*

Mad

Supermarkeder tilbagekaldte færdigret: To personer afgået ved døden

19 personer er blevet syge af samme type salmonella-bakterie, der spores tilbage til en frossen færdigret. To personer, der i forvejen havde anden alvorlig sygdom, er afgået ved døden.

Produktet er solgt under mærket Normeat A/S i dagligvarebutikkerne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Fakta, Fakta Q og på Coop.dk.

Fødevarestyrelsen advarer forbrugerne mod at spise en frossen færdigret med forloren hare fra Coop, produceret af Tulip, efter at 19 personer er blevet syge af en type salmonella-bakterie.

Af de 19 er to personer, der havde en anden alvorlig sygdom i forvejen, afgået ved døden.

Undersøgelser af salmonella-tilfældene har kastet mistanken på den forlorne hare. Undersøgelserne slår dog ikke endeligt fast, at det er den madvare, som står bag spredningen af bakterier.

- Vi arbejder på højtryk for at opklare denne sag og at opspore og inddæmme kilden til udbruddet, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove.

Der er tale om en frossen færdigret. Den er solgt under mærket Normeat A/S i Kvickly, Super Brugsen, Dagli' Brugsen, Fakta og på coop.dk.

Den er produceret 4. november, og Fødevarestyrelsen gør derfor opmærksom på, at den kan ligge i fryseren hos nogle forbrugere.

Finder man produktet i sin fryser eller andre steder i hjemmet, skal den kasseres eller leveres tilbage til butikken, den er købt i, oplyser Fødevarestyrelsen.

Fordi undersøgelserne stadig er i gang, vil Fødevarestyrelsen ikke afvise, at den på et senere tidspunkt vil udvide tilbagekaldelsen til flere datoer.

Der er både børn og voksne blandt de smittede. Det er Statens Serum Institut (SSI), der står for at opklare, hvor smitten stammer fra.

Første spor er, at alle 19 har samme type bakterier, forklarer Luise Müller, der er epidemolog på SSI.

- Det tyder på en fælles smittekilde. Derudover har vi ved at interviewe de smittede og studere en del af patienternes indkøbsdata kunnet se, at lige netop den forlorne hare er blevet købt og spist af flere af patienterne, siger hun.

Salmonella-baktier kan ikke overleve temperaturer over 75 grader. Derfor vurderer Fødevarestyrelsen, at utilstrækkelig opvarmning er en del af årsagen til salmonella-udbruddet.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Coops dobbeltmoral
Jørgen Sørensen, Brabrand
Samvirke og Coop vil gerne fremstå som bannerførere for folkesundheden; og det er jo et prisværdigt formål.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her