*

Rejser

Dokumentar: Barcelona bliver ødelagt af turister

I en ny, kontroversiel film fortæller byens indbyggere, hvordan Barcelona desværre er ved at blive til en "forlystelsespark".

Mange af Barcelonas kendte steder er fyldt med turister, og lokalbefolkningen har nu fået nok. Foto: Santiago Lyon/AP

Barcelona er den fjerdemest besøgte by i Europa efter metropoler som London, Paris og Rom. Men det er ikke nødvendigvis godt for byen, lyder advarslen fra filmskaberen Eduardo Chibás i en ny dokumentar, "Bye Bye Barcelona," som i sin tre uger korte levetid allerede har rundet 100.000 klik på Youtube.

I filmen fortæller en række indbyggere kollektivt, hvordan den massive tilstrømning af turister til Barcelona allerede har ødelagt dele af byen og dens særpræg, og at der desværre ikke ses tegn på, at udviklingen vender.

"Vi har set en forfærdelig overbefolkning af byen," siger turistguiden Maria Martinez om problemet med tilstrømningen, som i 2013 oversteg otte mio. turister.

Turisterne har indtaget Ramblaen

I videoen ser man Barcelonas indbyggere fortælle, hvordan turisterne har indtaget hele bydele og skubbet lokalbefolkningen ud af steder som ved Ramblaen, og hvordan livet i byen er blevet "uudholdeligt" for den almindelige catalaner, fordi millioner af turister hvert år rejser til Barcelona.

"Vi må forsøge at gøre turismen til noget positivt og undgå, at menneskemængden bliver til noget negativt," siger Santiago Tejedor, der er viceinspektør på center for rejsejournalistik ved et af universiteterne i Barcelona.

Han peger på, at undersøgelser viser, at Barcelona er den fjerdemest skuffende turistdestination, og at byen derfor må passe på sin kulturelle arv, samt sikre at turisterne ikke bliver irriterede af, at gader, stræder, museer og pladser er fyldt til bristepunktet med folk, der skubber og maser.

En forlystelsespark

I filmen fortæller en kvindelig indbygger blandt andet, hvordan byen i lighed med eksempelvis Venedig i Italien er ved at blive til en "forlystelsespark", mens en anden hævder, at lokalbefolkningen selv er ved at blive træt af at bo i Barcelona.

Andre igen er irriterede over, at man har måttet begrænse adgangen til byens store park, Parc Güell, og tage entré for at besøge visse dele af parken.

Santiago Tejedor foreslår for at stoppe den kedelige udvikling, at Barcelona begrænser antallet af turister, der kan besøge byen. På den måde undgås også den overbefolkning af de mest populære steder i byen, mener han.

Filmen "Bye Bye Barcelona" kan ses her.

Påsketyvenes storby-favorit ligger mod syd

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her