*

Mad & Vin 10.02.2012 kl. 19:05

Derfor vil nogle have "rigeligt smør"

Det er genetisk bestemt, at nogle mennesker kan lide fed mad, viser amerikansk studie.

Der er desperat mangel på smør i Norge i disse dage. Foto: JP

Nogle mennesker kan bedst lide mad, som Brødrene Price laver den - rigeligt med smør.

Forkærligheden for fed mad, som nogle mennesker har, er blevet undersøgt af en gruppe amerikanske forskere på Pennsylvania State University.

Og de har nu et resultat klar.

Protein styrer lysten til fedt

Forskerne har fundet frem til, at et protein i kroppen ”CD36” afgør, hvor godt man kan lide fed mad, skriver nyhedssitet Science Daily.

”Vi har for første gang vist, at folk, der har en bestemt form for CD36, har en tendens til bedre at kunne lide fed mad og dermed har en større chance for at kunne udvikle overvægt end andre,” siger Kathleen Keller, assisterende professor for ernæringsmæssig forskning ved Pennsylvania State University, til Science Daily.

Tidligere forsøg med mus

Det er angiveligt folk med AA-mutationen af proteinet, der synes bedre om fed mad. 21 pct. af alle mennesker har denne mutation.

Aase Handberg, overlæge ved Aalborg Sygehus og klinisk lektor ved Aarhus Universitet, har CD36 som speciale.

”Studiet er spændende, fordi det er det første, der går ind og viser, at CD36 også hos mennesker påvirker, hvordan man smager fedt og ens præference for fedtholdige fødevarer, og det kan forklare, hvorfor nogle mennesker bliver fede,” siger overlægen til fpn.dk

Ifølge hende har forskningsprojekter tidligere vist, at mus og rotters lyst til fed mad bestemmes af, hvilken type af CD36, de har.

Testpersoner fik bacon

I det amerikanske studie deltog 317 testpersoner.

Testpersonerne spiste blandt andet fede salatdressinger og bacon, og de skulle efterfølgende bedømme, hvor fed smagen var.

Og her vurderede testpersoner med ”AA-mutationen” altså den fede mad som mere cremet og lækker.

Studiets testpersoner var udelukkende afro-amerikanere, fordi denne etniske gruppe har lettest ved at udvikle overvægt, forklarer forskergruppen bag projektet, der bliver støttet af The National Institutes of Health.

LÆS OGSÅ: Mysteriet om vores fede maver

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
forsiden lige nu

Rester af dødspilot er fundet

Efterforskere bekræfter, at resterne af 2. piloten Andras Lubitz er identificeret.

Ekspert: Illoyale danskere foretrækker luftens rebel

Danske flykunder er drevet af billige billetter, og Ryanair mister derfor ikke mange kunder på fagforeningskonflikten.

Forskere: Vi har fundet den "største skurk" ved Alzheimer

En undersøgelse af mere end 3600 hjerner har givet vigtig viden om sygdommen.

S-politiker vil genoplive hjemmeserviceordningen

Det vil lette livet for danskerne og skabe arbejdspladser, mener Jeppe Bruus (S).

Rentedyk sikrer boligejere besparelse på 620.000 kr.

Afdraget på et 2 pct. lån er næsten dobbelt så stor som på et 5 pct. lån for fire år siden.

Kommentator: »B&O har fået en finansiel livline«

Men selskabet er stadig for lille til at overleve i nuværende form, siger Søren Linding efter dagens kapitalindsprøjtning.
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce