*

Mad & Vin

Kalorietabeller ændrer ikke madvaner

Lovpligtige kalorietal på menutavler har ikke fået newyorkerne til at spise mindre usundt.

Et flertal af danskerne vil gerne have kalorietal på menutavlen hos fastfood restauranter, ifølge en FDB-undersøgelse. Foto: Colourbox.

Siden 2008 har restauranter i New York oplyst kalorietal ved siden af prisen på menutavler og menukort, så det er lettere at gennemskue præcist, hvor mange kalorier Big Mac'en eller den store Pommes Frites indeholder.

Alligevel har det ikke fået newyorkerne til at vælge flere af de sundere alternativer, viser en ny undersøgelse fra New York University School of Medicine. Forskerne har undersøgt familiers spisevaner i byområder med mange lavindkomstgrupper ved at sammenligne kasseboner før og efter loven om skiltning trådte i kraft.

Ialt 349 børn i alderen 1-17 år spiste på restauranterne, der bl.a. omfattede MaDonald's, Burger King, Wendy's og KFC, og de spiste i gennemsnit 645 kalorier per menu både før og efter kalorie-oversigten kom på menutavlen, skriver The New York Times.

70 pct. af børnene var sammen med deres forældre, og knap halvdelen var teenagere.

Tæt på 60 pct. af børnene i undersøgelsen sagde, at de havde lagt mærke til kalorie-oplysningen, inden de bestilte maden, men flere end 90 pct. sagde samtidig, at tallet ikke havde indflydelse på deres bestilling. Heller ikke når det var forældrene, der bestilte maden til børnene, havde det indflydelse på madvalget.

Vælger efter prisen

I Danmark har organisationerne Kræftens Bekæmpelse, Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Forbrugerrådet opfordret fastfood-branchen til at indføre tilsvarende kalorietal på menutavlerne.

Det vil dog have en tvivlsom effekt, mener Anne Raben, der er professor i fedmeforebyggelse ved Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

”Jeg er bange for, at man ikke rammer den rigtige befolkningsgruppe. Den gruppe, der ikke i forvejen er oplyste om kalorietal og ikke tænker over det, vil ikke kunne forholde sig til et tal. De vil kigge på prisen og på, hvad de har lyst til at spise,” siger Anne Raben

Hun mener dog, at kalorie-mærkning på restauranter kan være en god idé, hvis det indgår i en samlet oplysningskampagne.

”Det kræver, at man gør det helt klart for målgruppen, hvad kalorietallet er. Gør man ikke det, er det desværre nok spild af tid.”

Danskere klar til kalorie-tal

Ifølge en ny FDB-undersøgelse blandt knap 1.000 danskere foretrækker 3 ud af 5 den kalorielette udgave, når de gøres opmærksomme på kalorieindholdet. Og 64 pct. af de adspurgte mener, at restauranterne bør skilte med kalorieindholdet på samme måde som prisen på fastfood.

Undersøgelsen viser desuden, at de grupper, der oftest spiser fastfood, er mindre interesserede i skiltning end dem, der sjældent spiser fastfood.

Læs også: Minister: Sundere at spise ude

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her