*

Mad

Kokke-talentet Morten Falk rejste hjem fra "Sol over Gudhjem"-konkurrence på Bornholm 40.000 kr. rigere

Bornholmsk kokkekonkurrence er blevet et stort tilløbsstykke.

Kokken Morten Falk fra restauranten Kadeau løb af med sejren i madkonkurrencen "Sol over Gudhjem". Foto: Marie Louise Munkegaard

"Det er jo et stykke smørrebrød", tænker du. Men de seneste seks år har det også været en kokkekonkurrence.

Indimellem får folk nemlig idéer, der er så gode, at de skaber organisk momentum helt af sig selv uden en langsigtet plan eller mål.

Som fx da kokken Mikkel Marschall efter en tur på jomfruhummerestivalen på Læsø fik den idé at lave en kokkekonkurrence på havnen i Gudhjem. Første konkurrence blev afholdt i et mindre telt på havnen, men nu seks år efter har konkurrencen "Sol over Gudhjem" vokset sig gradvist større og større og må med de ca. 10.000 besøgende gæster vel efterhånden anses for Danmarks største.

Konkurrencen blev i år afholdt den 27. juni og var ledsaget af et større madmarked med over 50 boder, og landsdækkende tv var for første gang på plads for at dække begivenheden.

Dette års skarpe deltagere var Jeppe Foldager fra Alberto K, Andreas Bagh fra Kong Hans Kælder, Mikkel Olsen fra Babette i Vordingborg og Morten Falk fra Kadeau.

Deltagerne håndplukkes til konkurrencen, og filosofien bag udvælgelsen er, at det skal være "rising stars" der med deltagelse i konkurrencen kan give karrieren en hjælpende hånd i ryggen.

Konkurrencens dommere er alle dygtige og kendte kokke og køkkenchefer, og der var dermed oprigtig professionel anerkendelse forbundet med sejren. Dette års dommere var Esben Holmboe Bang, Per Thøstesen, Jesper Koch og Kenneth Hansen, der selv har vundet konkurrencen to gange.

Der er skrappe krav til kokkene i konkurrencen, der har fokus på anvendelsen af bornholmske råvarer. De skulle lave en forret ud fra en "mystery box" med ukendte ingredienser(torsk, muslinger og smør) og hovedretten skulle indeholde følgende hovedelementer:

  • Kalvebryst  
  • Nyre, hjerte eller lever af kalv
  • Æblemost fra Bornholms Mosteri
  • Kærnemælk fra St. Clemens Mejeri
  • Røg
  • Et hemmeligt element, der blev udleveret på dagen; saltet kalvemarv

I godt humør og afslappet stemning blev der stegt og dampet for øjnene af en mangfoldig publikumskare, der også fandt vej til de mange boder med smagsprøver.

Men er der en effekt af konkurrencer som denne, og kan man som gæst bruge oplevelsen til noget? I høj grad at dømme efter mængden af publikum på scenen foran de arbejdende kokke, der tilsyneladende fandt det interessant at komme tættere på de processer og teknikker, der skaber den finere gastronomi.

Kulinarisk folkemøde

At se transformationen af kendte råvarer til smukke anretninger og måske få afmystificeret det professionelle køkken en smule.

"Sol over Gudhjem" har efterhånden udviklet sig til et endagskulinarisk folkemøde, hvor emner som lokale produkter og dyreetik tages op.

Således kom kødet til årets konkurrence fra såkaldte krydsningskalve, som er kalve hvor jerseykøer krydses med kødkvæg for at sikre at tyrekalvene får bedre tilvækst.

I dag er landmændene nemlig nødt til at aflive jerseytyrekalve ved fødslen, da det ikke er rentabelt at fodre dem op, og det stikker i øjnene og bliver en etisk udfordring. Så forhåbentlig kan konkurrencen på havnen i Gudhjem være med til at løse den slags problematikker og dermed komme til at handle om andet og mere end en kokkedyst.

Det var iøvrigt Morten Falk fra Restaurant Kadeau, der løb af med sejren i år. Hans hovedret bestod bl.a af brød på kærnemælk, svampe og løg, bouillon med indmad og kalvebryst med morkler, hestebønner og hyldeblomst. Morten Falk er også den næste danske kandidat til den prestigefyldte franske kokkekonkurrence Bocuse d'Or og kunne glad og stolt forlade klippeøen 40.000 kr og en stor oplevelse rigere.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
TV
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her