*

Ferie i Danmark

Mangfoldigheden sejrer på Papirøen

I hjertet af København ligger den lille urbane ø, Papirøen. På øen ligger Copenhagen Street Food, der tilbyder alverdens gastronomiske oplevelser. Rammerne er en beskeden industrihal, men hvad gør det, når det på øen både kan opleves, ses, duftes og frem for alt smages, at mangfoldigheden hersker.

Hos Taco's Chucho laver de autentisk mexikansk mad. Foto: Réne Roslev

I det døren går op, rammer en tung duft af mad næseborene. I loftet hænger en stor diskokugle-ko. Lige ved indgangen er der lavet en lille scene af genbrugstræ. Der kommer slowtempo-jazz ud af højtalerne. Tre lyshårede piger i sort tøj fra top til tå går i et rask tempo hen mod døren, mens de smågrinende snakker om, hvilket billede af deres pulled duck-burger de skal lægge på Instagram. På deres vej ud af hallerne går pigerne forbi en ung familie, der sidder under disko-koen. Mor, far og to små drenge nyder hver deres ret. Faderen spiser en burger, moderen et stykke smørrebrød, mens den ældste dreng er ved at få sprækker i mundvigen i sin iver over at få maksimalt pasta ind i munden på en gang. Den mindste ligger på sin fars arm og tager sig en siesta oven på en god omgang brystmælk. Ved siden af dem sidder et ældre turistpar. De har både kort, kasket og kamera med. Manden kigger koncentreret på sin dampende steak, mens konen tydeligvis er utilfreds over, hun stadig ikke har bestemt sig for, hvad hun skal spise. Hendes fortvivlelse er forståelig, for det er svært at vælge med så mange muligheder.

Duck It hedder boden, der laver pulled duck burgere. Foto: Frederik Meldgaard

Der er i alt 35 madboder, hvoraf en af dem er mexicanske Taco's Chucho, der blandt andet serverer sprøde tacos. Foto: Réne Roslev

De første par minutter i Copenhagen Street Food på Papirøen symboliserer alt det, stedet kan. Mangfoldigheden eksisterer gastronomisk såvel som menneskeligt. Heldigvis for det.

Maden smager tilsyneladende godt – og der er noget for enhver smag. Foto: Frederik Meldgaard

I den gamle industrihal i hjertet af København ligger der 35 boder med hver deres klare idé om, hvordan deres bod skal se ud, og hvilke madoplevelser de tilbyder. Boderne på stedet kaldes food trucks, fordi størstedelen af boderne faktisk er biler indrettet som en lille butik. Copenhagen Street Food's koncept er simpelt og alligevel smågenialt. Rundt blandt de mange food trucks med mad og drikke er der placeret en masse borde, stole og sofaer. Lige meget hvor man køber sin mad, må man sætte sig, hvor man vil. Det betyder, at farmand kan få sin vegatar-wrap og mor sin ristede hotdog. Eller omvendt. Derefter kan de sætte sig ved samme bord og nyde maden.

Papirøen er blevet identisk med Copenhagen Street Food og omvendt. Foto: Frederik Meldgaard

Ifølge Copenhagen Street Food's kommunikationskvinde Maja Tini Jensen, er det en af de største styrker ved stedet. Hele familien kan spise sammen, og alle kan få lige det, de ønsker. Papirøen har sin egen valuta, som de kalder ”cow cash”, så man på en nem måde kan gå rundt og shoppe mad. ”Cow cash” er et godt eksempel på, at stedet skiller sig ud fra traditionelle spisesteder, ved at du selv skal gå på jagt efter din mad. Det er en blandning mellem Christiania og Torvehallerne, som Maja Tini Jensen selv kalder det. Her kombinerer man Torvehallernes brede udvalg af gastronomiske oplevelser med den afslappede atmosfære fra Christiania, og lader det være gennemgående i både maden og miljøet. Derfor var stedet i første omgang heller ikke tænkt som et sted, hvor man kunne bestille bord. Men i takt med at interessen for stedet steg, har man været nødt til at indrette et lille område, hvor det er muligt at bestille bord.

Ved Mols finder du det bedste fra den danske natur

Området hedder Drivhuset og ligger midt i hallen og er bygget af genbrugsvinduer.

Over bordene ved indgangen til hallerne hænger Copenhagen Street Food's yndlings disko-ko. Foto: Frederik Meldgaard

Copenhagen Street Food på Papirøen ligger ti minutters gang fra Operaen og fem minutter på cykel fra Højbro Plads. Foto: Frederik Meldgaard

At hallerne på den kunstige ø skulle blive Danmarks førende sted for street food, var ikke den første idé medstifter af Copenhagen Street Food Jesper Møller havde med stedet, da han lejede lokalerne i november 2013. Han ville bruge stedet som promoveringshus til eksempelvis biler. Efter en snak med sin kompagnon, Dan Husted, ændrede planerne sig. Dan Husted er gift med en amerikaner og havde selv set, hvordan food trucks i USA var begyndt at poppe op over det hele. De hentede Maja Tini Jensen ind, og sammen gik de tre i gang med at lave Danmarks første samlingssted for street food. Det skizofrene danske vejr gjorde dem sikre på, at det var en god idé at lægge det i hallerne. De åbnede op i maj 2014 med kun syv food trucks i den store hal. Siden er det gået stærkt, og nu er tallet altså fem gange så stort. Det betyder også, at der snart skal bygges til. Således kommer der fx snart en champagnebar på ”1. sal” med udsigt over hallerne. Med andre ord; Papirøen er blevet en succes.

Fra Sydkorea til Colombia på få meter

Hvad enten man er til mexicansk, columbiansk, marrokansk, italiensk ellerindisk, kan man få det på Papirøen. Foto: Réne Roslev

For hvert skridt man tager, er det som om, en ny food truck springer op foran en. Mens man går ned ad gangen med boderne på hver side, kører hovedet næsten i zizgag mellem dem. Duften fra det ene køkken bliver overtaget af en anden, der får en til at dreje sit hoved 180 grader for at se, hvad næste bod mon har at byde på. Sanserne er på overarbejde, og sulten melder sig akut på banen. For ligemeget hvilke gastronomiske præferencer man har, så findes det her.

Ved food trucken Brasa laver de grillkød, som man laver det i Brasilien. Foto: Masak Production

Boden Handmade laver smørrebrød afhængigt af årstiden. Tre stykker koster 75 kroner. Foto: Frederik Meldgaard

Den sydkoreanske restaurant Bulko laver nationalretten bulgo. Det er saftigt svine- og oksekød i en kop. Indehaveren Oliver Ko har kaldt sin food truck for Bulko, da det er kombinationen af retten og hans ejet efternavn. Lige ved siden af Bulko ligger Handmade, som laver håndmadder. Det er smørrebrød deluxe. Afhængigt af årstiden laver de forskellige typer smørrebrød, men man kan altid få tre håndmadder for 75 kr. Forsætter man lidt længere ned ad gangarealet, ligger Ok Thai. Her står thailandske kokke i et lille køkken, der ligner det er hævet direkte ud fra et gadehjørne i Chiang Mai og placeret på Papirøen. Indretningen er langt fra fancy, der er ikke noget smart udstyr, og der er ikke tænkt over farvekombinationen. Og så alligevel. For boden er næsten så autentisk, at det må være et bevidst valg. På et lille bord står fire gasblus, hvorpå der laves diverse wokretter. Bag bordet på bodens bagvæg hænger der et kæmpe billede af Buddhas ansigt. Det er noget nært det tætteste, du kommer på Thailand i København. Hvis du vil have overlegen æstetik ligger Coppper And Wheat's food truck få meter derfra. Her serverer de to franske bonde-hipstere Alex Fristot og Pierre Cacheux pommes frites der er dobblestegt i andefedt. De to gutter er som taget ud af folk-bandet Mumford and Sons med deres sixpence, bomuldskjorter med opsmøgede ærmer og seler, der holder de højtaljede hørbukser oppe. Stilen passer perfekt til deres madkoncept.

På gastronomisk cykeltur langs Ringkøbing Fjord

På samme gangareal som Copper And Wheat holder kaffebaren The Silver Streak Coffee Club også til. Udover kaffe kan kaffebaren prale af at have den mindste café i København. Der er nemlig indrettet en to-personers café inde i food trucken. Disse boder er blot et lille udpluk af alle de tilbud, Papirøen har at byde på. Hvad enten man er til mexicansk, columbiansk, marrokansk, italiensk, indisk, fisk, pølser, shawarma, pandekager, pulled pork, pulled duck eller den klassiske amerikanerburger, kan man få det på Papirøen.

Copenhagen Street Food 2.0

Stormly serverer økologiske øl fra danske mikrobryggerier. Foto: Frederik Meldgaard

Industrihallerne som Copenhagen Street Food har lejet sig ind i skal rives ned i 2018. Og selv om Copenhagen Street Food's succes er glædelig, kan man heller ikke lade være med at tænke på, hvad der sker, når udløbsdatoen på hallerne overskrides. For det er svært at forestille sig en bedre placering end på den kunstige ø. Placeringen ved Københavns kanal, med Operaen på højre side og Det Kongelige Teaters Skuespilhus som genbo på den anden side af vandet, virker næsten skræmmende oplagt. Copenhagen Street Food er den ivrige lillebror, der med åbenhed og gåpåmod giver en fin balance til to af Københavns mest finkulturelle kulturinstitutioner.

Chopper And Wheat gør en dyd ud af deres pommes frites, som dobbelsteges i andefedt. Foto: Réne Roslev

Kontrasten mellem det finkulturelle og et streetfoodmarked, der laver god mad i øjenhøjde til den brede befolkning er beundringsværdigt og et symbol på København, når det er bedst. Derfor er udfordringen for de tre stiftere at finde en ny lokation. Copenhagen Street Food 2.0, skal laves.

I midten af hallerne ligger et lille område der kaldes Drivhuset. Det er det eneste sted, hvor du kan bestille bord. Foto: Frederik Meldgaard

I folkemunde kaldes Copenhagen Street Food oftest blot Papirøen. Brandet Papirøen er stærkt, og det bliver en udfordring af flytte adresse. Skal man lede efter en ny papirø eller man skal køre de 35 foodtrucks i en anden retning. For hvordan flytter man en succes, uden at hjulene går i stå på vejen. Det må være nogle af de tanker, holdet bag Copenhagen Street Food går rundt og forholder sig til allerede nu. Om det er muligt at finde en ny papirø vides ikke endnu, men en ting er sikkert, de vil gøre alt for at finde en værdig arvtager.

Her finder du det gamle USA i det vilde vesten

Indtil da er det blot at nyde øen, maden og mangfoldigheden.

Tre råd til rejsen

  • Tag en stor flok dertil. Køb en masse forskellig mad fra forskellige food trucks og smag lidt af hvert. En af styrkerne ved stedet er de mange muligheder. Derfor er det også ekstra sjovt, hvis man kan gå sammen om at smage forskellige ting.
  • Smag en pulled duck-burger fra Duck It. Andekødet i burgeren er mørt, fedtet og rigtig lækkert. Hvis man er til andekød, er det et must.
  • Fejr din familiefødselsdag på Papirøen. Man vil gerne gøre alle i familien glade, men det er svært at gøre alle tilfredse, fordi farfar vil have gris, mor vil have vegatarmad og sønnike vil have pasta. På Papirøen er det nemt at gøre alle glade. Det er muligt at booke bord og få en tjerner til at hente drikkevarer – og så er det bare med at gå på jagt efter den bedste ret.
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her