*

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
Mad & Vin 10.02.2012 kl. 19:05

Derfor vil nogle have "rigeligt smør"

Det er genetisk bestemt, at nogle mennesker kan lide fed mad, viser amerikansk studie.

Der er desperat mangel på smør i Norge i disse dage. Foto: JP

Nogle mennesker kan bedst lide mad, som Brødrene Price laver den - rigeligt med smør.

Forkærligheden for fed mad, som nogle mennesker har, er blevet undersøgt af en gruppe amerikanske forskere på Pennsylvania State University.

Og de har nu et resultat klar.

Protein styrer lysten til fedt

Forskerne har fundet frem til, at et protein i kroppen ”CD36” afgør, hvor godt man kan lide fed mad, skriver nyhedssitet Science Daily.

”Vi har for første gang vist, at folk, der har en bestemt form for CD36, har en tendens til bedre at kunne lide fed mad og dermed har en større chance for at kunne udvikle overvægt end andre,” siger Kathleen Keller, assisterende professor for ernæringsmæssig forskning ved Pennsylvania State University, til Science Daily.

Tidligere forsøg med mus

Det er angiveligt folk med AA-mutationen af proteinet, der synes bedre om fed mad. 21 pct. af alle mennesker har denne mutation.

Aase Handberg, overlæge ved Aalborg Sygehus og klinisk lektor ved Aarhus Universitet, har CD36 som speciale.

”Studiet er spændende, fordi det er det første, der går ind og viser, at CD36 også hos mennesker påvirker, hvordan man smager fedt og ens præference for fedtholdige fødevarer, og det kan forklare, hvorfor nogle mennesker bliver fede,” siger overlægen til fpn.dk

Ifølge hende har forskningsprojekter tidligere vist, at mus og rotters lyst til fed mad bestemmes af, hvilken type af CD36, de har.

Testpersoner fik bacon

I det amerikanske studie deltog 317 testpersoner.

Testpersonerne spiste blandt andet fede salatdressinger og bacon, og de skulle efterfølgende bedømme, hvor fed smagen var.

Og her vurderede testpersoner med ”AA-mutationen” altså den fede mad som mere cremet og lækker.

Studiets testpersoner var udelukkende afro-amerikanere, fordi denne etniske gruppe har lettest ved at udvikle overvægt, forklarer forskergruppen bag projektet, der bliver støttet af The National Institutes of Health.

LÆS OGSÅ: Mysteriet om vores fede maver

null
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
forsiden lige nu
Annonce
Annonce
TV
Annonce
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
På Fanø kan de fleste hunde ikke bide
Porcelænshunde, sæler og søfolk hører med til Fanøs dna. Dertil kommer smukke huse og enorme sandsletter. 
Se flere