*

Mad & Vin

Holder du øje med holdbarheden i dit barskab?

Når gæsterne kommer på besøg, er det skønt at kunne byde på lidt af hvert fra barskabet. Men har du styr på, om din alkohol har overskredet sin holdbarhed?

Fredag aften står på afslapning med dine nærmeste. Som den gode vært, du er, åbner du barskabet og byder på en drink eller to.

Men har du egentligt overvejet, om dine flasker med spiritus kan blive for gamle?

Modsat mange af de fødevarer vi spiser, kan spiritus ikke mugne. Det slår Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, fast.

Det er ikke, fordi din spiritus bliver farlig eller mere sundhedsskadelig, end den var, da du først åbnede den. Så på den måde bliver spiritus ikke for gammel.

Men der er risiko for, at spiritus alligevel ændrer sig. Meget spiritus kan nemlig miste sin aroma og smag over tid, forklarer Thomas Rydberg, der er redaktør på Whisky & Rom-magasinet.

Hold luften ude og smagen inde

- Sørg altid for, at din spiritus er lufttæt, når du først har åbnet den.

- Brug tommelfingerreglen, at din spiritus ikke skal drikkes ren, hvis den er mere end tre måneder gammel.

- Så længe din spiritus dufter fint, kan du sagtens blande den op til en drink, selv om den har stået åben i et år.

- Alkoholen fordamper kun i flasken, hvis proppen ikke er lufttæt.

Kilder: Leif Skibsted, Thomas Rydberg.

- Nogle typer spiritus er mere aromatiske og smagfulde end andre. For eksempel har whisky en forholdsvis kraftfuld smag, og den vil forsvinde over tid - ikke helt, men en smule, siger Thomas Rydberg.

Ifølge Thomas Rydberg vil selv den utrænede tunge kunne smage forskel på spiritus, der er nyåbnet, og spiritus, der har stået åben i en måned eller tre.

For at din spiritus ikke falmer i smag og lugt er det vigtigt at sørge for, at proppen er helt tæt.

Hvis du har en bitter stående, skal du sørge for, at den står mørkt. For lyset kan påvirke smagen af kommen i flasken.

- Og så kommer der bundfald i flasken i den type spiritus, siger Leif Skibsted fra Københavns Universitet.

Så kig i bunden af din flaske, inden du drikker sidste års bitter.

Er det en helt almindelig flaske vodka, gin, rom eller lignende, så åbn flasken, og duft til den. Hvis den dufter anderledes, end den gjorde, da du åbnede den, så overvej, om den skal ud.

Thomas Rydberg anbefaler, at man måske har en flaske spiritus eller to stående i barskabet ad gangen. Så kan man nyde dem, tømme dem og købe nogle nye derefter. På den måde ender man aldrig med at have nogle halvgamle flasker stående.

Der er selvfølgelig også forskel på, om det er spiritus, du har tænkt dig at drikke rent, eller om det er noget, der skal blandes op i en drink.

- Hvis man blander sin whisky i en irish coffee, er der ikke den store forskel på smagen, ligesom hvis man bruger sin gin i en cocktail. Her er der andre smage, der tilsættes, som er med til at skjule, at spiritussen ikke smager som ny, siger Thomas Rydberg fra Whisky & Rom-magasinet.

Helt firkantet skifter en flaske spiritus smag fra det øjeblik, du åbner den, men Thomas Rydberg forklarer, at det først er efter tre måneder, at du vil kunne smage og dufte en forskel på den.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Så opdrag for h… jeres børn

Joachim Nielsen, partner hos Idefilm og Think Big
De bliver små uforskammede og ulidelige sataner uden nogen form for rimelig ydmyghed.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her