*

Mad & Vin 29.05.2012 kl. 09:47

En familie smider 105 kilo god mad ud

Mere end halvdelen af den mad, der kasseres, kunne have været spist, viser ny undersøgelse.

42 kilo. Så meget mad, som godt kunne have været spist, smider hver dansker ud om året. Foto: Colourbox

"Tænk på børnene i Afrika."

Den sætning er mange danskere vokset op med, og den er blevet hørt, når vi øser mere mad op på tallerkenen, end vi kan spise.

Men hvordan skal en ny sætning lyde, når vi kyler mere spiselig mad ud på et år, end en granvoksen mand vejer? "Køb mindre mad ind til husstanden. Spar penge, og gavn miljøet."

105 kilo god mad

Så meget smider en gennemsnitlig husstand, som bor i parcelhus, årligt ud af mad, der lige så godt kunne mætte tomme maver. Det viser en rapport fra Miljøministeriet.

Miljøstyrelsen, som hører under Miljøministeriet, har kortlagt dagrenovationen fra ca. 800 husstande i Danmark. Undersøgelsen viser, at den samlede mængde madaffald per år er på 76 kg per person. Heraf kunne de 42 kilo have været spist. Det er primært grøntsager, frugt, brød og kager, der ender i skraldespanden.

"Det er første gang, vi får sat tal på, hvor meget af det affald, vi smider ud, der kunne have været spist. På samfundsplan er det et enormt spild af ressourcer, at så meget god mad ender i skraldespanden, og derfor er det vigtigt at informere danskerne om, hvad de selv kan gøre for at mindske madspildet," siger Anne-Mette Lysemose Bendsen, civilingeniør i Miljøstyrelsen.

Ny kampagne

Miljøstyrelsen blæser nu til kamp mod madspildet i kampagnen "Brug mere - spild mindre". Og det er der særligt én grund til.

"For den enkelte familie kan det være snusfornuft, at man spiser den mad, man har købt i supermarkedet i stedet for at smide den ud. Alligevel smider vi stadig betydelige mængder mad ud," siger Anne-Mette Lysemose Bendsen

Her er der fem gode råd til at kommet spildet til livs.

  • Køb kun den mad, der er behov for
  • Opbevar maden korrekt
  • Tilbered kun den mad, der vil blive spist
  • Gem madrester, og brug dem senere
  • Vær opmærksom på holdbarhedsmærkninger

LÆS OGSÅ: Vejning skal reducere madspild

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
forsiden lige nu

Pilot: Vi vil alle hjem til vore elskede

Sådan fik pilot på Germanwingsfly nervøse passagerer på vingerne dagen efter tragedie.

Ane Uggla mener at have forfædrene på sin side

Knap tre år er der gået siden Mærsk Mc-Kinney Møller døde. Siden har Ane Uggla forvaltet familiens arv, og det har hun forsøgt at gøre i faderens ånd.

Nu kan 14.000 kilo Holger tage en skraber på sit eget torv

Siden 2013 har den originale Holger Danske-skulptur levet et omtumlet liv.

Potlugt har fået politidirektør til at flytte sit kontor

Politiets succes på Christiania har betydet, at hashhandlen er faldet med 30 pct. - og givet et lidt specielt problem på Politigården.

Seks skarpe til Morten Østergaard om skat

Den radikale vicestatsminister forklarer, hvorfor der skal tales om boligskat fem år før, den kan ændres.

Teknisk fejl: Nigerias præsident kan ikke stemme

Teknologien svigtede, da præsidenten ville afgive sin stemme ved det nigerianske præsidentvalg.
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Væddeløb med hest og vinsmagning: Se de sære maratonløb
Går du sukkerkold ved tanken om 42,5 kilometer på storbyens asfalt, så læs med her. Kloden byder på de særeste maratonløb i arktiske landskaber og diktaturstater. Eller med æsler, vinsmagning og Disney-figurer undervejs på ruten. 
Se flere
Bolig
Dagbog fra et terrasse-projekt
Tina Dalbøge, der er blogger, handywoman og har gør det selv-brevkassen her i Bolig, viser i ord og billeder, hvordan hun og hendes mand, Claus Dynesen, har fået forvandlet deres lille, hyggelige terrasse til et stort uderum med plads til solbænke, bord-bænkesæt og ikke mindst et udekøkken bygget op af traller. 
Se flere