*

 

Mad & Vin

Ville du spise kødpølse med ribs?

Kød med ribs, rabarber og salvie kan blive en realitet, hvis ny forskning bliver en succes.

Ny forskning vil undersøge muligheden for at bruge bær og urter som konserveringsmiddel i kød. Foto: Colourbox

Var det noget med en ribssalami eller et stykke med tyttebærkødpølse?

Forskere fra Aarhus Universitet er gået sammen med Danish Meat Research Institute (DMRI), Tulip Food Company og Hanegal om at udvikle en række nye økologiske og konventionelle kødprodukter, der bruger bær og urter i stedet for almindelige konserveringsmidler som nitrit og salt. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Ideen om at tilsætte bær og urter til kødprodukter kommer fra eksisterende viden, der viser, at nogle planter, rødder, bær og løg kan hæmme bakterievækst, og i nogle arter er koncentrationen så høj, at planteprodukterne måske kan bruges til at konservere fødevarer med. Det skal det nye samarbejde undersøge.

Bær og urter i stedet for nitrit

Kødprodukter får normalt tilsat salt og nitrat som konserveringsmiddel, men da der ikke må tilsættes nitrit i økologiske produkter, er de naturlige konserveringsmidler i form af bær og urter pludseligt ekstra interessante. Derfor har planteforskere fra Aarhus Universitet udarbejdet en liste over 37 arter med antibaktieriel effekt. Alle planterne er herefter blevet testet af DMRI for deres antibaktierielle effekt på tre gængse typer bakterier, så der til sidst stod 15 arter tilbage på listen.

Listen blev herefter yderligere indsnævret af DMRI og Aarhus Universitet, så den kun indeholdt planter, der var nemme at dyrke eller skaffe i Danmark. Tilbage på listen er otte plantearter, som er praktiske at dyrke, håndtere og levere, samt alle indeholder forskellige antibaktierielle stoffer.

På den korte liste står nu aronia, salvie, sar, slåen, tyttebær, ramsløg, ribs og peberrod.

Testfasen begynder

"Vores næste skridt bliver at udvikle og teste, hvordan planterne skal forarbejdes og anvendes uden at ødelægge deres konserverende egenskaber. Skal de hakkes, moses eller fryse- eller lufttørres? Skal de blandes op i vand eller olie? Og hvordan skal de pasteuriseres?" siger seniorforsker Martin Jensen fra Aarhus Universitet i en pressemeddelelse. Han skal sammen med sin kollega seniorforsker Kai Grevsen endvidere udvikle optimale dyrknings- og lagringsmetoder, så planternes ønskede egenskaber bevares bedst muligt efter høst.

Videre forskning skal desuden påvise, hvordan planteprodukterne optimalt skal fordeles i kødprodukterne. Skal de eksempelvis blandes i som et pulver eller sprayes på som en vandig substans – og med hvilken dosering?

Projektet, som løber fra 2011 til 2013, er finansieret af Fødevareministeriets Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

Læs mere om projektet

LÆS OGSÅ: Forskere skal forebygge økosvindel

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Billig sprøjt forklædt som Amarone

Tag med på jagten på fødevaresvindlerne. Forfalsket honning og rødvin er nogle af de varer, som organiserede kriminelle har kastet sig over. Sådan ser du, om vinen er forfalsket.
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Bolig
Claus Bonderup tegnede atelier til sin kone: Hen over sommeren kan du besøge det
I Haven i Hune ligger et atelier. Det har arkitekt og designer Claus Bonderup tegnet til sin kone Anne Just, som står bag haven. I disse sommermåneder kan man træde indenfor i atelieret og opleve Claus Bonderups mange arbejder. 
Se flere
Kåring af Dokk1 kritiseres: Debattør kalder forløbet for »fup«
Kritik: Seks ud af otte jurymedlemmer var danskere, sponsoren var en samarbejdspartner, og en af prisens stiftere var en medejer, da Dokk1 i sidste uge blev kåret til verdens bedste nye bibliotek. En uge efter overrækkelsen ulmer kritikken. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her