*

 

Rejser

Svensk lakse-eldorado

Lystfiskere er tiltrukket af Mörrum, hvor der hvert år bliver landet masser af store laks og havørreder. Selv begyndere kan få en stor oplevelse ved den svenske elv.

Små ringe breder sig i vandet, idet fluen rammer overfladen. Langsomt synker den ned i dybet, og det strømmende vand sørger for, at den glider ned ad elven og forhåbentligt forbi standpladsen for en laks eller en havørred, som er ude af stand til at modstå fristelsen. 100 meter opstrøms er der knald på, men her bugter elven sig i et mere adstadigt tempo. Et par ænders rappen bryder den meditative lyd af det brusende vand, men sanserne er indstillet på stangen, linen og fluen. Måske resulterer dette kast i, at drømmefisken hugger...

Sig navnet Mörrum til en lystfisker, og du vil se et tandpastasmil i størrelse øre til øre brede sig ud over ansigtet. Den svenske elv rummer ikke bare mange fisk. Den rummer også de helt store, som enhver lystfisker drømmer om at tage en tvekamp med. For nogle år siden var fiskeriet nede i en bølgedal, men et målrettet arbejde med at forbedre forholdene for fiskebestanden har båret frugt. Sidste år blev der fanget 2.008 laks og havørreder med en 19,9 kilos laks som den største. Den slags statistikker trækker lystfiskere af huse. Også Morgenavisen Jyllands-Postens udsendte medarbejder, som er inviteret på et weekendkursus for begyndere i fiskeri med tohåndsfluestang.Kasteteknik skal læres

Pegefingeren holder styr på den orange flueline, og højre hånd har et solidt tag i fluestangen - klar til at udføre et kraftfuldt ryk, der kan kroge fisken, hvis en havørred eller laks lader sig lokke af den farvestrålende madding. Strømmen trækker langsomt fluen ind mod bredden, og det er tid til et nyt kast.

Det ser legende let ud, når fiskeinstruktør Kristian Söderström kaster med den store fluestang, men det er synsbedrag. Det er helt utroligt, hvor mange ting der kan gå galt, når man selv skal udføre det simple kast: Op med stangspidsen, så linen kommer fri af vandet. I en accelererende bevægelse trækkes stangen om bag højre øre, mens man vrider kroppen, så man får front mod vandet. Kort pause, så linen lægger sig på vandet. Derefter trækkes stangen fremad og ned og vupti: Linen snor sig ud over vandet og sender igen den lille flue på arbejde...Pakke med hotel og instruktør

Man kan selv arrangere sin fisketur og købe et fiskekort hos Mörrum Kronolaxfiske i den lille by Mörrum. Den ligger tæt på elvens udløb i havet, og her er det mest attraktivt at fiske. Et endagskort koster fra 265 kr. i lavsæsonen til 730 kr. på premieredagen i marts. Der er 32 pools (fiskestykker) på syv km af det nederste stykke af elven. Nogle pools er forbeholdt fluefiskere, andre spinnefiskere.

En anden mulighed er at tage på en færdigstrikket tur med en erfaren fiskeguide, f.eks. Kristian Söderström. Sammen med Hotel Walhalla tilbyder han en weekendtur for begyndere i fiskeri med tohåndsfluestang. Fuldpension på hotellet, to dages fiskeri, kasteteknik og lån af udstyr koster 5.200 svenske kr. Det svarer i disse økonomiske krisetider til ca. 3.650 danske kr.

Fiskeriet foregår på hotellets private stykke af elven, som kursisterne har for sig selv. Det giver god plads omkring sig og mulighed for at fiske i ro og mag. Absolut en fordel som begynder. Det er også guld værd at have en erfaren instruktør til rådighed. Med hans vejledning og rettelser af ens tvivlsomme teknik kommer man hurtigt til at kaste hæderligt, mens det på egen hånd er næsten umuligt at finde ud af, hvad man gør forkert.

»Du skal holde en længere pause, inden du trykker stangen frem … Det er bedre. Men du skal ikke sænke stangen så meget i fremkastet,« guider Kristian Söderström, mens han tager fat i ens arme og gennemfører kastet, så man kan mærke følelsen, når det sidder lige i skabet. Efter et par timers hakkende fiskeri begynder kastene stille og roligt at sidde bedre. Bevares: ikke hver gang. Det er muligt at lave de mest utrolige knuder på en flueline. Men indimellem kommer der en succesoplevelse, når hver en detalje falder i hak, og fluen lægger sig perfekt på vandet. Det handler om teknik og timing. Ikke om muskelstyrke. Stangen og linen gør arbejdet, når kastet udføres korrekt.Marts-september

Der er 190 km fra København til Mörrum. Turen tager to en halv time i bil og 10 minutter længere, hvis man i stedet hopper på et Øresundstog, som har direkte afgange til den lille svenske landsby med den storladne elv. De ældste beskrivelser af fiskeriet efter dens laks daterer sig til 1231. Nu om stunder tiltrækker elven årligt 12.000-13.000 fiskere fra 20 lande. Sæsonen strækker sig fra sidst i marts til sidst i september. Premierefiskeriet er så attraktivt, at der bliver trukket lod om pladserne ved de mest attraktive stykker af elven.

I begyndelsen af april 2009 bager solen fra en skyfri himmel. Det er så varmt, at det er en nydelse at tage et par skridt ud i elven for at køle benene ned. Der er for mange lag tøj under de åndbare waders til en dag som denne, hvor temperaturen er kravlet op på 16-17 grader, selv om kalenderen påstår, at sommeren langt fra er begyndt endnu. Ideelt vejr til solbadning, men ikke til fiskeri. Det er dog en del af charmen ved lystfiskeri: Her er mennesket underlagt naturen. Timerne ved vandet skaber en god appetit, og heldigvis har vores fiskeguide ikke lagt an på, at vi skulle fange dagens frokost. Flæsk og biksemad bliver tilberedt over åben ild, og det primitive måltid smager herligt i en kulisse, som ikke fås bedre. Vores fiskestykke veksler mellem åbent terræn og skov.

Her ved Mörrum er tohåndsfluestænger standard, mens danske kystfiskere tyr til de mindre enhåndsstænger. Det kræver en helt anden kasteteknik at få fluen til at makke ret med de store stænger, men alle otte deltagere på weekendens fiskekursus lærer at kaste fluen ud i vandet. Nogle har i forvejen erfaring med enhåndsstænger, mens andre er nybegyndere. Ingen oplever dog adrenalinsuset, når en laks pludselig rusker stangen til live, mens den kæmper for sit liv. Kun vores fiskeguide får en fisk på krogen i et af morgenstundens første kast, inden solen har nået at bemægtige sig himlen. Den kamp vinder fisken.

Fraværet af fangster ødelægger dog ikke kursisternes gode humør. Over aftenens toretters fiskemenu på Hotel Walhalla er alle enige om, at det har været en fantastisk weekend, selv om adskillige timers fiskeri har gjort musklerne ømme, og solen bider i ansigtet, der har fået en markant rødlig kulør.

På hotellets vægge vidner årtiers indrammet fiskehistorie om, at ikke alle går tomhændede hjem fra Mörrum. Fotografierne hænger ramme ved ramme. Et er lettere falmet. Det forestiller Jarl Krogh fra Slagelse, som poserer med en laks på 20,7 kg fordelt på 129 cm. Fanget den 26. september 1959 kl. 17.45. Det er muligt at fange sit livs fisk i Mörrum.Læs også: Stockholm set fra oven

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her