*

Rejser 05.10.2013 kl. 20:34

Canada er som skabt til en ferie i autocamper

Man får kørt nogle kilometer, hvis man vil opleve blot en lille del af Canadas storslåede natur og byer i autocamper. Men man slipper for udgiften til hotel og har samtidig skove, bjerge, floder og dyr lige udenfor døren.

Mange steder kan man sidde lige så stille og nyde naturen fra sin lejrplads. Foto: Per Raahauge

Canada er verdens næststørste land med et areal på 9.984.670 km2, så opgiv med det samme at opleve alt på en enkelt ferie. Til gengæld kan man nemt komme vidt omkring og opleve meget, hvis man vælger at leje en autocamper, som i Canada kaldes et ”motorhome” eller en ”RV”, der er forkortelsen for recreational vehicle.

Det er nemmest at leje køretøjet gennem et af de danske rejsebureauer, enten som en del af en pakkerejse eller med andre tilkøb.

Det er vigtigt at være tidligt ude, hvis man går efter et motorhome og vil kunne vælge størrelse og komfortniveau.

Det er nemmest at leje køretøjet gennem et af de danske rejsebureauer, enten som en del af en pakkerejse eller med andre tilkøb. Men er man rejsevant, kan man jo altid tjekke prisen hos en af de mange canadiske udlejere af motorhomes. Vi gjorde det sidste og sparede et par tusinde kroner på en to-ugers tur med fire voksne i motorhome. Endnu mere kan man spare, hvis man vælger at lægge sin ferie uden for højsæsonen.

Til prisen i tilbuddet skal lægges betalingen for at benytte campingpladserne, der typisk ligger på mellem 10 og 40 dollars pr. vogn pr. nat, alt efter hvor mange faciliteter man vil have.

Og man skal lægge forbruget af benzin oveni. Motorhomes er oftest bygget over små, amerikanske lastvogne med automatgear og en tre- til fire-liters benzinmotor. Så de er tørstige. Forbruget ligger oftest omkring 30 liter pr. 100 km. Eneste trøst er, at benzinen er lidt billigere end herhjemme.

Motorhomes fås i mange størrelser, alt efter antallet af sovepladser og hvilken komfort man vil have. Det kan måske være rart at have ekstra plads til børn eller en lift til en kørestolsbruger.

I nationalparkerne ligger campingpladserne ude i naturen med eget bålsted og adgang til de faciliteter, man nu har brug for. Læs mere på: www.pc.gc.ca Foto: Per Raahauge

Normalt kan motorhomes føres med et dansk kørekort, der kan suppleres med et internationalt kørekort, som man hurtigt får udstedt i sin lokale Borgerservice i hjemkommunen.

Fordelen er, at både engelsk- og fransksprogede politifolk så kan læse, at hvad der står på ens danske kørekort.

Inden beslutningen, om Canada skal opleves i en autocamper, bør man sammenligne den samlede pris for en autocamper med prisen for samme rundrejse med lejet bil og lejede hotelværelser.

Campinglivet er meget udbredt og yderst populært i Canada, hvor man hver weekend kan se motorhomes eller store, potente pickups og firhjulstrækkere, der er på vej ud i naturen oftest med to trailere efter sig, hvor en mindre personvogn, en motorcykel, en båd eller en campingvogn trækkes med på weekenden eller ferien.

Men selv om vogntogene er lange, er det ikke noget problem at komme rundt med dem. Vejene er brede og lange, og der er generelt meget mere plads end herhjemme. Selv i storbyerne kan man komme rundt med en større autocamper. Og når man parkerer, er det accepteret, at man tager to pladser.

Prærie og bjerge

Vi valgte at tage udgangspunkt i millionbyen Calgary i provinsen Alberta i den vestlige del af Canada. Det gav mulighed for en rundrejse til både det store, opdyrkede prærielandskab og nationalparkerne i bjergene vest herfor på vores rundtur i Alberta og provinsen Saskatchewan, der ligger øst for den. På turen besøgte vi blandt andet nationalparkerne Banff og Jasper, der kan anbefales, uanset om man bare vil køre forbi den skønne natur eller ud at bruge den til fods, på mountainbike eller i kano.

Ud over et godt Canada-kort og flere detailkort er en gps god at have med, når man skulle finde vej.

Ud over et godt Canada-kort og flere detailkort er en gps god at have med, når man skulle finde vej. Der er flere muligheder. Nogle motorhomes har indbygget gps. Eller man kan leje en hos udlejeren. Men det er ofte så dyrt, at det bedre kan betale sig at købe en billig gps, når man ankommer til Canada. Men man kan også vælge at købe et Nordamerika-kort med USA, Canada og Puerto Rico til sin egen gps. Eller samme kort til sin egen smartphone.

Man skal dog være klar over, at sidstnævnte løsning kan komme til at koste data-forbrug på mobilen. Og taksterne i Nordamerika ligger væsentligt højere end i EU.

Herudover er kortene slet ikke så detaljerede, som vi er vant til herhjemme. Så regn ikke med at køre direkte til et husnummer, men find vejen, og kig efter husnumre. Opbygningen er ikke med lige og ulige numre som i Danmark. Og det er ikke altid, husnumrene kommer i rækkefølge.

Kom tidligt på dagen

Der findes mange private campingpladser, men de statsejede nationalparker har også egne campingpladser, der er godt besøgt. Faktisk så godt, at der ofte ikke er plads på dem, hvis man kommer sidst på dagen. Det er muligt nogle steder at bestille plads, og så det kan betale sig at stå tidligt op og ankomme til den ønskede plads sidst på formiddagen, hvorefter man resten af dagen kan opleve byen eller naturen i området.

Skulle en plads være optaget, har mange pladser oprettet overflow-pladser, der er store p-pladser kun med adgang til vand og toilet. Så kan man sove her en enkelt nat og opleve området, inden man fortsætter videre på sin rundtur.

Generelt er campingpladserne store og med masser af plads. De ligger smukt i naturen med god plads til naboerne og er ofte udstyret med et bålsted, som man kan lave mad på eller hygge ved. Ved indtjekning kan man vælge mellem pladser uden faciliteter samt pladser med el, med tilslutning af trykvand og med afløb for vand. Samt lidt større pladser, hvor man ikke behøver at bakke med et stort køretøj. Så får man en bås, man kører ind i og fortsætter fremad, når man kører derfra. Så kan det vist ikke blive lettere.

Fantastisk campingland

I højsæsonen kan man ofte kun få pladser uden faciliteter, men det gør jo ikke så meget, når man har flere store bilbatterier til lys inde i motorhomet, tank med gas til madlavning, tank til drikkevand og mulighed for senere at tømme de to tanke med henholdsvis ”gråt” vand fra køkken og bad samt ”sort” vand fra … toilettet. Og masser af faciliteter på selve campingpladsen.

På grund af det rige campingliv i Canada kan man på mange tankstationer og rastepladser tanke drikkevand og komme af med kloakvand uden beregning, så en basisplads kan sagtens bruges.

En af mine gode venner beskrev Canada som: »Det bedste fra Norden og det bedste fra USA samlet ét sted.« Jeg er ganske enig og kan kun tilføje, at det også er et fantastisk campingland.

Med autocamper rundt i Australien

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Rejser lige nu
Tophistorie

Nu starter sæsonen i landets forlystelsesparker

De danske forlystelsesparker springer – som blomsterne – ud i løbet af foråret. Nogle har allerede åbnet dørene, mens andre først byder publikum velkommen i april.
forsiden lige nu

Forsker: Islamisk Stat er ikke stærk nok til at erobre Damaskus

Islamisk Stat er stadig langt fra at erobre Syriens hovedstad, mener mellemøstekspert.

Se hvor 17,7 mia. i overskydende skat havner

3,3 mio. danskere vil 7. april få udbetalt for meget indbetalt skat.

Sydbank: Svageste krone nogensinde beviser Nationalbankens sejr

Den danske krone den nåede onsdag det svageste niveau mod euro nogensinde, når man ser bort fra et enkelt udsving i år 2000.

Irakisk minister: "Vi har vundet en storslået sejr over Islamisk Stat"

Islamisk Stat er blevet drevet ud af Tikrit, siger Iraks forsvarsminister.

DF har mistet styrke i landets kommuner

Der har været travlhed ved udgangsdøren siden DF's succesfulde kommunalvalg i 2013.

Hvorfor spurter benzinprisen fra dieselprisen?

Benzinen er siden årets første dag blevet 1 kr. dyrere per liter.
Annonce
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce
Annonce