*

Mad

»Grillbaren og ketchupflasken vækkede min trang til grønt«

Anh Lê kom som barn til Aalborg som vietnamesisk bådflygtning, hvor hun tidligt besluttede sig for at erstatte frituremaden med det grønne, vietnamesiske køkken. Hun er nu aktuel med sin tredje kogebog – med havetip.

Muslinger i karry. Foto: Columbus Leth

En frodig urtehave og et vietnamesisk urtekøkken på dansk er det vietnamesisk fødte Anh Lê har skabt i en asfalteret baggård i København. Hun er opvokset i Aalborg, men blev født i 1970 i Vietnam, hvor familien måtte flygte fra i 1978. Efter tre måneder i en flygtningelejr i Indonesien kom familien til Danmark, hvor moderen åbnede en grillbar. Her hjalp Anh Lê til gennem sin opvækst, men hun savnede mere og mere det vietnamesiske køkken, som hun huskede fra hjemlandet.

»Trangen til et liv uden for grillbaren var så stor, at jeg som 12-årig skrev i min dagbog, at jeg ville åbne restauranter med vietnamesisk mad. Det kom til at ske. I dag består LêLê-gruppen, hvor jeg er medejer, af fem LêLê Street Kitchen, en restaurant med moderne vietnamesisk mad på 1.200 kvm og et produktions- og cateringkøkken,« fortæller hun i sin nye kogebog, som både er en guide til at dyrke sine egne grøntsager og urter og 60 vietnamesiske opskrifter.

Græshoppesalat på menuen

Ud over selve opskrifterne i bogen handler de første kapitler om, hvordan man kan anlægge sin egen urtehave – ligesom hun selv har gjort – som resultat af en periode med alt for meget stress i hendes liv. Hendes restauranter gik forrygende, men hun glemte at dyrke sin passion og inspiration. Efter lang tids søgen gik det op for hende, at svaret var en have – og inspireret af det nye urban gardening-koncept fra storbyer som New York – anlagde hun en gave for egne midler i sin baggård. Den er i dag hendes meditations- og inspirationshave.

»Jeg besluttede mig for at anlægge en have i den kedelige, grå baggård, jeg havde kigget på i 10 år. Jeg tømte opsparingskontoen, og ugen efter fjernede to gravkøer den sorte asfalt og den forurenede jord, og jeg købte ny, god muld,« siger hun.

»Bliv frisk og forårsfit med supersupper«

Resten er historie, som man siger, og oplevelsen af at dyrke sine egne urter og grøntsager – af både dansk og vietnamesisk oprindelse – har bekræftet Anh Lê i, at “lykken og den indre ro er at så, spire og spise”. Fra bogen får du her to opskrifter på retter med skaldyr, som findes i de danske farvande og ved kysterne.

“LêLês Urtekøkken. Så og spis. 60 vietnamesiske opskrifter” udkommer på Gyldendal den 15. marts 2017 til 299,95 kr.

Muslinger i karry

(4 personer)

Ingredienser:
3 kg blåmuslinger
2 fed hvidløg
1 løg
2 stængler citrongræs
1 galangarod, 30 g
1-2 bird eye chili
8 cherrytomater
15 g koriander
2 forårsløg
10 stk spiselige blomster som stedmoderblomst eller purløgsblomst
2 spsk olie
1/2 l hønsebouillon
1 tsk tomatpasta
2 spsk karry
1 dåse kokosmælk
2 spsk fiskesauce
1 spsk rørsukker

Fremgangsmåde:
Rens muslingerne, og sorter de åbne eller ituslåede muslinger fra.
Hak hvidløg fint, og skær løg i skiver. Hak citrongræs meget fint, skær galangarod og chili i skiver. Halver cherrytomaterne, pluk bladene fra koriander, og skær forårsløg i stykker a 3 cm.
Opvarm olien i en dyb pande, og sauter først hvidløg, løg, citrongræs, galangarod og chili, til det er gyldentTilsæt hønsebouillon, karry og tomatpasta. Kog op, og lad det simre i ca. 10 minutter, si krydderierne for mere smag.
Tilsæt cherrytomaterne og kokosmælk, kog op igen, og lad det simre endnu 5 minutter. Smag til med fiskesauce og rørsukker.
Hæld muslingerne i, læg låg på, og kog i ca. 7-8 minutter, til alle muslingerne har åbnet sig. De, der ikke åbner sig, skal kasseres. Drys koriander og forårsløg over, og pynt med blomsterne. Server med lune baguetter til.

Grillede knivmuslinger. Foto: Columbus Leth

Grillede knivmuslinger

(4 personer)

Ingredienser:
1 kg knivmuslinger
Havsalt
2 dl forårløgolie
4 spsk. peanuts

Fremgangsmåde:
Rens knivmuslingerne, og sorter de åbne eller ituslåede muslinger fra. Tænd for grillen. Knus peanuts i en morter.
Læg muslingerne på grillen, de små skal grilles i ca. 3-4 minutter og de store 5-6 minutter, til kødet bliver fast og hvidt. Drys salt på og hæld forsigtigt 1 tsk forårsløgolie over hver knivmusling. Drys derefter peanuts over, og tag dem fra grillen.
Server straks.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her