstret. Øen tiltrækker turister, københavnere og iværksættere. Og i dag har Møn for alvor skabt et brand for sig selv. Med respekt og omtanke for øens uspolerede natur, sætter lokale, ihærdige iværksættere en dyd i at producere bæredygtige fødevarer af lokale råvarer.

Den lokale SuperBrugs er på mange måder en forgangsbutik for andre af sin slags, idet den gennem flere år har valgt at fremme de lokale fødevareproducenter.

Mønboerne er med andre ord blevet forgangsmænd for det lokale, bæredygtige køkken, der med fokus på “fra jord til bord”-konceptet udgør et forbillede i kampen mod masseproducerede discountvarer.

I løbet af de sidste år er Møn og Stege blomstret. Øen tiltrækker turister, københavnere og iværksættere. Og i dag har Møn for alvor skabt et brand for sig selv. Med respekt og omtanke for øens uspolerede natur sætter lokale, ihærdige iværksættere en dyd i at producere bæredygtige fødevarer af lokale råvarer.

Find vej til lykken på Samsø

Den lokale SuperBrugs er på mange måder en foregangsbutik for andre af sin slags, idet den gennem flere år har valgt at fremme de lokale fødevareproducenter.

Mønboerne er med andre ord blevet foregangsmænd for det lokale, bæredygtige køkken, der med fokus på “fra jord til bord”-konceptet udgør et forbillede i kampen mod masseproducerede discountvarer.

Mikrobryg og dansk mad

I Stege by hersker en lun og hjertelig stemning præget af vaskeægte dansk hygge. I Storegade ved siden af garnbutikken Nicole fører den store port ind til Luffes Gård: en brostensbelagt baggård med kulørte facader og en charmerende sladrebænk om det store træ i hjørnet. Herinde gemmer sig en frisørsalon, en tatovør, et smykkeværksted og et vinhus. Og et mikrobryggeri, ikke mindst.

Bryghuset Møn serverer øl og god, dansk mad lavet på friske – og primært lokale – råvarer. Mange af Bryghusets øl er ufiltrerede og upasteuriserede med det formål at bevare de delikate smagsmønstre. Prøv den friske Kong Asgers Hvede på en lun sommerdag, eller lagerøllen Klintekongens Klassik, der elegant balancerer sødmen og smagen af humle, og hvor man aner nuancer af karamel og citrus.

Ud over øl laver Bryghuset Møn også saft, vand og koldbrygget kaffe. Vandet fås på flotte flasker som både kildevand og med blid brus. I samarbejde med Kaffehuset Møn har bryghuset desuden komponeret en læskende gourmetkaffedrik på økologiske brasilianske bønner.

Rømøs brune delikatesse

Til frokost kan man i Bryghusets restaurant nyde smørrebrød med rødspættefilet, søkogte rejer, stegte sild med mere eller – hvis man er mere til det lune – brygmesterens burger med tomatrelish, øl-syltede rødløg og kryddermayonnaise. Til aften kan man nyde klassiske danske retter.

Om sommeren, når der for alvor er liv i Stege, sidder man udendørs på træterrassen ud mod Luffes Gård. Her nyder man sin øl og sit smørrebrød, mens man iagttager lokale såvel som turister, der alle lader til at føle sig godt hjemme i den tidslomme, som Stege har det med at skabe. Ja, faktisk er det lidt som at skrue tiden tilbage til dengang, der stadig var plads til de små, selvstændige købmands- og specialforretninger. For på Møn er der fokus på kvalitet frem for discount.

Bryghuset Møn
Adresse: Priorsvej 1
Læs mere på: www.bryghusetmoen.dk

Direkte fra slagterdisken

Værd at nævne blandt Steges spisesteder er desuden Støberiet hos Slager Stig, hvor man vælger sit måltid fra slagterdisken og får det tilberedt og serveret med diverse lækkert tilbehør og salat. Den hyggelige og uhøjtidelige familierestaurant er indrettet i små stuer, hvor man kan tage plads, og desuden købe stolen, man sidder på, eller malleriet på væggen. De fine og nostalgiske marskandisermøbler er nemlig til salg.

Støberiet
Adresse: Storegade 59
Læs mere på: www.slagterstig.dk/stoeberiet

Hos Støberiet vælger man kødet fra slagterdisken og får det tilberedt og serveret i restaurantens små, hyggelige stuer. Foto: Monica Grue

Lokale varer samlet et sted

Hos Sisse Herskind i Møns Handelshus finder man et stort udvalg af ikke alene lokalt producerede fødevarer, men også lokalt design og kunsthåndværk.

Blandt andet er det kaffe fra Kaffehuset Møn, øl med mere fra Bryghuset Møn og farvestrålende bolsjer fra Møn Bolcher, der pryder hylderne hos Sisse Herskind. De fine salt- og peberkværne i træ, som står på bordene på David’s, er sågar at finde i den lille forretning.

I Steges gamle arresthus fremstiller Lene Evers sin lækre håndlavede chokolade. Foto: Monica Grue

Også chokolade fra den passionerede Lene Evers er at finde på hylderne – og i øvrigt lige rundt om hjørnet i Steges gamle arresthus, hvor duften af hendes håndlavede chokolade lokker søde tænder til. Sisse Herskind forhandler desuden is fra Møn Is, som reklamerer med, at du kan "komme og klappe din yndlings-is" på deres gård lidt uden for Stege by.

Lokale benytter sig regelmæssigt af handelshuset til indkøb af værtindegaver, jule- eller gavekurve, og så hitter forretningen selvsagt blandt turister, der her finder de absolut bedste – og mest velsmagende – Møn-souvenirs.

Møns Handelshus
Adresse: Storegade 16

Håndristet gourmetkaffe

En anden af Steges perler gemmer sig i det gamle apotek – nemlig Kaffehuset Møn, der inviterer indenfor i kaffebaren til en god kop specialkaffe og et stykke cheesecake. Tilknyttet kaffehuset er også en bed and breakfast i apotekerens gamle hjem. Lokalerne er i øjeblikket til salg, da ejeren Jan Kanne ikke længere er interesseret i at drive café, men hellere vil rette fokus 100 procent mod hans arbejde med kaffen alene. Det er derfor ikke til at sige, om café- og B&B-delen af Kaffehuset Møn overlever, men kaffen gør i hvert fald.

I Møns Handelshus sælges nøje håndristede bønner og formalet kaffe fra Kaffehuset Møn. Foto: Monica Grue

Kaffehuset Møn er ét af de få mikroristerier i Danmark, som selv importerer og rister mindre portioner specialkaffe fra lokale kaffebønder rundt omkring i verden. Her kæles der for hver en bønne, og der bliver lagt stor vægt på, at alle sanser er aktive i risteprocessen, så kaffen får den helt rigtige smag, når den til sidst ender i koppen. Kaffen fås i nogle Coop-forretninger, men kan også købes direkte fra kaffehusets hjemmeside.

Kaffehuset Møn
Adresse: Storegade 48
Læs mere på: www.kaffehusetmoen.dk

Nordisk tapas

Parret David og Annette Jensin kommer oprindeligt fra København, hvor David arbejdede med catering, og Anette solgte strømper i Illum. I begyndelsen af 00’erne besluttede de, at det var på tide at finde bedre tid og plads til familielivet. Og det gjorde de på Møn, hvor de i 2004 åbnede restaurant og café David’s.

Her er altid travlt. På den gode måde. Der er altid kunder, og David og Annette anbefaler, at man i weekenderne reserverer bord. Foruden turister, der især i sommerhalvåret udgør en stor del af caféens gæster, er David’s også meget populær blandt lokale på Møn, men også resten af Sydsjælland. Hvor de sydsjællandske byer som i andre yderområder ofte har en tendens til at være domineret af middelmådige pizzeriaer og lignende, er David’s et friskt pust, hvor gæsterne er garanteret en suveræn madoplevelse.

David’s holder åbent mellem 10-17 på hverdage og 10-16 i weekender, og ved at holde aftenlukket får parret mere tid til familielivet.

David er uddannet kok på gourmetrestauranten Kong Hans i København, og hos David’s sætter han en dyd i at servere grønne og lette anretninger lavet på årstidens friske råvarer.

Hos David’s kan man nyde grønne og lette anretninger, og i øvrigt følge med i tilberedningen af ens måltid, da køkkenet ligger åbent i hjørnet af lokalet. Foto: Monica Grue

Kommer man først på dagen kan man nyde en morgenmadstallerken eller brunch. Især brunch-platten er populær, og den fås også vegetarisk.

Som førstegangsbesøgende foreslår David dog, at man til frokost prøver tapas-platten med alt det bedste fra David’s. Den indeholder blandt andet favoritten: røget lakseroulade med æblecreme og ørredmousse, samt en cremet jordskokke-suppe.

Indretningen er indbydende, lys og luftig med store vinduer mod gaden og terrassen i baghaven. Køkkenet er åbent, så gæsterne kan følge med i tilberedningen af deres måltid.

David’s har udgivet tre kogebøger om mad generelt, tapas og dessert.

David’s
Adresse: Storegade 11
Læs mere på: www.davids.nu

Mønsk gin

Sara og Uffe Skaaning Lind har baggrund som billedkunstner og grafisk designer. Uffe er desuden uddannet cocktail-bartender i London, og i 2015 udviklede parret sammen en serie af cocktail-sodavand.

Parret har netop lanceret en ny gin, Isle of Møn Gin, der er håndlavet udelukkende af enebær, urter, blomster og rødder fra den vildtvoksende natur på Møn. Også Saras og Uffes projekt er endnu et eksempel på Møns fokus på bæredygtighed. Et af fokusområderne i udviklingen af ginnen var nemlig at undgå import, og i stedet erstatte ingredienser, der ikke findes i den danske natur, med råvarer, der vokser omkring dem på øen.

Isle of Møn Gin er en helt ny gin af kunstnerparret Sara og Uffe Skaaning Lind, der er håndlavet udelukkende af enebær, urter, blomster og rødder fra den vildtvoksende natur på Møn. Foto: Monica Grue

Alt fra udvikling af opskrift til design af emballage er skabt i fællesskab fra deres bopæl i Askeby på Møn. Mød blandt andet Sara og Uffe – og smag på deres mønske gin – til årets julemarkeder på Gavnø, Gisselfeld og Kronborg. Isle of Møn Gin forhandles blandt andet hos Sisse Herskind i Møns handelshus og i Torvehallernes Noorbohandelen i København.

3 råd til rejsen

  • Om sommeren kommer mange til Møn på cykel. Lange kyststrækninger, flotte strande, skove og gode campingpladser gør bestemt også øen til den oplagte cykelferie-destination. Besøg blandt andet Møns Klint, Nyord og de mange flotte kirker med velbevarede kalkmalerier. Hver tirsdag i sommerferien er der tirsdagsmarked, hvor man blandt andet kan smage på øens mange specialiteter.
  • Slå vejen forbi den bilfri landsby ved Nyord. Her finder man blandt andet Noorbohandelen, der i 2007 åbnede som Danmarks første specialforretning for kvalitetsspirituosa i løsvægt. Forretningen har siden sin åbning udvidet med egen café og salg af øvrige lokale produkter. Ved siden af ligger desuden Nyord sennepsmølle, hvor man kan opleve sennepsproduktionen. Engene omkring Nyord er i øvrigt et af de største og mest fuglerige engområder i Østdanmark.
  • Man besøger ikke Møn uden også at besøge en af Danmarks absolut største naturseværdigheder: nemlig Møns Klint – og dens 496 trappetrin fra stranden til klintens top. Det seks kilometer lange kridtbjerg strækker sig prægtigt langt Møns østkyst, og i vandkanten kan man gå på opdagelse efter rav og forsteninger. I GeoCenter Møn på toppen af klinten kan man lære en masse om Danmarks geologiske fødsel.
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Interessant teori om Højbjerg-mordet – men den holder ikke
Peer Kaaes teori om, at en mand kaldet Repræsentanten dræbte Marie Lock-Hansen i 1967, er interessant, men halter. For Repræsentanten ligner ikke den mand, vidner beskrev som gerningsmanden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her