*

Mad & Vin

Vælg din fisk med bæredygtig samvittighed

Du kan få økologiske grøntsager og biodynamisk mælk. Nu kan du også vælge dine fisk med god samvittighed ved blot at kigge lidt nærmere på etiketten.

Du kender sikkert det røde ø, fuldkorns- eller nøglehulsmærket fra dine ture i supermarkedet. Men når det kommer til fisk, er der to andre mærker, du skal lægge særlig mærke til.

De hedder ASC og MSC.

Det er de to mærker, der fortæller dig, om din fisk er fanget eller opdrættet under bæredygtige og ansvarlige vilkår.

Derfor anbefaler Camila Udsen, der er seniorrådgiver i fødevarepolitik ved Forbrugerrådet Tænk, at man forsøger at spotte de to mærker på emballagen.

Fakta

Fang den bæredygtige fisk i køledisken

- Kig efter MSC-mærket, hvis du er på udkig efter vildtfangede fisk.

- Det blå ASC-mærke skal sidde på dine opdrættede fisk, hvis du vil være sikker på, at der er taget hensyn til miljøet.

- Hvis du kan finde en fisk, der både er ASC-mærket og har det røde ø på emballagen, er det den bedste mulighed for bæredygtighed.

- Brug WWF Verdensnaturfondens app "Fiskeguiden", hvis du ikke kan finde de blå mærker på emballagen. Appen er fra torsdag tilgængelig på Android og om få dage på iOS.

Kilde: Camilla Udsen, Forbrugerrådet Tænk, og Christoph Mathiesen, WWF Verdensnaturfonden.

MSC er mærket til fisk og skaldyr, der er vildtfanget, og ASC er mærket for opdrættet fisk.

- Det, der ligger i bæredygtighed, er blandt andet i forhold til, hvor meget man fisker, hvilket foder man bruger, og hvilke forhold man tager under produktionen, forklarer hun.

Ud over de to mærker kan en fisk også bære det røde ø. Situationen er bare den, at vildtfangede fisk ikke kan være økologiske.

Hvis en fisk skal kunne certificeres med det røde ø, så kræver det, at man kan kontrollere forholdene, som fisken lever i. Derfor kan vilde fisk ikke være økologiske.

En fisk kan dog godt være ASC-mærket uden at være økologisk, slår Camila Udsen fast.

Christoph Mathiesen er programleder for fiskeri og akvakultur i WWF Verdensnaturfonden, og han anerkender også, at det kan være svært at finde ud af, hvilke fisk der er bæredygtige og produceret under miljøskånsomme forhold.

Før de kan anbefale en fisk som bæredygtig, skal den enten være certificeret med ASC eller MSC - eller så skal den opfylde tre krav.

- Vi kigger på, hvor mange fisk, der er i havet, hvilke miljøpåvirkninger der sker, og hvordan forholdene er under produktionen. Det er de tre grundlæggende principper for bæredygtighed, slår Christoph Mathiesen fast.

I et forsøg på at gøre det nemmere for forbrugerne at tilvælge bæredygtige fisk har WWF Verdensnaturfonden lavet en app, der hedder "Fiskeguiden".

For eksempel er der meget lille risiko for, at en makrel er fanget i overfiskede områder, mens helleflynder oftest kommer fra disse områder, og derfor sjældent er bæredygtig. Ål er decideret en truet art, så den er aldrig bæredygtig, kan man blandt andet læse i appen.

Samtidig er der også en række vigtige argumenter for, hvordan man kan definere, hvilken slags fisk, der er mest bæredygtig.

MSC-mærket er nemlig blev udskældt for ikke at have strenge nok kriterier - især i forhold til overfiskede områder - mens andre ser MSC som den bedste mulighed, da vildtfangede fisk ikke har modtaget medicin i deres levetid, som opdrættede fisk kan have.

Selv ville Camilla Udsen sigte efter de økologiske fisk. Der er medicinkravene nemlig strengere, og så kan du næsten være sikker på, at fisken både er ASC-mærket og økologisk samtidig.

/ritzau/FOKUS
Følg
Jyllands-Posten
Debat: Vil du bo i Martin Ågerups plasticverden?
Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden
I sin klumme 30/8 kritiserer Martin Ågerup WWF Verdensnaturfondens årlige undersøgelse, der afslører det økologiske fodaftryk, som vi sætter på verden.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her