*

Mad & Vin

Piskefløde og flæskesteg frikendes

Ny amerikansk forskning gør op med de seneste 20 års advarsler mod hjerte/kar-sygdomme.

Flækestegen med sit indhold af mættet fedt er langt bedre end sit rygte, viser ny amerikansk forskning.

Fedt i mælkeprodukter og kød er frikendt for at være hovedårsag til hjerte-kar-sygdomme. Det er skadeligt, hvis vi erstatter fedtet med kartofler og pasta, konkluderer ny amerikansk forskning.

Stik imod de sidste 20 års advarsler viser ny forskning, at tandsmør, fed ost og flæskesteg ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Dermed står et af de vigtigste kostråd om at begrænse indtaget af mættet fedt fra blandt andet mælkeprodukter, dyr og tropiske olier for fald, skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren fredag.

Fedt er ikke nødvendigvis dårligt

Senest fremgik det af en artikel i verdens førende ernæringstidsskrift American Journal of Clinical Nutrition, at en række studier af i alt 348.000 personer ikke kunne vise en sammenhæng mellem indtaget af mættet fedt og risikoen for at dø af blodpropper eller andre hjerte-kar-sygdomme.

»Folk tror, at fedt er dårligt. Derfor kom vores konklusion som lidt af en overraskelse, selv om andre undersøgelser tidligere har vist noget tilsvarende,« siger en af artiklens forfattere, ernæringsforsker Qi Sun, Harvard University, til Ingeniøren.

På tværs af danske anbefalinger

Konklusionen om, at mættet fedt ikke giver flere hjerte-kar-sygdomme, står i direkte modstrid med de danske kostanbefalinger. På hjemmesiden altomkost.dk skriver Fødevarestyrelsen: "Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød. Mættede fedtsyrer øger risikoen for blodpropper og åreforkalkning".

Styrelsen opfordrer i stedet danskerne til at spise mere kulhydrat, blandt andet kartofler, ris eller pasta hver dag. Det undrer Qi Sun. Han påpeger, at forskningen sådan set ikke frikender mættet fedt helt.

»Men spiser vi mindre mættet fedt, skal det erstattes af noget andet. Mere kulhydrat, særligt de simple kulhydrater, er meget skadelige og øger risikoen for at udvikle diabetes, som igen øger risikoen for hjerte/kar-sygdomme. Derfor kan anbefalingen om at spise mere kulhydrat gøre mere skade end gavn,« siger han.

Danske forskere: For meget kulhydrat

Ph.d. Marianne Uhre Jakobsen fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Århus Universitetshospital, står bag en af de undersøgelser, som den amerikanske artikel bygger på.

Hun er ikke enig i den danske anbefaling om at spise mere kulhydrat.

»Vi skal passe på med vores fedtforskrækkelse og være åbne over for at forfine kostanbefalingerne.«

...og for lidt mættet fedt

Ifølge lektor Tine Tholstrup, Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet, er førende udenlandske forskere i dag enige om, at der mangler bevis for, at mættet fedt er skadeligt.

Hun mener ikke, at det mættede fedt er det egentlige problem, men på grund af den kolesterolhævende virkning bør det stadig spises i moderate mængder.

»Hvis de kulhydrater, vi spiser, ikke er komplekse, ser de ud til at være mere helbredsskadende end mættet fedt. De danske anbefalinger skulle give mulighed for at spise mere fedt af god kvalitet, dvs. mere mono-umættet fedt, og færre kulhydrater,« siger hun.

Kostråd revideres først i 2012

Fødevarestyrelsen vil ikke revidere de officielle, danske kostråd, før der kommer en ny udgave af de nordiske næringsstofanbefalinger. Det sker i 2012. Det arbejde deltager DTU Food i.

Forskningschef Inge Tetens siger:

»De nye studier er endnu ikke tilstrækkeligt til at ændre anbefalingerne af kostsammensætningen, men de kommer naturligvis med i de samlede vurderinger, der ligger forud for eventuelt at ændre de nuværende næringsstofanbefalinger,« siger hun.

Kilde: Ingeniøren
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

Billig sprøjt forklædt som Amarone

Tag med på jagten på fødevaresvindlerne. Forfalsket honning og rødvin er nogle af de varer, som organiserede kriminelle har kastet sig over. Sådan ser du, om vinen er forfalsket.
TV
Annonce
Søg i vejviseren
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her