*

Vin

Er vinen noget snask, når der skruelåg på?

Det er ikke altid proppens skyld, når en vin har prop, men alligevel; ingen andre genrer ville acceptere så stor en fejlrate, så det er forståeligt, at alternative lukkemetoder vinder frem.

Proptrækkeren

Proptrækkere findes i adskillige former og prisklasser. De kom frem i 1700-tallet og har reelt ikke udviklet sig ret meget siden, og der er derfor stadig vild uenighed om, hvad der er bedst. Der findes massive bordmodeller, som ikke rigtig kan finde plads hos private mennesker, og der findes lækre modeller fra knivmærket Laguiole (husk: udtales med blødt g!). Den klassiske tjenerproptrækker er som regel glimrende til hverdagsbrug, mens åbning af gamle flasker kan kræve både anderledes redskaber og mange og lange rituelle øvelser.

Korkproppen

Den forgangne nytårsaften bragte en ny kilde til alvorlige skader: champagnesabling. Mislykket, forstås. I sig selv lettere komisk, fordi netop en flaske champagne faktisk ikke kræver noget redskab overhovedet, men også en understregning af riternes betydning, når det gælder vin. Det skal se ud. Det skal lyde. Når man åbner en  flaske champagne eller bare en flaske vin. Ingen tvivl om, at det er med til at holde korkproppen i live som lukkemetode, for når den dyre vin åbnes forventningsfuldt, og en hengemt duft af sur, muggen kælder stiger fra glasset, er det ikke bare irriterende, det kan være utåleligt, ja, ubærligt dyrt – mange tusinde kroner kan være lige til at hælde ud. Prop! Bouchon! Det er molekylerne TCA og TeCA, der giver den mugne smag. Det ved man. Nye forskningsresultater viser, at også TBA molekylet er medskyldigt, og det rammer mellem fem og ti procent af alle flasker – langtfra alle bliver opdaget.

Skruelåget

Skruelåget er en udmærket løsning. Den første vin med skruelåg så dagens lys i 1964, og siden har de bredt sig – i Australien er så godt som alle vine, selv de allerdyreste og fineste, med skruelåg. Hvis man taler om hverdagsvin, der skal drikkes ung, er skruelåget klart at foretrække. Det er som regel let at kende forskel på den samme vin efter tre år under henholdsvis prop og skruelåg, fordi skruelåget holder vinen frisk, mens korkproppen tillader en langsom harmonisk udvikling. I dag kan man imidlertid købe skruelåg, der tillader en nøje afstemt luftpåvirkning (i stil med korkproppen, om end ikke to korkpropper er ens i den retning).

Plasticpropper

Syntetiske propper er et udmærket om end ikke videre æstetisk tilfredsstillende alternativ til korkproppen. Fordelen er, at de ikke smuldrer, ulempen at de ikke slutter helt tæt. Fordi de ikke er et naturprodukt, arbejder de ikke med, når flasken udvider sig eller indskrænkes i takt med temperatursvingninger. En smukkere løsning er glasproppen, der har vundet udbredelse især i Tyskland og Østrig, men den er også dyrere og har givet visse problemer med læk, når flaskerne ligger ned.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Billig sprøjt forklædt som Amarone

Tag med på jagten på fødevaresvindlerne. Forfalsket honning og rødvin er nogle af de varer, som organiserede kriminelle har kastet sig over. Sådan ser du, om vinen er forfalsket.
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Sådan bliver din cykelferie en succes
Hvilken cykel er bedst, og hvad skal jeg egentlig pakke ned i tasken? Få her rådene til, hvordan du forbereder dig på din cykelferie. 
Se flere
AGF’er har tilbud fra to Superligaklubber
Kim Aabech har næppe spillet sin sidste kamp i Ceres Park. To ligaklubber vil gerne tilknytte ham i den kommende sæson, så mon ikke han returnerer til Aarhus på et modstanderhold. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her